ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΑΕ.

Ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ για τη θέση που θα κρατήσει έναντι του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», που έχει «ανέβει» σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση. Ο Σύλλογος από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τους συναδέλφους για το τι προβλέπουν τόσο τα drafts που είχαν διαρρεύσει όσο και το σχέδιο νόμου. Με τον πιο δημοκρατικό τρόπο ζήτησε τη γνώμη ΌΛΩΝ των συναδέλφων με την κατάθεση προτάσεων επί του σχεδίου νόμου ενώ πραγματοποίησε από τον Νοέμβριο (όπου για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία του ΕΟΠΑΕ) μέχρι και σήμερα τοπικές και γενικές συνελεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα πραγματοποίησε και διαδικτυακές συναντήσεις των τοπικών συμβούλων όλης της χώρας με το Δ.Σ. του Συλλόγου για το ίδιο θέμα.

Σε αυτές τις διαδικασίες η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου υποστήριξε την πάγια θέση του Συλλόγου για ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου Οργανισμού που θα αφορά όλους τους φορείς που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις και απευθύνονται στον ίδιο πληθυσμό στόχο. Μέσα σε αυτόν τον Οργανισμό θα ενσωματώνονταν η πρόληψη, η θεραπεία, η μείωση της βλάβης και η επανένταξη. Αυτή η θέση της πλειοψηφίας του Συλλόγου συνοδευόταν από προ απαιτούμενα, όπως η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και «θεραπείας», η διατήρηση του πλουραλισμού των δομών ενάντια στις εξαρτήσεις, στη εξασφάλιση όλων των εργασιακών κεκτημένων που υπάρχουν στους υφισταμένους φορείς και η παροχή δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών μέσα από ένα δημόσιο ενιαίο φορέα για όλες τις εξαρτήσεις.

Στην τελική φάση που βρισκόμαστε σήμερα με το σχέδιο νόμου να είναι πλέον στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου (αποτελούμενη από τις παρατάξεις «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΦΩΝΗ» υποστήριξε την πρόταση για συμμετοχή στη διαβούλευση με συγκεκριμένες προτάσεις.

Επιστέγασμα όλων αυτών των δημοκρατικών διαδικασιών και διεργασιών ήταν αφενός η προχθεσινή διαδικτυακή συνάντηση των τοπικών συμβούλων από όλη τη χώρα όπου ΟΜΟΦΩΝΑ υποστήριξαν τη συμμετοχή του Συλλόγου στη διαβούλευση και αφετέρου το αποτέλεσμα της σημερινής τοπικής συνέλευσης στην Αθήνα, όπου η πρόταση της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», της «ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» (όπως αυτή εκφράζεται από τη κ. Σταθακοπούλου -μετά το διαχωρισμό της θέσης τους πλειάδας μελών της συγκεκριμένης παράταξης-) αλλά και της παράταξης που υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ στον ΟΚΑΝΑ για καταγγελία του σχεδίου νόμου και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις εναντίον του ΕΟΠΑΕ μειοψήφησε. Η πρόταση της πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε από το σώμα και συνδυαστικά τα δύο αυτά αποτελέσματα έδωσαν την συντριπτική έγκρισή τους στο Δ.Σ. του Συλλόγου για τους περαιτέρω χειρισμούς στο νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΑΕ.

Ο Σύλλογος αφού δημοσιοποιήσει στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ανά άρθρο συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν προταθεί από πλειάδα συναδέλφων, στη συνέχεια θα αποστείλει τις προτάσεις του τόσο στο Υπουργείο Υγείας, όσο και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων για άλλη μια φορά μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις και τοξικές αναφορές των συνηθισμένων ανθρώπων, που όλα αυτά τα χρόνια μέσα στον ΟΚΑΝΑ δηλητηριάζουν με έωλες κατηγορίες που ανερυθρίαστα αναμασούν κάθε τρεις και λίγο ενάντια σε υποψηφίους άλλων παρατάξεων, έδειξε την εμπιστοσύνη στο Δ.Σ. του Συλλόγου και στις θέσεις που έχει λάβει όλο αυτό το χρονικό διάστημα για πλειάδα θεμάτων με αποκορύφωμα τη θέση του Συλλόγου για τον ΕΟΠΑΕ. Σε αυτό το πλαίσιο το Δ.Σ. του Συλλόγου θα συνεχίσει αταλάντευτο μακριά από κομματικές παρωπίδες και ταυτίσεις την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και κεκτημένων των εξυπηρετούμενων και εργαζόμενων ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας στον ΟΚΑΝΑ.

Επειδή η περίοδος που ξεκινάει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι και τη δημιουργία και συγκρότηση του ΕΟΠΑΕ είναι κρίσιμη, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ με όλες του τις δυνάμεις θα δώσει τον αγώνα και θα πιέσει για τη στήριξη του νέου Οργανισμού έμπρακτα από τη Πολιτεία με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για τη δημιουργία ενός δημόσιου Οργανισμού που θα παρέχει δωρεάν ποιοτικά προγράμματα διαφορετικής φιλοσοφίας που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ωφελούμενων.

Σχόλια