ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

30 ημέρες υπό κατάληψη ο ΟΚΑΝΑ

Εναν μήνα κλείνει η κατάληψη από τους εργαζόμενους των κεντρικών γραφείων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο Οργανισμός υποχρηματοδοτείται, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για μία σειρά δράσεων και να καθίσταται δύσκολη η απορρόφηση των 3.500 χρηστών, οι οποίοι περιμένουν να ενταχθούν σε προγράμματα. Στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 18 εκατομμύρια, όταν η μισθολογική δαπάνη μόνο φτάνει στα 17 εκατομμύρια.
Το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επιπλέον χρηματοδότηση με 4,5 εκατομμύρια, αλλά οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι απαιτούνται επιπλέον 8 έως 10 εκατομμύρια, προκειμένου να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες του Οργανισμού.
Καταγγελλία
Οπως καταγγέλλουν, ο ΟΚΑΝΑ λειτουργεί από το 2012 με σημαντικές ελλείψεις σε αντιδραστήρια, χωρίς επαρκή φύλαξη των κτιρίων του και με ελλείψεις ακόμη και στη μεθαδόνη. Η κινητή μονάδα λειτουργεί πλέον μόλις τέσσερις ώρες την ημέρα, ενώ ουροληψίες πραγματοποιούνται μία φορά το εξάμηνο.
Το προεδρείο του Συλλόγου εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ διοργανώνει στις 7.30 αύριο το βράδυ συναυλία στην πλατεία Ομονοίας, προκειμένου να διατρανώσει τη φωνή απόγνωσης. Προειδοποιεί, δε, ότι η κατάσταση βάζει σε κίνδυνο τη ζωή και το μέλλον των 8.500 θεραπευόμενων στα προγράμματα υποκατάστασης.
Την ώρα που ο ΟΚΑΝΑ αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά, οι εξαρτημένοι βιώνουν ολοένα και περισσότερο τις επιπτώσεις. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Θέτις», η αστυνομία τούς μαζεύει τα βράδια από τις πιάτσες και τους οδηγεί στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας. Εκεί, αφού καταγραφούν και τους γίνουν παρά τη θέλησή τους ιατρικές εξετάσεις, υποχρεώνονται συχνά να καθαρίσουν τον χώρο και στη συνέχεια ταλαιπωρημένοι και διαλυμένοι ουσιαστικά από το στερητικό σύνδρομο, ψάχνουν έναν τρόπο να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Σχόλια