ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

 Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με το Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Υγείας κ. Κοντό. Είχαν προηγηθεί αιτήματα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αφού έχει περάσει ένα έτος από τη συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας κ. Ράπτη και κανένα από τα αιτήματα που έθεσε σε εκείνη  τη συνάντηση ο Σύλλογος δεν «προχώρησε». Με αφορμή το νομοσχέδιο της  Αν.  Υπουργού Υγείας κ. Γκάγκα που ρυθμίζει και μισθολογικά θέματα των ιατρών στο δημόσιο οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου επεξεργάστηκαν τροπολογία και αιτιολογική έκθεση για την ένταξη των ιατρών του ΟΚΑΝΑ στο μισθολόγιο των ιατρών του δημοσίου, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή.  Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να γίνει με τον Υπουργό Υγείας, αλλά λόγω της κατάθεσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρότασης για ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου ο κ. Πλεύρης αναχώρησε για τη Βουλή.  Στη συνάντηση μετά από πρόσκληση του Υπουργού Υγείας συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Θεοχάρης.

Το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν η απένταξη των ιατρών του ΟΚΑΝΑ από το ενιαίο  μισθολόγιο και η ένταξή τους στο μισθολόγιο των ιατρών του δημοσίου, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε. Ο  κ. Κοντός βρήκε λογικό το αίτημα και ενημέρωσε ότι ακολουθεί νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας μέχρι τέλος του έτους όπου θα καταβληθεί προσπάθεια για να ενταχθεί η τροπολογία του Συλλόγου στο νομοσχέδιο. Αν δεν προλάβουν οι οικονομικές υπηρεσίες τόσο του ΟΚΑΝΑ όσο και του Υπουργείου Υγείας να ετοιμάσουν την οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος της ρύθμισης υπάρχουν και άλλα δύο νομοσχέδια που θα εισαχθούν στη Βουλή με το νέο έτος. Τα μέλη του Συλλόγου επεσήμαναν, ότι πρέπει να επισπευστούν  οι διαδικασίες για να ενταχθεί η ρύθμιση στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέσα στο 2022.

Ακολούθως τέθηκε το θέμα του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, όπου ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Υγείας ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου, ότι αναμένεται έκδοση ΚΥΑ (κοινής υπουργικής απόφασης) η οποία θα εντάσσει τις ειδικότητες που απασχολούνται στον ΟΚΑΝΑ και προβλέπει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στους δικαιούχος -από εδώ και στο εξής- του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ήδη έχουν συνυπογράψει ο Υπουργός  Υγείας ,(που εισηγήθηκε το θέμα) ο Αν. Υπουργός Οικονομικών και εντός των ημερών αναμένεται η υπογραφή του Υπουργού Εσωτερικών για να εκδοθεί στη συνέχεια  η ΚΥΑ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από την θετική απόφαση του Εφετείου της Αθήνας για  το ανθυγιεινό επίδομα και προφανώς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην  θετική εισήγηση του Υπουργού υγείας.

Επιπλέον παραδόθηκε στον κ. Κοντό  πρόταση τροπολογίας , αιτιολογική έκθεση και ενημερωτικό σημείωμα για το θέμα της ύπαρξης πολλαπλών ταχυτήτων μισθοδοσίας των εργαζομένων με σχέση εργασίας  ΙΔΑΧ στον ΟΚΑΝΑ  λόγω των διαδοχικών δικαστικών προσφυγών και αποφάσεων που έχουν γίνει  για τον τρόπο ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Συγκεκριμένα η πρόταση των νομικών συμβούλων του Συλλόγου ρυθμίζει την από εδώ και στο εξής κατάσταση, με την αναγνώριση της όποιας υπερβάλλουσας διαφοράς έχει ο κάθε εργαζόμενος σήμερα (πλέον του πλαφόν του 25%),αυτή να αναγνωριστεί ως προσωπική διαφορά έτσι ώστε ούτε στους  συναδέλφους της  πρώτης ομάδας να μειωθεί ο μισθός  τους όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διαμάχη  αλλά και στους   συναδέλφους των λοιπών ομάδων να αυξηθεί ο μισθός τους αναλόγως  με την προσωπική διαφορά που έχει ο καθένας τους. Ο κ. Κοντός κατανόησε το πρόβλημα αλλά, όπως είχε αναφέρει και η κ. Ράπτη στην προηγούμενη συνάντηση επεσήμανε, ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον Οργανισμό και η νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Κυβέρνησης θα προσπαθήσει να δει ποιους και πόσους επηρεάζει μια τέτοια ρύθμιση και φυσικά ποιο θα είναι το συνολικό κόστος της τροπολογίας. Παρέλαβε την πρόταση του Συλλόγου και είπε πως θα ενημερώσει σχετικά με  την εξέλιξη του θέματος.

Στο τέλος της συνάντησης τέθηκε το θέμα της επιτακτικής ανάγκης για προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου ιδίως τώρα που ο Οργανισμός έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με νέες δομές. Επισημάνθηκε από τη μεριά του Συλλόγου ο κίνδυνος να καταρρεύσουν αυτές  οι δομές αν δεν στηριχθεί η όλη προσπάθεια με προσλήψεις μονίμου προσωπικού. Ο κ. Κοντός επεσήμανε ότι δεν τίθεται κίνδυνος για τα προγράμματα ΕΣΠΑ αφού η βούληση της Κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η λειτουργία των δομών αυτών.  Ανέφερε ότι το 2023 το Υπουργείο Υγείας δε θα λάβει τον ίδιο αριθμό έγκρισης προσλήψεων μονίμου προσωπικού που έλαβε την προηγούμενη  χρονιά αλλά ζήτησε από τον Κ. Θεοχάρη να στείλει πριν τη λήξη του έτους συγκεκριμένο αίτημα για προσλήψεις ΙΔΑΧ στον ΟΚΑΝΑ, ώστε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια εξασφάλισης για τον ΟΚΑΝΑ μονίμων θέσεων για το 2023.

Στο κλείσιμο της συνάντησης και μετά από ερώτημα των μελών του Συλλόγου ο κ. Κοντός ενημέρωσε ότι χθες  θα ψηφιζόταν στη Βουλή η παράταση της υπηρεσίας του λοιπού επικουρικού προσωπικού  μέχρι το τέλος του 2023, όπως και είχε αναφέρει ο κ. Πλεύρης.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου  σε συνέχεια της απόφασης του Δ.Σ. του Συλλόγου έστειλαν επιστολή στη Διοίκηση για έναρξη  της διαδικασίας  διαπραγμάτευσης για υπογραφή  νέας  ΣΣΕ μέσω του ΟΜΕΔ.

 

Σχόλια