ΤΟ ΒΗΜΑ: ΟΚΑΝΑ: Επί 4 χρόνια η Πολιτεία μας γυρνάει την πλάτη


ΟΚΑΝΑ: Επί 4 χρόνια η Πολιτεία μας γυρνάει την πλάτη
Οι καταγγελίες των εργαζομένων και τα στοιχεία για την εικόνα του Οργανισμού, που παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου
Θανάση Χριστίνα




Την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια καθώς και την ακαταλληλότητα της τελευταίας διοίκησης του ΟΚΑΝΑ κατήγγειλε ο σύλλογος εργαζομένων του οργανισμού σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη, 13 Ιουνίου, στα κεντρικά γραφεία του με θέμα: «Απολογισμός και πεπραγμένα της τελευταίας Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ – Η άλλη άποψη, αυτή των εργαζομένων». Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με τις ελλείψεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο οργανισμός.
Σύμφωνα με τον σύλλογο εργαζομένων, 8 μονάδες του οργανισμού σε Αθήνα και επαρχεία λειτουργούν χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία ιατρού με πολλούς ειδικούς να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τηλεφωνικώς τις μονάδες που έχουν ανάγκη. Παράλληλα τους τελευταίους δύο μήνες υπάρχει έλλειψη του ενός από τα τρία υποκατάστατα που χορηγεί ο οργανισμός, και μάλιστα του σκευάσματος που είναι απαραίτητο για την ασφαλή χορήγηση των δόσεων για το σπίτι. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νοσηλευτή κ. Άγγελο Αγγελίδη, η διοίκηση προμηθεύτηκε μεγαλύτερη από την αναγκαία ποσότητα σε ένα από τα υποκατάστατα που χρησιμοποιούνται από τον ΟΚΑΝΑ, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν πλέον λήξη επιβαρύνοντας τον οργανισμό οικονομικά. Την εικόνα συμπληρώνουν η έλλειψη εμβολίων, η κατάργηση των ποσοτικών προσδιορισμών στις απαραίτητες τακτικές ουροληψίες, καθώς και η ουσιαστική κατάργηση των ιολογικών ελέγχων που δημιουργούν μια άγνωστη εικόνα ως προς την γενικότερη κατάσταση υγείας των θεραπευμένων.
Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, την δυσαρέσκειά τους για τη σταδιακή παραχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, με πρώτη την παραχώρηση του οικονομικού ελέγχου των Κέντρων Πρόληψης σε ιδιωτική εταιρεία λογιστών, καθώς και για την απουσία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Οι ίδιοι, όπως λένε, επί τέσσερα χρόνια προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τον Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει θετική απάντηση στα αιτήματά τους. Τη δυσαρέσκειά τους ενέτεινε η παράνομη, κατά τους ίδιους, απόφαση για τρίμηνη παράταση της θητείας του απερχόμενου Γενικού Διευθυντή.
Αναφορά έγινε και στο θέμα των εγκαινίων, στις 26 Ιουνίου, του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ο οποίος πρόκειται να συστεγαστεί με το στέκι του οργανισμού, στην οδό Καποδιστρίου. Στο συγκεκριμένο σημείο εργαζόμενοι του χώρου φροντίδας εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το προσεχές γεγονός υποστηρίζοντας πως ένα κομμάτι του χώρου έχει κριθεί από την πολεοδομία ακατάλληλο προς χρήση, ενώ το υπόλοιπο κτίριο αντιμετωπίζει προβλήματα με την εισροή υδάτων καθώς και με τον εξαερισμό. Ο σύλλογος υποστήριξε πως «φυτεύεται» ένας ΧΕΧ σε έναν χώρο που κάνει μια τελείως διαφορετική δουλειά, ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο θα επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία του νέου εγχειρήματος αναφέροντας πως αναμένεται να απασχοληθούν στο κέντρο ειδικοί που δεν έχουν προσληφθεί ακόμη μεταξύ των οποίων νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχίατροι, ψυχολόγοι και αναισθησιολόγοι.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο είχε πραγματοποιηθεί ένας πρώτος δημόσιος απολογισμός του ΟΚΑΝΑ από τον πρόεδρο, κ. Ευάγγελο Καφετζόπουλο, κατά τον οποίο παρουσιάστηκε μια σημαντική μείωση στη λίστα αναμονής του οργανισμού για θεραπεία με 8.105 άτομα να εξυπηρετήθηκαν στα προγράμματα αποκατάστασης και 727 στα στεγνά προγράμματα. Ο τότε απολογισμός σχολιάστηκε από τον Υπουργό Υγείας ως αποδοτικός και παραγωγικός. Ωστόσο, η εικόνα που παρουσίασαν οι εργαζόμενοι φαίνεται να είναι άλλη καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει πραγματική μείωση στη λίστα αναμονής με την γενικότερη λειτουργεία του οργανισμού να νοσεί.

Σχόλια