ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΕΠΙ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ

Στο πλαίσιο όσων αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του τελευταίου Δ.Σ. του Συλλόγου για αποστολή προτάσεων από τους συναδέλφους επί του σχεδίου νόμου που βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και περιλαμβάνει τη δημιουργία του ΕΟΠΑΕ, απεστάλησαν οι παρακάτω προτάσεις.

Άρθρο 41.Επιστημονικό Συμβούλιο ….3. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου με τους αναπληρωτές τους, ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του, για διετή θητεία, η οποία δύναται να παραταθεί άπαξ, και επιλέγονται από το προσωπικό του Ε.Ο.Π.Α.Ε., ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι εξειδικευμένος επιστήμονας στο πεδίο υγείας, εντός ή εκτός του Οργανισμού.
…….θ) τη γνωμοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για τα απαιτούμενα προσόντα των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων του Θεραπευτικού Τομέα του Οργανισμού, σύμφωνα με τα κριτήρια και τη διαδικασία που ρυθμίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του, και την επιλογή και πρόταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο τριών (3) υποψηφίων για την πλήρωση κάθε θέσης Προϊσταμένου των Διευθύνσεων αυτών, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 6 του άρθρου 49,

Πρόταση. 1. Όλα τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από το υφιστάμενο προσωπικό του ΕΟΠΑΕ και να έχουν σχέση εργασίας ΙΔΑΧ.
2.Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ρητά ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο έχει μόνο συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα και στη συνέχεια αναφέρει ότι θα επιλέγει τους 3 επικρατέστερους υποψηφίους για κάθε Διεύθυνση του Θεραπευτικού Τομέα.
Με ποια δικαιοδοσία ένα γνωμοδοτικό όργανο θα κάνει επιλογή υποψηφίων Διευθυντών ;
Θα λειτουργεί ως Επιτροπή Επιλογής; Θα υπάρχει αξιολογική κατάταξη βάσει αξιολόγησης, μοριοδότησης κτλ;
Με ποια λογική κάποιους Διευθυντές θα αξιολογεί το Δ.Σ. του ΕΟΠΑΕ και κάποιους άλλους του ίδιου Οργανισμού θα επιλέγει άλλο Όργανο (και μάλιστα γνωμοδοτικού χαρακτήρα) με διαφορετικά κριτήρια;
Ο τέταρτος, πέμπτος κτλ αυτοδικαίως δε θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για τον παράνομο αποκλεισμό του;
Όλη αυτή η διαδικασία είναι έωλη και παραβαίνει το πλαίσιο ισονομίας και ισότητας και είναι ξεκάθαρα παράνομη.

Άρθρο 46 Διάρθρωση υπηρεσιών Α. Τομέας Θεραπείας, που περιλαμβάνει τις κατωτέρω Διευθύνσεις:
α) τη Διεύθυνση Θεραπευτικών Προγραμμάτων Σωματικής Αποτοξίνωσης και Απεξάρτησης,
β) τη Διεύθυνση Θεραπευτικών – Φαρμακευτικών Προγραμμάτων, γ) τη Διεύθυνση Προγραμμάτων Άμεσης Πρόσβασης και Μείωσης της Βλάβης,δ) τη Διεύθυνση Θεραπευτικών Προγραμμάτων Σωφρονιστικών Καταστημάτων,ε) τη Διεύθυνση Κοινωνικής Επανένταξης και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών,στ) τη Διεύθυνση Πρόληψης και Ενημέρωσης,Β. Τομέας Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Λειτουργίας, που περιλαμβάνει τις κατωτέρω Διευθύνσεις:
α) τη Διεύθυνση Έρευνας, Υποστήριξης και Τεκμηρίωσης,β) τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών,γ) τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών,δ) τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων,ε) τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης,στ) τη Διεύθυνση Προμηθειών.
Γ. Διευθύνσεις, που υπάγονται απευθείας στον Πρόεδρο του Οργανισμού:α) η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία συστήνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τον ν. 4795/2021 (Α΄62) περί του συστήματος εσωτερικού ελέγχου του δημόσιου τομέα, έχει λειτουργική ανεξαρτησία και ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στο άρθρο 10 του ν. 4795/2021 και στο άρθρο 4 του ν. 3429/2005 (Α’ 314) και β) η Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης και Συμπαράστασης.

Πρόταση. Λόγω του μεγάλου αριθμού εργαζομένων στον νέο φορέα θα πρέπει να δημιουργηθεί και διεύθυνση εκπαίδευσης.

Άρθρο 49. 1. Οι προσλήψεις του προσωπικού του Ε.Ο.Π.Α.Ε. γίνονται με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό προσλήψεων του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α΄133), μετά από προκήρυξη των εγκρινόμενων θέσεων προς πλήρωση, σύμφωνα με τον ν. 4765/2021 (Α΄ 6), με την επιφύλαξη των προσλήψεων του ιατρικού προσωπικού, των κάθε είδους θεραπευτών και των πρώην εξαρτημένων ατόμων, οι οποίες, σύμφωνα με την περ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 (Α΄ 6), εξαιρούνται του νόμου αυτού.
2. α) Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας ή σε φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας δύναται, κατόπιν αίτησής του, η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια Διεύθυνση του φορέα προέλευσής του, να αποσπάται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. με απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης και με σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε. για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ για άλλο ένα (1) έτος.
β) Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που απασχολείται στις Δ.Υ.Πε. στο πλαίσιο λειτουργίας του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ. δύναται, κατόπιν αίτησής του, η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια Διεύθυνση της οικείας Δ.Υ.Πε., να αποσπάται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., με απόφαση του αρμοδίου για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή Υ.Πε. και με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε. και συγκεκριμένα i) το ιατρικό προσωπικό για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ για άλλα δύο (2) έτη και ii) το λοιπό προσωπικό για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ για άλλο ένα (1) έτος, εφόσον η ανανέωση της διάρκεια της απόσπασης αιτιολογείται βάσει των αναγκών του Ε.Ο.Π.Α.Ε. και κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

Πρόταση. Ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων (περίπου το 50% του προσωπικού) απασχολούνται στον ΟΚΑΝΑ με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως επικουρικοί, ΔΠΥ (μπλοκάκια), μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, και προσωπικό που έχει προσληφθεί με τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία λήγουν τέλος του 2024 και ο νέος Οργανισμός πλέον θα πρέπει να λειτουργήσει αυτές τις δομές με ιδίους πόρους και με δικό του ανθρώπινο δυναμικό, πράγμα αδύνατο με τα υφιστάμενα δεδομένα.
Κάτω από αυτό το πρίσμα γίνεται εύκολα κατανοητό πως είναι αδύνατη η λειτουργία του νέου Οργανισμού χωρίς επιπλέον ενίσχυση προσωπικού, δεδομένου του μεγέθους του και της στοχοθεσίας που καλείται να φέρει εις πέρας.
Και όταν αναφερόμαστε σε προσωπικό μιλάμε για θέσεις αορίστου χρόνου.
Λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες και τις αγκυλώσεις που όλοι γνωρίζουμε αναφορικά με την απορρόφηση προσωπικού μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, θα πρέπει και οι προσλήψεις που αφορούν διοικητικό προσωπικό αορίστου χρόνου, τουλάχιστον για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΑΕ και για την επιτάχυνση των διαδικασιών, να γίνουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για το υπόλοιπο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ (ιατροί, θεραπευτές, νοσηλευτές) σύμφωνα με τον ν. 4765/2021 (Α΄ 6), με την επιφύλαξη των προσλήψεων του ιατρικού προσωπικού, των κάθε είδους θεραπευτών και των πρώην εξαρτημένων ατόμων, οι οποίες, σύμφωνα με την περ. στ΄ της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 (Α΄ 6), εξαιρούνται του νόμου αυτού.
Η εξαίρεση αυτή νομοθετήθηκε για συγκεκριμένους λόγους, εξαιτίας των, κατά κοινή ομολογία, ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει ο χώρος των εξαρτήσεων, ιδιαιτερότητες που στον παρόντα χρόνο κρίνονται πιο επίκαιρες από ποτέ, ενόψει και της υλοποίησης λειτουργίας του νέου Φορέα.
Για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του νέου Οργανισμού οι συμβάσεις του προσωπικού που απασχολείται ήδη στους φορείς που εντάσσονται στον ΕΟΠΑΕ με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) να μετατραπούν σε αρίστου χρόνου (ΙΔΑΧ)

Άρθρο 49 6.α) Ως Προϊστάμενοι των Οργανικών Μονάδων του Τομέα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Λειτουργίας του Ε.Ο.ΠΑ.Ε. και των Αυτοτελών Τμημάτων αυτού επιλέγονται εργαζόμενοι του Οργανισμού, οι οποίοι συνδέονται με τον Οργανισμό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Πρόταση. Στο ίδιο άρθρο ενώ αναφέρει ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν υπεύθυνοι στον τομέα επιχειρησιακού σχεδιασμού δεν αναφέρει το παραμικρό για το ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν υπεύθυνοι για τα τμήματα του τομέα θεραπείας. Στο τέλος όμως του ίδιου άρθρου αναφέρεται η θητεία και των προϊσταμένων των τμημάτων του τομέα θεραπείας.

Άρθρο 49 6.β) ………….Η θητεία όλων των προϊσταμένων των Διευθύνσεων, των Αυτοτελών Τμημάτων και των Θεραπευτικών Προγραμμάτων του Ε.Ο.Π.Α.Ε. ορίζεται τριετής. Όλοι υποβάλλονται σε ετήσια αξιολόγηση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, με δυνατότητα λύσης της θητείας τους, σε περίπτωση που η εν λόγω αξιολόγηση αποβεί αρνητική.
Ως Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων του Θεραπευτικού Τομέα επιλέγονται υπάλληλοι που συνδέονται με τον Οργανισμό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή αποσπασμένοι από φορείς του Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ. ή άλλους φορείς του Ε.Σ.Υ.

Πρόταση 1. Μπορούν να είναι προϊστάμενοι Διευθύνσεων αποσπασμένοι;
2. Υπάρχει διάκριση αφού στον θεραπευτικό τομέα μπορούν και αποσπασμένοι να καταλαμβάνουν θέση ευθύνης σε αντίθεση με τον επιχειρησιακό τομέα που τις διευθυντικές θέσεις καταλαμβάνουν μόνο εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ)



Άρθρο 49.6. Έως την έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε. το προσωπικό που μεταφέρεται σε αυτό με την παρ. 2 του άρθρου 30 συμμετέχει στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., καλύπτοντας τις ανάγκες των φορέων προέλευσής τους.

Πρόταση 1.Οι εφημερίες του προσωπικού που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., από που θα πληρώνονται;
2.Οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν παράλληλα σε άλλο ωρολόγιο πρόγραμμα στο ΕΣΥ και άλλο στον ΕΟΠΑΕ;

Άρθρο 54......2. Αρμόδιο για την ίδρυση και εποπτεία των μονάδων αντιμετώπισης της εξάρτησης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πέραν των αναφερόμενων στο άρθρο 51 είναι το Υπουργείο Υγείας μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την 71 Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι βασικές αρχές και οι προδιαγραφές, οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία και κάθε άλλο θέμα, σχετικό με τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των παραπάνω μονάδων, ανάλογα με το είδος της εξάρτησης και τη βαθμίδα αντιμετώπισης εξάρτησης της παρ. 1. Τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που λειτουργούν προγράμματα ή παρέχουν υπηρεσίες απεξάρτησης χωρίς την απαραίτητη άδεια, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από τρεις (3) μήνες έως έναν (1) χρόνο και διοικητικό πρόστιμο από τριάντα χιλιάδες (30.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ. Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται η διαδικασία επιβολής και είσπραξης του διοικητικού προστίμου, η αναπροσαρμογή του ύψους του και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του τέταρτου εδαφίου. Οι φορείς που, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, αναπτύσσουν και υλοποιούν προγράμματα ή παρέχουν υπηρεσίες απεξάρτησης σύμφωνα με το παρόν, χωρίς να διαθέτουν την προβλεπόμενη άδεια, υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση αδειοδότησης έως την 31η.12.2024. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Προστασίας του Πολίτη εγκρίνονται τα προγράμματα, που εφαρμόζονται στα Σωφρονιστικά Καταστήματα. Με την ίδια κοινή απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος επιλογής των ατόμων που εντάσσονται στα ως άνω προγράμματα.

Πρόταση.  Οι ποινές που προβλέπονται είναι πολύ μικρές και προτείνεται η αύξησή τους

Άρθρο 64.6 2. Κατά την πρώτη συνεδρίασή του και έως την έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας του άρθρου 45, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Α.Ε.:
α) αποφασίζει τη διάρθρωση των Διευθύνσεων του Τομέα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Λειτουργίας και των Διευθύνσεων σε τμήματα που, σύμφωνα με το άρθρο 46, υπάγονται απευθείας στον Πρόεδρο, β) τοποθετεί, με απόφασή του, το προσωπικό που, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετεί στις διευθύνσεις και τα τμήματα του διοικητικού και οικονομικού τομέα των συγχωνευόμενων νομικών προσώπων, μονάδων και τμημάτων της παρ. 1 του άρθρου 29, στις Διευθύνσεις και στα Αυτοτελή Τμήματα που συστήνονται με τα άρθρα 46 και 47 του παρόντος, αντίστοιχων αρμοδιοτήτων και
γ) ορίζει τους Προϊσταμένους όλων των Διευθύνσεων του Τομέα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Λειτουργίας, της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου και των Αυτοτελών Τμημάτων που συστήνονται με τα άρθρα 46 και 47 του παρόντος, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου του Οργανισμού.
3. Εντός του πρώτου τριμήνου από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε. και έως την έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας του άρθρου 45, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, μετά από εισήγηση του Επιστημονικού του Συμβουλίου (Ε.Σ.):
α) αποφασίζει τη διάρθρωση των Διευθύνσεων του Τομέα Θεραπείας σε Τμήματα,
β) εντάσσει, με απόφασή του, στα Τμήματα της περ. α)τις υπηρεσίες και τα προγράμματα πρόληψης και ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης, θεραπείας και επανένταξης των νομικών προσώπων, των μονάδων, των τμημάτων και των προγραμμάτων της παρ. 1 του άρθρου 29, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών μονάδων, ως αυτά υφίστανται, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος,
γ) ορίζει τους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων του Τομέα Θεραπείας.

Πρόταση Πως θα λειτουργεί ο θεραπευτικός τομέας επί …τρίμηνο χωρίς διάρθρωση τμημάτων, τμηματάρχες και Διευθυντές;

Άρθρο 76.3. Ως ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.)» ορίζεται η 1η.9.2024

Πρόταση Να μεταφερθεί η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του ΕΟΠΑΕ την 1η.1.2025


Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν τη Δευτέρα με τους τοπικούς συμβούλους κατόπιν των συζητήσεων που έχουν προηγηθεί στις δομές της περιφέρειας σε όλη τη χώρα και την Τετάρτη στη τοπική συνέλευση της Αθήνας.
Η εξέλιξη αυτών των διαδικασιών και διεργασιών θα κρίνει τη συμμετοχή του Συλλόγου με αυτές τις προτάσεις στην δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του σχεδίου νόμου ή όχι.
Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου για το σχέδιο νόμου με τον υφυπουργό Υγείας κ. Βαρτζόπουλο .



Σχόλια