O ΟΚΑΝΑ της θλίψης
 
Τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί ένα έργο παραλόγου με τον ΟΚΑΝΑ. Η υφυπουργός Υγείας κυρία Μακρή κατηγόρησε την πρόεδρο του οργανισμού κυρία Μαλλιώρη για οικονομικές ατασθαλίες.
Η πρόεδρος, η οποία ας σημειωθεί είχε υποβάλει πριν καιρό την παραίτησή της αλλά δεν είχε γίνει δεκτή από τον υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη αλλά έγινε τώρα, απάντησε με τα δικά της επιχειρήματα.
Και από εκείνη την ώρα άρχισε ένα απίστευτο αλαλούμ, που έφτασε μέχρι την απαγόρευση στην παραιτηθείσα πρόεδρο από τον αντιπρόεδρο να χρησιμοποιήσει αίθουσα του Οργανισμού για να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Μέσα στην απερίγραπτη κατάσταση που δημιουργήθηκε κανένας δεν κατάλαβε τελικά ποιος και αν έχει δίκαιο.
Υπάρχει τελικά τρύπα στα έξοδα; Υπάρχουν οι αποδείξεις τις οποίες η κυρία Μαλλιώρη υποστηρίζει ότι δεν έχει ακόμα μαζέψει; Στέκουν οι κατηγορίες ότι οι υπάλληλοι του Οργανισμού δεν αμείβονται βάσει του ενιαίου μισθολογίου αλλά λαμβάνουν μισθούς των 3.000 χιλιάδων ευρώ; Γιατί η παραίτηση της προέδρου δεν έγινε αρχικά δεκτή από τον υπουργό αλλά στη συνέχεια ο ίδιος την απεδέχθει; Υπάρχει συνεργασία στην κυβέρνηση όταν το ΠαΣοΚ με ανακοίνωσή του καλύπτει την κυρία Μαλλιώρη και εκτιμά ως θετικό το έργο της;
Όλα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για τη λειτουργία ενός πολύ ευαίσθητου Οργανισμού που έχει σαν αποστολή να μετριάσει τον πόνο των ανθρώπων που έμπλεξαν με τα ναρκωτικά. Για έναν Οργανισμό για τον οποίο ουδείς θα διαμαρτυρηθεί αν δοθούν χρήματα παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αρκεί να υπάρχει σωστή και διαφανής διαχείριση από την ηγεσία του Υπουργείου και από τους υπεύθυνους του Οργανισμού. Τα γεγονότα όμως των τελευταίων ημερών δεν συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση και προκαλούν ανείπωτη θλίψη για ένα κράτος που ακόμα και σε αυτόν τον τομέα απέτυχε.
ΤΟ ΒΗΜΑ


 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Οξύνεται η αντιπαράθεση υπουργείου Υγείας - ΟΚΑΝΑ
Στην επιφάνεια έρχονται μέρα με τη μέρα οι συνέπειες και το αδιέξοδο της διαχρονικά εφαρμοζόμενης «αντιναρκωτικής» πολιτικής όπου οι τοξικοεξαρτημένοι και οι ανάγκες τους αποτελούν το άλλοθι προσωπικών αντιπαραθέσεων και τεράστιων οικονομικών συμφερόντων. Ωστόσο, η αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών μεταξύ υπουργείου Υγείας και Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) γεννά πολλά και σοβαρά ερωτηματικά για τις αιτίες και τις μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο της τοξικοεξάρτησης.
Σημαντικά ερωτηματικά δημιουργεί και η απαγόρευση παραχώρησης συνέντευξης Τύπου. Ο λόγος για την παραιτηθείσα πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, στην οποία απαγορεύτηκε το να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μέσα στο χώρο του Οργανισμού, μετά από παρέμβαση του αντιπροέδρου του ΟΚΑΝΑ Γιώργου Μαριδάκη, με την αιτιολογία ότι έχει παραιτηθεί! Η απερχόμενη πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δεν έχει αντικατασταθεί, ούτε έχει αναγραφεί σε ΦΕΚ η παραίτησή της και όπως κατήγγειλε και η ίδια παρεμποδίστηκε με εντολή του υπουργείου Υγείας. Η υφυπουργός Υγείας Ζ. Μακρή με ανακοίνωσή της πέταξε το μπαλάκι στον αντιπρόεδρο, λέγοντας ότι «ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του χωρίς καμιά προηγούμενη συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία». Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας είχε βγάλει εκτός της αίθουσας, όπου θα έδινε συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός, τον πρόεδρο και μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ.
Το λόγο πήραν οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι επισήμαναν ότι το γεγονός δε συνιστά «δημοκρατική στάση». Για τις καταγγελίες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, ο Γιάννης Κακλαμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού, σημείωσε ότι «ο Λ. Ρακιντζής αποδεικνύει ότι είναι στοιχισμένος και ταυτισμένος με ιδιωτικά συμφέροντα», εξηγώντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί 4 φορές μείωση μισθού που έφτασαν στο 50% και δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ (διαψεύδοντας τις καταγγελίες Ρακιντζή για αύξηση 182% και μισθούς ύψους 2.500-3.000 ευρώ) και ότι το ενιαίο μισθολόγιο εφαρμόζεται όπως και στο υπόλοιπο Δημόσιο από 1/1/2013.
Τελικά, η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της Μ. Μαλλιώρη έγινε ...στο πεζοδρόμιο της οδού Αβέρωφ έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΚΑΝΑ. Επανέλαβε ότι πρόκειται για «ψευδή, ανακριβή και επιλεκτική πληροφόρηση» όσα ειπώθηκαν από την υφυπουργό Υγείας και διέψευσε ότι υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης. Ομως το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα καταγγέλλει ότι υπάρχουν 17 εργαζόμενοι απλήρωτοι, κάποιοι απ' αυτούς μάλιστα μέχρι έξι μήνες, ενώ προσθέτουν ότι είναι παράνομος ο προσωρινός εσωτερικός δανεισμός από τα Κέντρα γιατί αυτά δεν είναι δομές του ΟΚΑΝΑ. Η Μ. Μαλλιώρη για το ζήτημα του εσωτερικού δανεισμού είπε ότι θα απαντήσουν οι νομικές υπηρεσίες και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ, αλλά ο Οργανισμός έχει κινηθεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας και της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει οικονομικό θέμα στον ΟΚΑΝΑ, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «δεν είμαι δικαστής. Είμαι υπουργός. Εχουν γίνει κάποιες συγκεκριμένες καταγγελίες από την πλευρά της κας υφυπουργού, η οποία έχει την αρμοδιότητα και την οποία περιβάλλω με απεριόριστη εμπιστοσύνη, οι οποίες έχουν πάει στα αρμόδια όργανα».

 ethnos.gr
ΝΕΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ «ΕΘΝΟΥΣ»

Ανοιχτό το μέτωπο για τον ΟΚΑΝΑ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ μετά και τις χθεσινές αποκαλύψεις του «Εθνους» για τη βιομηχανία επιδομάτων στον Οργανισμό.


Η τέως πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες χαρακτήρισε αναληθή όσα της καταλογίζει η υφυπουργός Υγείας.
Σχολιάζοντας τις υπέρογκες αυξήσεις μισθών στον Οργανισμό που περιγράφονται στις εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, που έφερε στη δημοσιότητα το «Εθνος», διευκρίνισε ότι αφορούν χρονικά διαστήματα πριν από τη θητεία της, ενώ τόνισε πως από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι σήμερα οι μισθοί έχουν περικοπεί τρεις φορές και ότι από τον Ιανουάριο του 2011 οι υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο. «Είμαι κάθετη σε αυτό και προκαλώ τον κ. Ρακιντζή να με διαψεύσει», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απολογισμός των πεπραγμένων της θητείας της κ. Μαλλιώρη πραγματοποιήθηκε... στο πεζοδρόμιο, έξω από τα γραφεία του ΟΚΑΝΑ, καθώς ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού είχε παρέμβει λίγο πριν από την έναρξη της συνέντευξης Τύπου λέγοντας ότι εφόσον η πρόεδρος έχει παραιτηθεί δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τις αίθουσες του κτιρίου.
Ανοιχτό το μέτωπο για τον ΟΚΑΝΑ
Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο όταν στη συζήτηση παρενέβησαν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού διαμαρτυρόμενοι για το «τεράστιο ψέμα ότι στον ΟΚΑΝΑ δεν εφαρμόζεται ενιαίο μισθολόγιο».
Σε δήλωση για το θέμα προχώρησε η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, η οποία υποστήριξε ότι «ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ που αναπληρώνει την παραιτηθείσα πρόεδρο ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία».
Τη στήριξή του στην τέως πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του. «Πιστεύουμε ότι οι απαντήσεις που έδωσε η τέως πρόεδρος στις κατηγορίες της υφυπουργού ήταν επαρκείς και οι επιθέσεις που εδέχθη αδικαιολόγητες και αβάσιμες. Η παραίτησή της έγινε για λόγους ευθιξίας της ίδιας. Η παρακαταθήκη που αφήνει θα πρέπει να συνεχιστεί», σημειώνεται, ενώ κρίνεται ιδιαίτερα θετικά το έργο της κ. Μαλλιώρη στον Οργανισμό και η συμβολή της στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.
Κατερίνα Ροββά

 

Ψευδείς οι κατηγορίες εναντίον μου, δηλώνει η Μ. Μαλλιώρη

21 Δεκεμβρίου 2013
Επεισοδιακή ήταν η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη της τέως πρόεδρου του ΟΚΑΝΑ, καθώς τελικά, αναγκάστηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο πεζοδρόμιο της οδού Αβέρωφ,
έξω από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στην Αθήνα. Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού απαγόρευσε στην παραιτηθείσα πρόεδρο να δώσει τη συνέντευξη στο αμφιθέατρο του κεντρικού κτιρίου. Η κ. Μαλλιώρη σχολίασε: «Τέτοια συμπεριφορά δεν την έχω υποστεί ούτε στη χούντα. Κάποιοι επιθυμούν να σιωπήσω».
Ακολούθως, χαρακτήρισε «ψεύδη και ανακριβή και επιλεκτική πληροφόρηση» τις κατηγορίες εναντίον της και προέτρεψε τον γενικό επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, να τη διαψεύσει, εάν τα όσα αναφέρει ο ίδιος για τον ΟΚΑΝΑ, δηλαδή ότι οι αυξήσεις μισθών κατά 182% στον Οργανισμό, αφορούν χρονικό διάστημα μετά το 2009. Επίσης, είπε ότι το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ έχει υπαχθεί κανονικά στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, και έχει υποστεί και τις τρεις μειώσεις μισθών, σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους.
Για όσα συνέβησαν έξω από το κτίριο του ΟΚΑΝΑ, η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, που αναπληρώνει την παραιτηθείσα πρόεδρο, ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία».


Σχόλια