ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Εκδόθηκαν οι πρωτόδικες αποφάσεις για την τρίτη και τέταρτη ομάδα που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για τον παράνομο τρόπο ένταξης στο ενιαίο μισθολόγιο. Για την μεν τέταρτη ομάδα δεν έγινε δεκτή η αγωγή σε αντίθεση με την απόφαση της τρίτης ομάδας που έγινε δεκτή η αγωγή των συναδέλφων. Την αγωγή της τέταρτης ομάδα την απορρίπτει η δικαστής λόγω αοριστίας (γιατί δεν προσδιορίζεται στο δικόγραφο, όπως λέει, μέχρι πότε θα πρέπει να καταβάλλεται η διαφορά) παρόλο που στα νομικά επιχειρήματα δικαιώνει τους συναδέλφους!!!

Με την έκδοση και αυτών των πρωτόδικων αποφάσεων ολοκληρώθηκε ο κύκλος της διεκδίκησης των συναδέλφων που κινήθηκαν δικαστικά σε πρώτο βαθμό. Για τις μεν πρώτη, δεύτερη και τρίτη ομάδα έγιναν δεκτές οι αγωγές τους σε αντίθεση με την τέταρτη ομάδα. Για παρεμφερή υπόθεση το θέμα έχει παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, συγκεκριμένα για το ΝΠΙΔ της Δημοτικής Ύδρευσης και Αποχέτευσης του δήμου Ξάνθης, όπου ενώ το Τμήμα του Αρείου Πάγου εξέδωσε θετική απόφαση για τους εργαζόμενους στην Ξάνθη η υπόθεση θα απασχολήσει τελικά την ολομέλεια του Αρείου Πάγου «λόγω σημαντικότητας της υπόθεσης».

Όποια απόφαση εκδώσει θα είναι και απόφαση – οδηγός για όλες τις αποφάσεις που εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια σε διάφορους βαθμούς (πρωτοδικεία, εφετεία) για τα εκατοντάδες σωματεία των ΝΠΙΔ που έχουν προχωρήσει σε ένδικα μέσα για τον τρόπο ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Η συνεδρίαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου είχε οριστεί για την 27/3/2020 αλλά λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας από τον κορωνοιό αναβλήθηκε και αναμένεται ο ορισμός νέας ημερομηνίας συνεδρίασης. Για αυτό το λόγο και το εφετείο της Αθήνας ανέβαλε την έκδοση της απόφασής του για την πρώτη και δεύτερη ομάδα εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης της ολομέλειας του Αρείου Πάγου όπου οφείλει να συμμορφωθεί με το όποιο σκεπτικό της τελεσίδικης απόφασης εκδοθεί.

Για αυτό το λόγο σε αυτή τη φάση δεν έχει σημασία ποιοι δικαιώθηκαν και ποιοι όχι μέχρι σήμερα αφού η τελεσίδικη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου θα συμπεριλάβει τελικά όλους τους συναδέλφους και των τεσσάρων ομάδων και θα είναι δεσμευτική τόσο για τα δικαστήρια της χώρας, όσο και για τον Οργανισμό που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει τότε να συμμορφωθεί στα όσα ορίζει η απόφαση.

Σχόλια