ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου μετά από αίτημα του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας με αρμοδιότητες την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις κ. Ράπτη. Στη συνάντηση κλήθηκαν από την Υφυπουργό και παρέστησαν  ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού καθώς και ο Διευθυντής του γραφείου της Υφυπουργού καθώς και συνεργάτες της. Τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση και άπτονται των αρμοδιοτήτων της Υφυπουργού είναι τα εξής:

Προσλήψεις και παράταση συμβάσεων ΙΔΟΧ

 Από τη μεριά του Συλλόγου αφού έγινε εκτενή αναφορά στην έλλειψη για πολλά χρόνια μόνιμων προσλήψεων στον ΟΚΑΝΑ και της λειτουργίας του Οργανισμού με μεγάλο αριθμό συναδέλφων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μπλοκάκια, εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, επικουρικοί, ΕΣΠΑ) οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διάρκεια ανάγκες του Οργανισμού, στη συνέχεια ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι, αν αποχωρήσουν αυτοί οι συνάδελφοι ο Οργανισμός θα είναι αναγκασμένος να αναστείλει τη λειτουργία πολλών δομών και παράλληλα θα παραλύσει η λειτουργία των Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού. Για αυτό το λόγο ζητήθηκε η παράταση των συμβάσεων των συναδέλφων που έχουν προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό, συμβάσεις  που αρχίζουν να λήγουν την προσεχή Άνοιξη, καθώς να υπάρξει πρόβλεψη για νέες θέσεις αορίστου χρόνου για το 2022 επιπλέον των 70 θέσεων αορίστου χρόνου που θα προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ και συμφώνησε με το αίτημα  για παράταση των συμβάσεων ώστε να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού. Η υφυπουργός ανέφερε ότι πρόθεσή της είναι οποιαδήποτε παράταση σύμβασης δόθηκε ή θα δοθεί στο επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων να ισχύσει με την έκδοση νέας διάταξης και για τον ΟΚΑΝΑ. Για το προσωπικό του ΟΑΕΔ παρέπεμψε στην ηγεσία του ΟΑΕΔ ενώ για νέες προκηρύξεις αορίστου προσωπικού δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει στο θέμα.

Ανθυγιεινό επίδομα

Με αφορμή την εκδίκαση του εφετείου τον προσεχή Ιανουάριο έγινε αναλυτική συζήτηση για το ανθυγιεινό επίδομα που εκκρεμεί η καταβολή του στους δικαιούχους από το 2013. Τα μέλη του Συλλόγου ανέφεραν με αφορμή την έκδοση του πορίσματος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τους δικαιούχους του νέου ανθυγιεινού επιδόματος ότι πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτή τη λίστα όλοι οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ που έρχονται καθημερινά σε επαφή με εξυπηρετούμενους. Από τη μεριά της η Υφυπουργός  ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων με βάση τον υπάρχοντα νόμο καθώς και να υπολογίσει το ετήσιο κόστος για τον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ, ώστε να προχωρήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.

Μισθολόγιο ιατρών

Σχετικά με το μισθολόγιο των ιατρών στον Οργανισμό έγινε παρουσίαση της πάγιας θέση του Συλλόγου που έχει προκύψει από Γενικές Συνελεύσεις για την άδικη  μισθοδοσία των ιατρών στον ΟΚΑΝΑ αφού αμείβονται ως υπάλληλοι ΠΕ. Τα μέλη του Συλλόγου ζήτησαν να εφαρμοστεί στους ιατρούς του ΟΚΑΝΑ ότι εφαρμόστηκε και στους ιατρούς το ΙΚΑ. Δηλαδή όσοι συνεχίσουν να έχουν ιδιωτικό ιατρείο να παραμείνουν στο ενιαίο μισθολόγιο ως  υπάλληλοι ΠΕ, ενώ όσοι επιθυμούν να  μετατραπεί η σύμβαση του σε πλήρους και αποκλειστικής  να μεταταγούν στο ειδικό μισθολόγιο του ΕΣΥ με ότι έχει προβλεφτεί και για τους πρώην ιατρούς στο ΙΚΑ.

Απόφαση ολομέλειας του Αρείου Πάγου

Τέλος, έγινε συζήτηση για την άδικη και βάναυση απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου για παρεμφερή υπόθεση άλλου σωματείου σχετικά με τον τρόπο ένταξης των εργαζομένων στα ΝΠΙΔ στο ενιαίο μισθολόγιο. Η Υφυπουργός κατανόησε το πρόβλημα  αλλά υποστήριξε  ότι το θέμα ξεπερνά τις αρμοδιότητες της αφού αφορά πολλά ΝΠΙΔ πολλών Υπουργείων και το θέμα πρέπει να λυθεί αναγκαστικά με νομοθετική πρωτοβουλία που θα λάβει κεντρικά η Κυβέρνηση.

 

 

Σχόλια