Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ


                          ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

 

Στην πρόταση νόμου Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:«Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών».


Θέμα: «Καταβληθείσες μισθολογικές παροχές εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ»

 


Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Βάσεις της Έκθεσης Ελέγχου Μισθοδοσίας (αρ. Πρωτ. 41242/11-4-2011) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εντέλλεται η διοίκηση του Ο.ΚΑ.ΝΑ. να αναζητήσει ως αχρεωστήτως καταβληθείσες από 650 εργαζόμενους, μισθολογικές παροχές που είχαν λάβει στο παρελθόν.  Ωστόσο, από την ίδια την Έκθεση, προκύπτει ότι καμία καταβολή δεν είχε γίνει αυθαίρετα, αλλά όλες βασίζονταν είτε στις ισχύουσες ΣΣΕ, είτε σε αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.ΚΑ.ΝΑ, είτε σε ατομικές συμβάσεις εργασίας. Οι ελεγκτές παραγνωρίζουν την ιδιότητα του Οργανισμού ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που ιδρύθηκε με νόμο και όσον αφορά το προσωπικό του, διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο, δηλ. από την κοινή εργατική νομοθεσία και εφαρμόζουν αναδρομική στον ΟΚΑΝΑ το σύστημα και τη νομοθεσία που ίσχυε στο στενό δημόσιο τομέα έως την εφαρμογή το νόμου 4024/2011, δηλαδή τις διατάξεις του νόμου 3205/2003.
Οι εργαζόμενοι έχουν πλέον περιέλθει σε δραματική κατάσταση, επαπειλούμενοι να κληθούν να επιστρέψουν χρήματα που είχαν λάβει νομίμως και καλόπιστα, ως αντάλλαγμα για την εργασία τους και μάλιστα την ίδια στιγμή που κατ’ εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, έχουν ήδη υποστεί δραστικές περικοπές των αποδοχών τους που φτάνουν έως 50%.
Για αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση η οποία να αντιμετωπισθεί οριστικά το ζήτημα που ανέκυψε με την από την 24/8/2011 Έκθεση Ελέγχου Μισθοδοσίας του Γενικού Λογιστηρίου, όπως στο πρόσφατο παρελθόν είχε γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις [όπως για εργαζομένους στον ΟΣΚ (άρθρο 39, παρ. 12 του Ν. 4024/2011), στο υπουργείο Υγείας (άρθρο 51, παρ. 9, του Ν. 3918/2011), στον ΟΤΑ(άρθρο 20, παρ. 5, Ν. 3801/2009].
 

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

 

Δεν αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα ποσά που έχουν χορηγηθεί ως μισθολογικές παροχές, επιδόματα, αποζημιώσεις των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ τα οποία βασίζονταν είτε στις ισχύουσες ΣΣΕ, είτε σε αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.ΚΑ.ΝΑ, είτε στις ατομικές συμβάσεις εργασίας  ως την ψήφιση του παρόντος. Τυχόν καταλογισμοί που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αίρονται με την δημοσίευση του παρόντος.

 

Αθήνα, 19-4-2013

 

Οι προτείνοντες βουλευτές,-τίνες

 

Καραγιαννίδης Χρήστος

Στρατούλης Δημήτρης

Μπάρκας Κώστας

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Γιάννης

Κατριβάνου Βασιλική

Μαντάς Χρήστος

Σχόλια