ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η πανδημία βρήκε τις κυβερνήσεις απροετοίμαστες για την αντιμετώπιση τόσο μεγάλων προκλήσεων τόσο σε υγειονομικό όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση των δημοσίων συστημάτων Υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα που αποδείχτηκε ανίκανος στο να συμβάλει έστω και στο ελάχιστο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Στην χώρα μας, η ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, οδήγησε την χώρα σε ένα μισογκρεμισμένο ΕΣΥ, σε μια διαλυμένη Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, σε μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και λοιπών πόρων. Η σημερινή Κυβέρνηση δεν ευθύνεται μόνο για τη συνέχιση αυτών των πολιτικών στον τομέα της υγείας, αλλά και για τα λάθη και τις παλινωδίες στην διαχείριση της πανδημίας. Αν και όταν ανέλαβε την εξουσία δεν βρήκε το ΕΣΥ και τις πρωτοβάθμιες μονάδες Υγείας στην καλύτερη κατάσταση εκείνη συνέχισε τον ολισθηρό δρόμο της εγκατάλειψης και της υποβάθμισής τους. Έτσι, όταν ήρθε η ώρα να σηκώσει το βάρος της πανδημίας το Εθνικό Σύστημα Υγείας έφτασε στα όρια της κατάρρευσης. Αντί η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ενίσχυση με μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό τα νοσοκομεία όλης της χώρας, επέλεξε την ενίσχυση των ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων και την εύκολη λύση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις δημόσιες Δομές Υγείας.

Σε αυτή την κατάσταση, αν προστεθούν και οι διαρκείς παλινωδίες των ιθυνόντων για τα περιοριστικά ή και τα προστατευτικά μέτρα και η κατάσταση με τον συγχρωτισμό τόσο στα ΜΜΜ, όσο και στους χώρους εργασίας, γίνεται εύκολα αντιληπτό το εκρηκτικό μείγμα πολιτικής που οδήγησε την χώρα στην κατάσταση που βιώνουμε τους τελευταίους 18 μήνες.

Όλα τα παραπάνω είναι μια απλή καταγραφή της πραγματικότητας που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε. Ποια είναι όμως η απάντηση σε αυτή την κατάσταση εδώ που φτάσαμε;

Εκτός από την ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας με πόρους τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε υλικό εξοπλισμό, τη μόνη βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της πανδημίας θα τη δώσει η επιστήμη. Και η επιστημονική απάντηση στο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας. Αυτή την απάντηση δεν τη δίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και όλοι οι διεθνείς επιστημονικοί φορείς που είναι οι πλέον αρμόδιοι και έγκυροι για να απαντήσουν τεκμηριωμένα και επιστημονικά για το θέμα. Μακάρι να βρεθούν και να εφαρμοστούν αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση της νόσησης από τον covid 19 αλλά «προτιμότερο το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν».

Ιδίως στο χώρο των υγειονομικών ο εμβολιασμός θα πρέπει να είναι καθολικός για όλο το προσωπικό του συστήματος Υγείας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Εξαίρεση θα πρέπει να αποτελέσουν μόνο οι περιπτώσεις εργαζομένων με ιατρικά προβλήματα που εμπίπτουν στις κατηγορίες εξαιρέσεων που έχει συντάξει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Και εδώ όμως η ολιγωρία του κράτους είναι απαράδεκτη, αφού μέχρι και σήμερα δεν έχουν συσταθεί οι αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα κρίνουν τα αιτήματα εξαιρέσεων των υγειονομικών. Η προχειρότητα συνεχίζεται…..

Ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση για να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων (αναστολή εργασίας) είναι πράγματι σκληρός και εκβιαστικός και σαν Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ στεκόμαστε απέναντι σε τέτοιες πολιτικές. Δεν μπορεί η Πολιτεία να εκδικείται αυτούς που δεν εμβολιάζονται. Ποια είναι όμως η απάντηση στο ερώτημα για καθολική εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών της χώρας χωρίς την χρήση εκφοβισμών;

Ο μόνος τρόπος για να καταπέσει αυτός ο εκφοβισμός είναι η διαρκής, έγκυρη ενημέρωση και ο ΑΜΕΣΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ του υγειονομικού προσωπικού. Πρέπει όλοι να πεισθούν ότι ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο πράξη ατομικής ευθύνης αλλά κυρίως συλλογικής ευθύνης και δράσης έναντι των εαυτών μας, των οικογενειών μας, των συναδέλφων μας και των εξυπηρετούμενων. Παράλληλα, δεν πρέπει -εμβολιασμένοι και μη- να αμελούμε την χρήση κι όλων των άλλων μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα (τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας προσώπου, καλή υγιεινή των χεριών).

Εμείς οι ίδιοι πρέπει να στηρίξουμε το Σύστημα Υγείας της χώρας και εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να δείξουμε το δρόμο στον υπόλοιπο πληθυσμό για την αναγκαιότητα εμβολιασμού του. Ανεξάρτητα από το αν το Υπουργείο Υγείας κατατάξει τον ΟΚΑΝΑ στην κατηγορία, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος για αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους, ή στην ευρύτερη κατηγορία του δημόσιου τομέα για δύο υποχρεωτικά rapid test (πληρωμένα από τον εργαζόμενο) η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

Υ.Γ. Πρέπει να μας προβληματίσει ο αγώνας του αναπτυγμένου κόσμου (όπως και στην χώρα μας) για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός την ίδια ώρα που στις φτωχές χώρες του πλανήτη η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει μόλις μετα βίας στο 2% του πληθυσμού. Μήπως ο συλλογικός μας αγώνας αντί για ατέρμονες και ανέξοδες αντιπαραθέσεις θα έπρεπε να δίνεται για να είναι το εμβόλιο κοινωνικό αγαθό με δωρεάν πρόσβαση του παγκόσμιου πληθυσμού και όχι ένα ακόμα τεράστιο κέρδος των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών;

Σχόλια