Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας, που είχε συσταθεί για τη διαμόρφωση της πρότασης για τον νέο ΕΚΛ του ΟΚΑΝΑ

Ύστερα από 10 χρόνια που ξεκίνησε η συζήτηση για την αναγκαιότητα αναθεώρησης του ΕΚΛ του ΟΚΑΝΑ, και αρκετές εντωμεταξύ άκαρπες προσπάθειες αλλαγής του τόσο από την τωρινή Διοίκηση όσο και από προηγούμενες Διοικήσεις, η ομάδα εργασίας η οποία συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 2022 με την συμμετοχή του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ κατέληξε σε τελικό πόρισμα το οποίο παρέδωσε στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023. Στα πλαίσια της αρχικής συμφωνίας του Συλλόγου με τη Διοίκηση του Οργανισμού παράλληλα με την κατάθεση της πρότασης στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ θα δινόταν το κείμενο στους εργαζόμενους προς ενημέρωση τους και θα δινόταν ολιγοήμερη περίοδος για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, παρατηρήσεων και αλλαγών. Στη συνέχεια οι παρατηρήσεις θα ομαδοποιούνταν από το Δ.Σ. του Συλλόγου και θα αποστέλλονταν στη Διοίκηση.

Δυστυχώς οι εργαζόμενοι -με βάση την νομοθεσία- δεν έχουν καμία δικαιοδοσία διοικητικής ή και νομικής έγκρισης ή απόρριψης ενός ΕΚΛ. Εξάλλου αυτό βιώσαν οι παλιοί συνάδελφοι με τον υφιστάμενο ΕΚΛ. Το 2003 εντελώς αντιδημοκρατικά η Διοίκηση της κ. Κοκκέβη, ενώ υπήρχε προσχηματική (όπως αποδείχτηκε) διαβούλευση της τότε Διοίκησης με τον Σύλλογο για όσα θα περιλάμβανε ο πρώτος ΕΚΛ του ΟΚΑΝΑ, μέσα σε μια νύχτα παρουσιάστηκε σε ΦΕΚ ο υφιστάμενος ΕΚΛ του ΟΚΑΝΑ, που είχε φτιάξει η τότε Διοίκηση μόνη της και κρυφά από τους εργαζόμενους.

Σήμερα, που ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην οποία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στη διαμόρφωση του πορίσματος της επιτροπής για την αναμόρφωση του ΕΚΛ με την κατάθεση προτάσεων των εργαζομένων προς το Δ.Σ. του Συλλόγου (πριν την έναρξη της διαδικασίας), και με την κατάθεση προτάσεων των εργαζομένων προς τη Διοίκηση του Οργανισμού επί του πορίσματος πλέον της επιτροπής καλό είναι να γίνει μια χρονική καταγραφή των πραγματικών γεγονότων.

Σεπτέμβριος 2021 Η πρώτη επιτροπή, που είχε ορίσει η νυν Διοίκηση με ορισμό συναδέλφων δεν κατέληξε σε τελικό και ολοκληρωμένο πόρισμα.

Νοέμβριος 2021 Συνάντηση Συλλόγου με τη Διοίκηση, που συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί νέα ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση του ΕΚΛ με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Συλλόγου σε αυτή. Επίσης μετά την ολοκλήρωση και κατάθεση της πρότασης της επιτροπής να δοθεί χρόνος για διαβούλευση στους εργαζόμενους της πρότασης για τυχόν επιπλέον παρατηρήσεις επί του πορίσματος.

Ιανουάριος 2022 Η Διοίκηση καλεί το προηγούμενο Δ.Σ. του Συλλόγου να ορίσει εκπρόσωπό του στην επιτροπή. Το Δ.Σ. του Συλλόγου σε συνεδρίασή του ορίζει, ως εκπρόσωπό του τον τότε Αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Παπαδόπουλο Παναγιώτη.

Φεβρουάριος 2022 Κλήθηκαν με ανάρτηση στο blog του Συλλόγου οι εργαζόμενοι να στείλουν προτάσεις για τον νέο ΕΚΛ.

Μάρτιος 2022 Μετά το τέλος της περιόδου κατάθεσης των προτάσεων των συναδέλφων για τον νέο ΕΚΛ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του προηγούμενου Δ.Σ. του Συλλόγου στην οποία έγινε συζήτηση επί των προτάσεων, που είχαν κατατεθεί και οριστικοποιήθηκαν οι προτάσεις του Συλλόγου. Ομόφωνα αποφασίστηκε να υποστηριχτεί από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου οι διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στο πόρισμα να «πλησιάζουν» στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα - με τις αναγκαίες προσαρμογές -όπου χρειάζονται- λόγω της νομικής φύσης του Οργανισμού- χωρίς να απεμπολείται ο χαρακτήρας της νομικής φύσης του Οργανισμού δηλαδή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ). Επίσης αποφασίστηκε να προταθεί η ενσωμάτωση ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν ήδη στο δημόσιο όπως και να κατατεθούν αυτούσιες στην επιτροπή οι προτάσεις, όσων συναδέλφων είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Συλλόγου για κατάθεση προτάσεων (Φεβρουάριος 2022) πριν την έναρξη λειτουργίας της επιτροπής. Οι ομόφωνες αυτές αποφάσεις αφορούν κυρίως την αξιολόγηση προσωπικού, τα κριτήρια επιλογής υπευθύνων, το πειθαρχικό όργανο, άδειες, αλλά και άλλες σχετικές διατάξεις που ρυθμίζονται από το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Επιπλέον αποφασίστηκε να διερευνηθεί αν χρειάζεται να αποταθεί ο Σύλλογος σε τεχνικό συνεργάτη για την νομικοτεχνική συνδρομή του σε θέματα που δεν μπορούν οι εργαζόμενοι από μόνοι τους να ρυθμίσουν. Τελικά σε νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου πάρθηκε η απόφαση, ότι αν γίνει δεκτό από την επιτροπή το αίτημα ο νέος ΕΚΛ να πλησιάσει στο μέτρο του εφικτού το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα να μην προσληφθεί τεχνικός σύμβουλος, αλλά τα κείμενα να στέλνονται για νομικό έλεγχο στους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου.

Προτάσεις Συλλόγου στην επιτροπή

-καθιέρωση οργανογράμματος για να μπορεί να ενταχθεί ο Οργανισμός στην κινητικότητα του δημόσιου τομέα για να εισέρχονται και υπάλληλοι που επιθυμούν να έρθουν στον ΟΚΑΝΑ (μέχρι σήμερα μόνο αποχωρούσαν προς άλλους φορείς του δημοσίου). Με το οργανόγραμμα δημιουργούνται οργανικές θέσεις που όταν αυτές «χηρεύουν» για οποιοδήποτε λόγο, αυτόματα θα γίνεται έγκριση προκήρυξης των θέσεων αυτών χωρίς να χρειάζεται η χρονοβόρα διαδικασία ΠΥΣ.

- δημιουργία υπηρεσιακού συμβουλίου

- δημιουργία επιστημονικού συμβουλίου στο οποίο να συμμετέχουν συνάδελφοι από διάφορες ειδικότητες καθώς και μέλη που θα ορίζει το Δ.Σ. του Συλλόγου (αποτελεί ξεχωριστό όργανο από την επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου)

- ένταξη των ευνοϊκότερων διατάξεων αδειών στον κανονισμό με ενσωμάτωση και των επιπλέων αδειών που ισχύουν στο δημόσιο, ώστε να μην χρειάζεται η χρονοβόρα διαδικασία γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας του Οργανισμού για κάθε νέα αίτηση άδειας

- τα προγράμματα ΕΣΠΑ να ενταχθούν ως οργανικές δομές στον ΟΚΑΝΑ

- διερεύνηση της δυνατότητας νοσηλευτών ΔΕ να προσληφθούν στον ΟΚΑΝΑ

- προσωπικό αορίστου χρόνου σε καθαριότητα και φύλαξη

- μη απαλοιφή του όρου αυτοδιοίκητου στον ΟΚΑΝΑ, όπως έγινε στο ΚΕΘΕΑ

-δημιουργία πειθαρχικών οργάνων και ενσωμάτωση όλων όσων προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας στον νέο ΕΚΛ

-ένταξη αξιολογικού συστήματος υπαλλήλων στα πλαίσια του δημοσιουπαλληλικού κώδικα με αμφίδρομη κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Πλέον, η υιοθέτηση αξιολογικού συστήματος υπαλλήλων είναι υποχρεωτική για τη χρηματοδότηση φορέων του δημοσίου μετά το 2023.

-δυνατότητα συμμετοχής στις προκηρύξεις από όλους τους εργαζόμενους ΠΕ, ΤΕ για τις θέσεις των διοικητικά υπευθύνων τμημάτων, μονάδων, δομών μέσα από αντικειμενική, νόμιμη και αξιοκρατική αξιολόγηση και διαδικασία, που ισχύει και στο δημόσιο για να μην επαναληφθεί, ότι έγινε με την ΚΥΑ της προηγούμενης Διοίκησης για τα κριτήρια επιλογής Υπευθύνων η οποία κατέπεσε στο ΣΤΕ ως αντισυνταγματική μετά από προσφυγή του Συλλόγου.

-ένταξη στον νέο ΕΚΛ όλων των ευνοϊκών διατάξεων που υπάρχουν στον υφιστάμενο ΕΚΛ,

Απρίλιος 2022 Ορισμός της επιτροπής από το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ (20/04/2022)

Μάιος 2022 Έναρξη συνεδριάσεων της επιτροπής.

Ύστερα από κάθε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας οι προτάσεις που είχαν συζητηθεί ελέγχονταν και από τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου, ως προς την νομική τους βάση, όπως είχε αποφασίσει το Δ.Σ. του Συλλόγου. Επίσης στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου γινόταν ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, που συμμετείχε στην ομάδα εργασίας για την εξέλιξη της όλης διαδικασίας.

Νοέμβριος 2022 Νομοθέτηση νέου κλαδολογίου για όλο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να καταταχθούν στους κλάδους που προβλέπει.

Μάρτιος 2023 Ολοκλήρωση κατάταξης όλου του προσωπικού στο νέο κλαδολόγιο από το Τμήμα ΔΑΠ του ΟΚΑΝΑ και στη συνέχεια ένταξή του στις διατάξεις του πορίσματος της επιτροπής.

Ιούλιος 2023 Παράδοση πορίσματος επιτροπής στον Πρόεδρο του Οργανισμού (αρ. πρωτ. 83/6.07.2023). Αποστολή του πορίσματος από τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ στο Δ.Σ. του Συλλόγου, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά για να δοθεί χρόνος εσωτερικής διαβούλευσης των εργαζομένων και κατάθεσης προτάσεων επί του πορίσματος της επιτροπής. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν, ομαδοποιήθηκαν και στάλθηκαν από το Δ.Σ του Συλλόγου με πρωτόκολλο στη Διοίκηση του Οργανισμού η οποία έχει τον τελικό λόγο για τη διαμόρφωση του νέου ΕΚΛ του ΟΚΑΝΑ.

Όλες οι προτάσεις του Συλλόγου που κατατέθηκαν στην επιτροπή από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου συμπεριελήφθησαν στο πόρισμα εκτός από τις παρακάτω:

- το υπηρεσιακό συμβούλιο που τόσο οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου, όσο και οι νομικοί που συμμετείχαν στην επιτροπή γνωμοδότησαν αρνητικά ως προς τη δημιουργία του επειδή ρητά το νομικό πλαίσιο των ΝΠΙΔ ορίζει ότι το Δ.Σ. των ΝΠΙΔ ασκεί τα καθήκοντα των υπηρεσιακών συμβουλίων (που λειτουργούν μόνο στο στενό δημόσιο τομέα). Ο Σύλλογος θα επιμείνει στην θέση του για αλλαγή του ευρύτερου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν υπηρεσιακά συμβούλια στα ΝΠΙΔ, άρα και στον ΟΚΑΝΑ.

- προσωπικό αορίστου χρόνου σε καθαριότητα και φύλαξη, τόσο οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου, όσο και οι νομικοί που συμμετείχαν στην επιτροπή γνωμοδότησαν αρνητικά, αφού το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ορίζει ρητά ότι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα πλέον οι υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας πραγματοποιούνται από εξωτερικούς συνεργάτες. Μια πιθανή αναγραφή δημιουργίας υπηρεσιακού συμβουλίου ή πρόβλεψη για προσωπικό αορίστου χρόνου σε καθαριότητα και φύλαξη θα επέφερε την αρνητική γνωμάτευση από το ΥΠΕΣ που δίνει και την τελική έγκριση του ΕΚΛ και την επιστροφή πίσω στον ΟΚΑΝΑ προς επεξεργασία ολόκληρου του ΕΚΛ που αυτό θα επέφερε μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση του νέου ΕΚΛ. Παραμένει, ως διεκδίκηση, η πάγια θέση του Συλλόγου για την αναγκαία απαγκίστρωση του Οργανισμού από τους εργολάβους στην καθαριότητα και τη φύλαξη και την πρόσληψη εργαζομένων καθαριότητας και φύλαξης με συμβάσεις αορίστου χρόνου στον ΟΚΑΝΑ.

Σχόλια