ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

19 Δεκεμβρίου 2022

 

Από την ίδρυση του ΟΚΑΝΑ οι αμοιβές των εργαζόμενων ιατρών με σχέση αορίστου χρόνου, είχαν ως βάση υπολογισμού το ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ προσαυξημένο. Η αλλαγή που επέφερε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου οδήγησε στο απαράδεκτο γεγονός οι ιατροί αορίστου χρόνου του ΟΚΑΝΑ να  είναι οι μόνοι ιατροί του δημόσιου συστήματος, που αμείβονται ως απλοί απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ προσλαμβάνονται με την προϋπόθεση να είναι ειδικευμένοι.

Πρόκειται για  ιατρούς που εργάζονται στον τομέα των εξαρτήσεων, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ένας από τους δυσκολότερους τομείς άσκησης κλινικής ιατρικής διεθνώς, καθώς αφορά σε ασθενείς με πολλαπλά επιβαρυμένη υγεία σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δυσμενές. 

Αυτή η κατάφωρη αδικία και διεθνής πρωτοτυπία οδηγεί σε παραιτήσεις ιατρών ακόμη και μετά από πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στον Οργανισμό και δυσκολεύει τη στελέχωση του ΟΚΑΝΑ με νέους ιατρούς, γεγονός που δυσχεραίνει την καθημερινή λειτουργία του Οργανισμού και οδηγεί κατά περιόδους ακόμη και σε λειτουργία μονάδων χωρίς την καθημερινή παρουσία ιατρού. 

Το εντελώς λογικό αίτημα μας, να ενταχθούν οι ιατροί ΙΔΑΧ του ΟΚΑΝΑ στο ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του δημοσίου τομέα χωρίς αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα με «κατανόηση». Δεν μας αρκεί πια η κατανόηση. Θέλουμε την άρση αυτού του παραλογισμού (να πληρώνονται οι ιατροί σαν διοικητικό προσωπικό ΠΕ), δεν θέλουμε άλλες υποσχέσεις για «μελλοντική ρύθμιση». 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να ψηφιστεί, ΑΜΕΣΑ και στο πλαίσιο του προς ψήφιση στις 21/12/2022 νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, διάταξη που θα προβλέπει την ένταξη των ιατρών του ΟΚΑΝΑ στο ειδικό μισθολόγιο, χωρίς αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων. 

Διαφορετικά ας ομολογήσει το Υπουργείο ότι αντιμετωπίζει τα εξαρτημένα άτομα ως ασθενείς δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας, που τους αξίζουν ιατροί δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας.

Προκηρύσσουμε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας των ιατρών την Τρίτη 20/12/2022 στις 12.00 στο Υπουργείο Υγείας. 

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ

       (Επισυνάπτεται ανοικτή επιστολή ιατρών του ΟΚΑΝΑ προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη).

                                                  ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

                                                 ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΠΛΕΥΡΗ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Το αίτημα μας είναι να ενταχθούμε στο ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του δημοσίου τομέα, χωρίς αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων. Όπως ίσως γνωρίζετε είμαστε οι μόνοι ιατροί του δημόσιου συστήματος που αμειβόμαστε ως απλοί απόφοιτοι πανεπιστημίου και όχι ως υπερεξειδικευμένοι ιατροί στον τομέα των εξαρτήσεων, ο οποίος αν μη τι άλλο αναγνωρίζεται ως ένας από τους δυσκολότερους τομείς άσκησης κλινικής ιατρικής διεθνώς.

Την ημέρα ψήφισης του προηγούμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου συνάντησαν το Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Υγείας, και του παρέδωσαν τροπολογία με αιτιολογική έκθεση, που είχε ετοιμαστεί από τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου. Ο Διευθυντής ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου ότι η πρόταση τροπολογίας, δεν προλάβαινε να ψηφισθεί αυθημερόν, αλλά θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο είχε προγραμματισθεί προς συζήτηση για την 21/12/2022.
Επειδή το νομοσχέδιο κατατέθηκε για διαβούλευση χωρίς το άρθρο που μας αφορά και επειδή η 21/12/2022 είναι μεθαύριο, ανησυχούμε ότι δεν έγινε αντιληπτό το επείγον του θέματος και το μέγεθος της αδικίας και των επιπτώσεων που αυτή έχει στη στελέχωση των δομών του Οργανισμού.

Κύριε Υπουργέ,
αν δεν ενταχθούμε ούτε τώρα στο ειδικό μισθολόγιο, στον ΟΚΑΝΑ θα ισχύει μια παγκόσμια, καθόλου τιμητική για μας, πρωτοτυπία: οι ιατροί να αμείβονται ως απλοί απόφοιτοι Πανεπιστημίου ΠΕ, χωρίς καμία διαφοροποίηση και αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του ρόλου τους, ούτε καν της εξειδίκευσης τους, που αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσληψη τους!

Νοιώθουμε οργισμένοι για αυτή την κατάφωρη αδικία και για αυτό απευθυνόμαστε σε σας, ως τον μόνο αρμόδιο να επαναφέρει την τάξη και την αρμονία σε ένα τομέα όπως αυτός των εξαρτήσεων, ο οποίος όπως πολύ καλά γνωρίζετε διαπερνάται από τη ματαίωση σε καθημερινή βάση.

Και η ματαίωση, κ. Υπουργέ, δεν είναι καλός σύμβουλος ούτε για το άτομο, ούτε για την κοινωνία.



ΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ

19/12/2022

Σχόλια