ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τον νέο Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Θεοχάρη και τον Αντιπρόεδρο κ. Δημητριάδη.
Στη δίωρη συνάντηση παρουσιάστηκαν ο θέσεις του Συλλόγου για θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους όχι μόνο την τελευταία περίοδο μετά τις εκλογές και την αλλαγή κυβέρνησης αλλά και μια σειρά από χρόνια προβλήματα του ΟΚΑΝΑ  που επέτεινε ή δημιούργησε η προηγούμενη Διοίκηση αλλά και η καθυστέρηση τοποθέτησης νέας Διοίκησης από το Υπουργείο Υγείας με αποτέλεσμα να φτάσει ο Οργανισμός σε αυτό το σημείο οριακής κατάστασης.
Μεταξύ άλλων θεμάτων τέθηκαν τα εξής:
- έλλειψη προσωπικού και ανισοκατανομή του προσωπικού λόγω κακοδιοίκησης και αδιαφορίας της προηγούμενης Διοίκησης αλλά και υπερσυγκέντρωσης θεραπευτών στις Κεντρικές Υπηρεσίες αντί να εργάζονται στις Μονάδες. Της Δημιουργίας Τμημάτων,Γραφείων ή και Μονάδων «σφραγίδα» την ίδια ώρα που καταργούσαν το μοναδικό στεγνό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα τη «ΓΕΦΥΡΑ»
- ζητήθηκε από τη νέα Διοίκηση να προχωρήσει σε προσλήψεις αορίστου χρόνου με επιπλέον μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στον ΟΚΑΝΑ για τους υποψηφίους που έχουν εργαστεί στον ΟΚΑΝΑ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (όπως γίνεται και στο ΚΕΘΕΑ)
- ελαστικές μορφές απασχόλησης ΟΑΕΔ, ΔΠΥ, εργολάβοι
- εργολάβοι καθαριότητα – φύλαξη όπου ζητήθηκε η παρέμβαση του Προέδρου στην εταιρεία που έχει αφήσει απλήρωτες τις καθαρίστριες από τον περασμένο Νοέμβριο παρόλο που ο ΟΚΑΝΑ έχει καταβάλει τα χρήματα των επόμενων μηνών. Έγινε ειδική αναφορά στην αισχροκέρδεια των εταιρειών που για 400 ευρώ αμοιβή λαμβάνουν 2600 ευρώ τη καθαρίστρια
- προσέλκυση επικουρικού προσωπικού που θα καλύπτουν προσωρινές ή έκτακτες ανάγκες
- αποκατάσταση των συναδέλφων που έχουν εκδιωχθεί από την προηγούμενη Διοίκηση
- ΑΚΥΡΩΣΗ των ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ μετά την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών που αφορούν ρουσφετολογικές αποφάσεις όπως μετακινήσεις, εξωφρενικές άδειες απασχόλησης εκτός ωραρίου σε μια συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων αλλά και εκδικητικές αποφάσεις όπως αυτή της αναστολής της άδειας πρόληψης του BURN OUT και επαναφορά για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας
- η άμεση ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ των θέσεων των ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ του ΟΚΑΝΑ αλλά και η πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή, όπου θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Επιπλέον ενημερώθηκε ο Πρόεδρος για την προσφυγή του Συλλόγου στο ΣΤΕ για την ΚΥΑ που όριζε τον τρόπο επιλογής των Υπευθύνων.Ζητήθηκε η έκδοση νέας ΚΥΑ που να ορίζει για πρώτη φορά τα κριτήρια για αξιοκρατική επιλογή όλων των θέσεων ευθύνης.
- ζητήθηκε να ξεκινήσει συζήτηση για υπογραφή νέας ΣΣΕ, διαμόρφωσης Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και τροποποίησης του υπάρχοντος θεραπευτικού Πλαισίου καθώς και η διαμόρφωση Κώδικα Δεοντολογίας για τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ
-Ο Πρόεδρος επιφυλάχτηκε να απαντήσει στα όσα ανέφεραν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου αφού μελετήσει όσα έγγραφα κατατέθηκαν και ζήτησε να υπάρχει ένας εποικοδομητικός διάλογος και συνεργασία. Υπήρξε επιπλέον η ενημέρωση ότι επίκειται η ανακοίνωση των ονομάτων του νέου Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ
Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει από πολλούς συναδέλφους ερωτήσεις για το θέμα που έχει προκύψει με την αναβολή έκδοσης της απόφασης του Εφετείου της Αθήνας για τη διεκδίκηση των μισθολογικών περικοπών που επιβλήθηκαν διαδοχικά λόγω επέκτασης και εφαρμογής στον ΟΚΑΝΑ του ενιαίου μισθολογίου
Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν υπόψη των νομικών συμβούλων του Συλλόγου και δόθηκαν οι παρακάτω διευκρινίσεις.
- Πολλές παρόμοιες υποθέσεις, που αφορούν σωματεία της περιφέρειας, έχουν ήδη τελεσιδικήσει  στο βαθμό του Αρείου Πάγου
- Για αυτές τις υποθέσεις έχουν αποφανθεί αρμόδια Τμήματα του Αρείου Πάγου
- Καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν έχει χαθεί για τους εργαζόμενους. Τα αρμόδια Τμήματα του Αρείου Πάγου στα οποία έφτασαν οι υποθέσεις εξέδωσαν θετικές αποφάσεις.
- Εκκρεμούν στα δικαστήρια της χώρας (πρωτοδικεία, εφετεία και Άρειο Πάγο) δεκάδες παρόμοιες υποθέσεις που ακόμα δεν έχουν τελεσιδικήσει. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι 4 ομάδες συναδέλφων του ΟΚΑΝΑ, που έχουν κινηθεί νομικά για τον τρόπο ένταξης στο ενιαίο μισθολόγιο
- Για πρώτη φορά το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο έφτασε η υπόθεση εργαζομένων Δημοτικής Ύδρευσης και Αποχέτευσης περιφερειακής πόλης παρέπεμψε το σχετικό νομικό ζήτημα στην Ολομέλεια του Αρείου για να αποφανθεί αυτή λόγω της μείζονος σημασίας της υπόθεσης.
- Μετά από αυτή την εξέλιξη και με αφορμή την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, το Εφετείο, που έχει αναλάβει τις υποθέσεις της πρώτης και δεύτερης ομάδας έκρινε σκόπιμο να αναβάλλει την έκδοση της απόφασης του εωσότου κρίνει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κρίση η οποία θα αποτελέσει το πλαίσιο για τις αποφάσεις του συνόλου των κατώτερων δικαστηρίων για όλες τις παρεμφερείς υποθέσεις ανά την Ελλάδα που εκκρεμούν στα δικαστήρια της χώρας ανεξαιρέτως βαθμού.


Σχόλια