ΑΥΓΗ 9/2/2010

Πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, καθώς και το ορατό πλέον ενδεχόμενο να ανασταλεί η ανάπτυξή του, θα αντιμετωπίσει το 2010 ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), καθώς η χρονιά ξεκινά με τις χειρότερες προϋποθέσεις των τελευταίων ετών. Με την περικοπή ύψους 10% στα αρχικώς εγγεγραμμένα κονδύλια, ο κρατικός προϋπολογισμός για τον Οργανισμό προβλέπει τελικά 24,3 εκατ. ευρώ για το 2010, τη στιγμή που οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του ΟΚΑΝΑ φθάνουν τα 32,5 εκατ. ευρώ και τα χρέη του προς τρίτους τα 16 εκατ. ευρώ!

Την ίδια στιγμή, περισσότερους από 5.200 χρήστες ναρκωτικών "μετράει" η μακάβρια λίστα αναμονής του Οργανισμού, εκ των οποίων περισσότεροι από 1.000 είναι εκείνοι οι οποίοι αναμένουν την ένταξή τους στα θεραπευτικά προγράμματα της Θεσσαλονίκης. Έτσι ο μέσος χρόνος αναμονής για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ έχει φθάσει πλέον τα... 6 χρόνια!

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ Γ. Κακλαμάνης, ο οποίος έθεσε το δραματικό ερώτημα: "Πόσο κοστολογείται μία ανθρώπινη ζωή και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την απώλειά της; Με 24,3 εκατ. ευρώ αρχικό προϋπολογισμό, κανένας πρόεδρος δεν θα μπορέσει να κάνει το παραμικρό στον ΟΚΑΝΑ".

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Υγείας Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου έχει προτείνει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τη Μ. Μαλλιώρη για την προεδρία του Οργανισμού.

Ο Γ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ακόμη ότι "αποδομείται ο χώρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης των χρηστών ναρκωτικών και επιταχύνεται η απαξίωση του ΟΚΑΝΑ, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιτραπεί σε ιδιώτες κερδοσκόπους να εισβάλουν στον χώρο". Ο ίδιος εξέφρασε, μάλιστα, τη δυσφορία των εργαζομένων στον Οργανισμό για το γεγονός ότι η υφυπουργός Υγείας Φ. Γεννηματά αποφεύγει εδώ και μήνες να πραγματοποιήσει συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, χαρακτηριστικό της άθλιας κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Οργανισμός είναι το γεγονός ότι συζητείται ήδη η αναστολή της λειτουργίας της Α' θεραπευτικής μονάδας της Θεσσαλονίκης, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου και οικονομικής αδυναμίας για την επισκευή του, ενώ ολόκληρη η θεραπευτική μονάδα της Κέρκυρας λειτούργησε τον Ιανουάριο με... εθελοντές εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις είχαν λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2009!

Από την πλευρά του ο Γ. Λεχουρίτης, ταμίας του σωματείου των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι "έχουν μείνει πίσω όλα τα θεσμικά και τα επιστημονικά θέματα για τα Κέντρα" και ζήτησε "να κατατεθεί ένα ουσιαστικό εθνικό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά, να υπάρξει ισότιμη και αναβαθμισμένη αντιμετώπιση της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης, καθώς και να μετεξελιχθούν τα Κέντρα Πρόληψης σε αυτοδιοικούμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας".

Οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης συμμετέχουν στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., ενώ θα πραγματοποιήσουν επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργε

Σχόλια