ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ " BURN OUT"


 Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ έστειλε στη Διοίκηση του Οργανισμού εξώδικο που δηλώνει απερίφραστα:
- ότι διαμαρτύρεται και δεν συναινεί στην απόφαση του απερχόμενου Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ για αναστολή της άδειας του burn out. Αυτή η απαράδεκτη απόφαση αποτελεί μονομερή βλαπτική μεταβολή των ατομικών όρων της σύμβασης κάθε εργαζόμενου στον ΟΚΑΝΑ (που έχει σύμβαση αορίστου χρόνου).
Από τη στιγμή που έληξε η ισχύς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων έχουν μετατραπεί αυτομάτως σε ατομικές. Οποιαδήποτε, όμως μεταβολή, των όρων της ατομικής σύμβασης θα πρέπει να γίνεται με συμφωνία και των δύο μερών (εργαζόμενου και εργοδότη).
Όπως δηλώνεται ρητά στο εξώδικο:
«...λόγω της ανεπιφύλακτης χορήγησης του δικαιώματος αδείας για την αποτροπής της επαγγελματικής εξουθένωσης και μάλιστα επί σειρά ετών, όσο και λόγω των βεβαρημένων συνθηκών απασχόλησης που εξακολουθούν να υφίστανται, οι εργαζόμενοι στις θεραπευτικές μονάδες θεωρούν εδώ και έτη τη συγκεκριμένη άδεια ως όρο των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Τούτο καθώς, όπως γίνεται δεκτό από τη θεωρία και τη νομολογία, είναι ενδεχόμενο μία παροχή, η χορήγηση της οποίας άρχισε ως "οικειοθελής", να εξελιχθεί κατά τη διάρκεια της συμβάσεως εργασίας σε "επιχειρησιακή συνήθεια" και να καταστεί υποχρεωτική. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η χορήγηση της παροχής επαναλαμβάνεται σταθερά και ομοιόμορφα για επαρκές χρονικό διάστημα, με τρόπο που από τις δημιουργούμενες συνθήκες να συνάγεται σιωπηρώς η βούληση αφ` ενός του εργοδότη να τη διατηρήσει στο διηνεκές και αφ` ετέρου του εργαζόμενου να την αποδέχεται, προσβλέποντας σ` αυτήν σαν σε μισθολογική παροχή. Οπότε, παράγεται σιωπηρή συμφωνία, από την οποία η μεν παροχή αποκτά μισθολογικό χαρακτήρα, ο δε εργοδότης δεν μπορεί να αποστεί μονομερώς από τη χορήγησή της, εκτός αν αποδεικνύει ότι έχει διατηρήσει έναντι του εργαζομένου κατά την έναρξη χορήγησης της είτε επιφύλαξη ελευθεριότητας, είτε δικαίωμα ανάκλησης....»
Επειδή η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ με την άκρως νεοφιλελεύθερη απόφασή της επιχειρεί μονομερώς να μεταβάλει όρο των ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων και για να μη δημιουργηθεί προηγούμενο, ώστε να ανοίξει ο ασκός του αιόλου, και επιχειρηθεί μονομερής μεταβολή και λοιπών όρων της ατομικής σύμβασης, με το εξώδικο που έστειλαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δε δέχονται ουδεμία μεταβολή των όρων εργασίας τους, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί και ισχύουν, και ειδικότερα δεν αποδέχονται τη μονομερή περικοπή ή ακόμα και περιορισμό του δικαιώματος λήψης της άδειας μετ’ αποδοχών για την πρόληψη του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out).
Όλοι οι συνάδελφοι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να δηλώσουν (συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο «λοιπών αδειών» – όπως έκαναν επί χρόνια) ανεξάρτητα πότε θα πάρουν την άδεια. π.χ. είτε κάποιος συνάδελφος δηλώσει την άδεια για 22,23,24 Οκτωβρίου, είτε δηλώσει την άδεια για πρόληψη του burn out 18,19,20 Δεκεμβρίου θα πρέπει να συμπληρώσει το έντυπο την εβδομάδα που ακολουθεί 14-18 Οκτωβρίου και να σταλεί κανονικά στις Κεντρικές Υπηρεσίες του Οργανισμού, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα.
Τα 9 μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου θα λάβουν την άδεια του burn out το αργότερο μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου επισημαίνουν, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για όποιον συνάδελφο δεν δηλώσει και δεν πάρει την άδεια για την πρόληψη του burn out μέσα στο τρέχον τρίμηνο να θεωρηθεί από την Διοίκηση του Οργανισμού ότι συναινεί σιωπηλώς με την αναστολή της συγκεκριμένης άδειας άρα και της μονομερούς μεταβολής οποιουδήποτε όρου της ατομικής του σύμβασης εργασίας.
Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια είτε να μην μπορεί να διεκδικήσει στο μέλλον την επαναφορά της άδειας για τον ίδιο, αλλά και ότι αποδέχεται να γίνεται οποιαδήποτε μονομερής μεταβολή οποιουδήποτε όρου της ατομικής του σύμβασης. Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στο κοινοβούλιο επιχειρεί με βάναυσο τρόπο την κατάργηση των κλαδικών και Συλλογικών Συμβάσεων και την υπερίσχυση των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι πολύ καχύποπτοι για αυτά που δρομολογούνται στους εργασιακούς χώρους και να μη δώσουν σε κανένα το παραμικρό έναυσμα για να ξεκινήσει το ξήλωμα των εργασιακών κεκτημένων και δικαιωμάτων που ακόμα έχουν διατηρηθεί.
Για να μη δημιουργηθεί ξανά το παράδοξο που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό εδώ και χρόνια με τη καταβολή της μισθοδοσίας ανάλογα με το πότε έκαναν ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές εναντίον του τρόπου ένταξης στο ενιαίο μισθολόγιο όλοι οι συνάδελφοι με σύμβαση αορίστου χρόνου (μόνο αυτή η κατηγορία συναδέλφων έχει πλέον ατομικές συμβάσεις εργασίας) θα δηλώσουν και θα πάρουν κανονικά την άδεια για την πρόληψη του burn out και αυτό το τρίμηνο (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2019) αλλά και στη συνέχεια.
Οι συνάδελφοι των γραμματειών των δομών είναι υποχρεωμένοι να διεκπεραιώνουν, όπως έκαναν μέχρι και σήμερα, κάθε σχετικό έγγραφο αίτημα για την άδεια για την πρόληψη του burn out. Στο πεδίο αιτιολογία που υπάρχει στο σχετικό έντυπο των «λοιπών αδειών» θα αναγράφεται το κείμενο που γραφόταν μέχρι πρότινος “για την πρόληψη του burn out”.
Όποιος συνάδελφος αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε εμπόδιο στην αίτηση για την άδεια να επικοινωνήσει με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.
Σε περίπτωση μη χορήγησης τόσο της άδειας αυτής, όσο και των αποδοχών της σε δικαιούχο εργαζόμενο που θα την αιτηθεί, οι νομικοί σύμβουλοί του Συλλόγου έχουν λάβει την εντολή να προβούν ΆΜΕΣΑ στις νόμιμες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε δικαστικής (αγωγές ατομικές ή ομαδικές) και εξωδικαστικής αρχής. Τα έξοδα των αγωγών θα βαρύνουν τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ.

Σχόλια