ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ9/2/2010

Την προϊούσα παρακμή του ΟΚΑΝΑ λόγω σειράς πολιτικών επιλογών των τελευταίων ετών που οδήγησαν με όλους τους τρόπους στη νομιμοποίηση της επίσημης εισόδου ιδιωτών στο θέμα της απεξάρτησης -με τα 29 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται στον φετινό προϋπολογισμό δεν αναμένεται βελτίωση της κατάστασης, αφού το ποσό υπολείπεται της μισθοδοσίας- κατήγγειλαν χθες από κοινού οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ και στα Κέντρα Πρόληψης του οργανισμού.

Αύριο συμμετέχουν με τετράωρη στάση εργασίας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και καλούν σε συγκέντρωση (11 π.μ.) έξω από το υπουργείο Υγείας.

Δήλωσαν ευθέως ότι οι κινητοποιήσεις τους θα κλιμακωθούν ώστε να υπερασπιστούν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών απεξάρτησης, όσο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών για την οποία εδώ και 15 χρόνια δεν έχει γίνει καν αξιολόγηση, ώστε τουλάχιστον να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση για το «πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε» και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Κατήγγειλαν δε ενδεικτικά ότι στη μονάδα υποκατάστασης στην Κατερίνη, που λειτουργεί εντός του ψυχιατρείου, υπάρχουν μόνο δύο εργαζόμενοι για 400 θεραπευόμενους, με αποτέλεσμα «η χορήγηση να γίνεται ακόμη και από την τηλεφωνήτρια»! Φυσικά, υπό αυτές τις συνθήκες ούτε λόγος για ψυχοκοινωνική στήριξη των θεραπευομένων.

Επισήμαναν ότι ο ΟΚΑΝΑ είναι ο μόνος που ο κωδικός κονδυλίων του στο υπουργείο Υγείας υπέστη μείωση, η οποία θα επιταθεί με την περικοπή των εξόδων στο Δημόσιο. Ο προϋπολογισμός προβλέπεται να πέσει στα 24,3 εκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί σ' αυτό που δίδονταν το 2004, όταν οι εργαζόμενοι ήταν περίπου 300, ενώ σήμερα ανέρχονται στους 705.

Επιπλέον, ο ΟΚΑΝΑ σύμφωνα με τους εργαζομένους χρωστά στους προμηθευτές του 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ που προβλέπεται με νόμο -βάσει ποσοστού- να δοθεί στο Ταμείο Αλληλοβοήθειάς τους, ουδέποτε τους αποδόθηκε.

«Οποιοσδήποτε διοριστεί στην προεδρία του ΟΚΑΝΑ και αναλάβει τον ρόλο ως τοποτηρητής πολιτικής διαχείρισης των δεδομένων θα αποτύχει», είπαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι εν όψει του επικείμενου -και πολύ καθυστερημένου, όπως τόνισαν- διορισμού νέας διοίκησης ύστερα από 4 μήνες «ακυβερνησίας».

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν εκ νέου το θέμα της υποστελέχωσης των μονάδων, πολλές από τις οποίες δουλεύουν με ενοικιαζόμενους υπαλλήλους, ένα «απαράδεκτο» καθεστώς εργασίας που επιβαρρύνει τον ΟΚΑΝΑ τόσο με ποσοστό 7% επί κάθε μισθού που πάει στην εταιρεία ενοικιάσεως όσο και με ΦΠΑ 19%. *

Σχόλια