Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ BURN OUT ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα η συνάντηση μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου (Παπαδόπουλος, Σταυρόπουλος, Καρασαββίδου, Αναγνώστου και Σταθακοπούλου) με τον Αν. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Βαρδαρό μετά από αίτημα του Συλλόγου και μετά από τρίχρονη άρνηση του Υπουργού Υγείας για συνάντηση με τον Σύλλογο 


Αρχικά επισημάνθηκε το γεγονός ότι δεν έχει κανένας από το Υπουργείο συναντηθεί με εκπροσώπους του Συλλόγου εδώ και πολύ καιρό, έχει οδηγήσει σε μονομερή και στρεβλή ενημέρωση του Υπουργείου για το τι συμβαίνει στον ΟΚΑΝΑ, του οποίου η Διοίκηση αρνείται επίσης να συναντήσει το ΔΣ και τα όργανα του (πχ. ΕΠΕΣΥ), όπως έχει θεσμικό καθήκον. 

Κατόπιν τα θέματα που τέθηκαν από τη μεριά του Συλλόγου ήταν ουσιαστικά δύο: η πραγματική κατάσταση των Μονάδων και τα εργασιακά ζητήματα. 

Συγκεκριμένα τα μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν στις μεγάλες ελλείψεις που έχουν οι Μονάδες (αντιδραστήρια ξηρά και υγρά), εμβόλια, αναλώσιμα, ελλείψεις οι οποίες φαλκιδεύουν τον εκ του νόμου σκοπό του Οργανισμού, δηλαδή τη μείωση της βλάβης. Περιγράφηκε η μέχρι σήμερα πορεία των προγραμμάτων, τα οποία η Διοίκηση αντιλαμβάνεται ως χώρους χορήγησης take home, παρά ως χώρους ολοκληρωμένης φροντίδας με ενσωματωμένες όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες. Του επισημάνθηκε ότι η Διοίκηση ετοιμάζεται να διαπράξει άλλο ένα λάθος σχεδιασμού, πραγματοποιώντας το «όνειρο» παλιότερων διοικήσεων: «κεντρική» ψυχοκοινωνική μονάδα, την ώρα που όλες οι κατευθυντήριες οδηγίες μιλούν για ενσωμάτωση όλων των υπηρεσιών σε ένα χώρο, όταν μιλάμε για εξαρτημένα άτομα. 

Σημειώθηκε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, τα προγράμματα το 2018 φιλοξενούν λιγότερους ασθενείς από το 2012, αλλά με αυξημένο προϋπολογισμό και με τις ίδιες, αν όχι μεγαλύτερες ελλείψεις. Με άλλα λόγια το ερώτημα που τέθηκε με σαφήνεια στον κ. Βαρδαρό είναι ότι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού από 20 εκ. που ήταν το 2014 τα τελευταία τρία χρόνια έχει ανέλθει στα 26 εκ. ευρώ ετησίως, και η κατάσταση στις Μονάδες αντί να βελτιωθεί είναι χειρότερη από το 2014. Ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση, που πάνε τα χρήματα; (Επισημάνθηκε δε ότι στο ενδιάμεσο διάστημα μάλιστα έχουν φύγει και δεκάδες εργαζόμενοι, άρα έχει μειωθεί το κόστος μισθοδοσίας). 

Επίσης τονίστηκε ότι το χειρότερο είναι ότι οι πολιτικές της Διοίκησης αυξάνουν την λίστα (1000 ασθενείς σε αναμονή στην Αθήνα και για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ύπαρξη λίστας και στη Θεσσαλονίκη μετά το κλείσιμο της Μονάδας του ΑΧΕΠΑ και του Αγίου Δημητρίου. Κατατέθηκε ξεκάθαρα η άποψη του Συλλόγου ότι το κλείσιμο μιας μονάδας που είχε ανοίξει παρά τις αντιδράσεις συντηρητικών κύκλων στον χώρο του πανεπιστημίου, έκλεισε ως δώρο της Διοίκησης σε όσους εδώ και χρόνια πολεμούσαν την λειτουργία της. Η λίστα μεγαλώνει, γιατί οι Διοικούντες τον ΟΚΑΝΑ αναλίσκονται καθημερινά στο κλείσιμο Μονάδων που λειτουργούν και είναι απαραίτητες, και στη δημιουργία νέων Μονάδων – σφραγίδων που φιλοξενούν ελάχιστους ασθενείς και που μοιάζει να φτιάχνονται μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου ή για να τοποθετηθούν ημέτεροι. Έγινε συζήτηση για την έλλειψη προσωπικού και την κατανομή αυτού με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα στις δομές του ΟΚΑΝΑ ακόμα και στην Αθήνα, όπου με μια ορθολογικότερη αντιμετώπιση του προσωπικού δε θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα σε τόσο έντονο βαθμό. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα το θέμα των γιατρών αλλά και η εκδικητική επιμονή της Διοίκησης να αφήνει μονάδες χωρίς γιατρό, μόνο και μόνο για να μην γίνει υπεύθυνη η «τιμωρημένη» συνδικαλίστρια. 

Περιγράφηκαν τα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή των Μονάδων που χρονίζουν μέρα με τη μέρα, και τα οποία φαίνεται ότι η Διοίκηση απλά παρακολουθεί σαν εξωτερικός παρατηρητής. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα όπως η μονάδα του Αμαλία Φλέμιγκ που από τον περασμένο Νοέμβριο δεν έχει κλιματισμό, η Μονάδα των Σερρών που αν και νέα μονάδα μπάζει από παντού νερά, η Μονάδα των Χανίων στην οποία επίσης δε λειτουργεί ο κλιματισμός, το ΣΦΕΑ όπου όλο το καλοκαίρι δεν λειτουργούσε ο κλιματισμός, η Μονάδα του Σωτηρία στην οποία την περασμένη εβδομάδα είχαν γεμίσει ποντίκια όλοι οι χώροι της Μονάδας, η Μονάδα της Κατερίνης κ.α. Τέθηκαν αυτά τα ερωτήματα στον κ. Βαρδαρό και έγινε συγκεκριμένη αναφορά για τις προτεραιότητες αυτής της Διοίκησης που στην πραγματικότητα έχει εγκαταλείψει τις δομές του Οργανισμού στην τύχη τους. Ο κ. Βαρδαρός δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί γίνεται αυτό στον Οργανισμό. 

Στα εργασιακά ενημερώθηκε ο κ. Βαρδαρός για το αίτημα του Συλλόγου προς τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ (από 6/9/2018) για υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. Σε αυτό το σημείο ο κ. Βαρδαρός ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, ότι η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ τον έχει ενημερώσει ότι είναι πρόθυμη να προσέλθει σε διαπραγμάτευση, με την προϋπόθεση όμως να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα του BURN OUT και της προυπηρεσίας των νοσηλευτών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους (θέμα για το οποίο δεν υπάρχει το παραμικρό νομικό έρεισμα αλλά μόνο οι εμμονές και ιδεοληψίες κάποιων από τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ). Και τα δύο θέματα για πρώτη φορά μπαίνουν επίσημα στο τραπέζι για κατάργηση με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ. Επισημάνθηκε στον αν. Γραμματέα ότι και τα δύο θέματα εντάσσονται στη νεοφιλελεύθερη τεχνοκρατική αντίληψη, που όπως ισχυρίζεται ο Γενικός Διευθυντής υπηρετεί ως τεχνοκράτης. Εξάλλου αυτό ήταν εδώ και καιρό αίτημα μελών της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ και προφανώς έπεισαν πλέον και τα υπόλοιπα μέλη αυτής και τέθηκε επίσημα το θέμα από τον κ. Βαρδαρό. Σε αυτό το σημείο ο αν. γραμματέας ανέφερε ότι θέματα οικονομικά δεν μπορούν να τεθούν (π.χ. επίδομα ανθυγιεινό) στη Σ.Σ.Ε. Τότε γιατί να γίνει νέα ΣΣΕ μόνο και μόνο για να καταργηθεί το burn out και η προϋπηρεσία των νοσηλευτών; 

Στο θέμα του ανθυγιεινού επιδόματος που τέθηκε για πολλοστή φορά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο κ. Βαρδαρός συμμερίστηκε την άποψη του Συλλόγου, ότι το επίδομα πρέπει να το λάβουν οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με ασθενείς και όχι μόνο όσες ειδικότητες αναφέρει ο νόμος. Δεσμεύτηκε (για άλλη μια φορά) ότι θα το εξετάσει το θέμα για να δώσει όσο το δυνατόν συντομότερα μια λύση. 

Για τους ιατρούς ανέφερε ότι θα γίνει προκήρυξη 30 περίπου ΙΔΑΧ (αορίστου χρόνου) και στο ερώτημα με ποιό μισθολόγια θα πληρώνονται οι ιατροί ανέφερε την υπάρχουσα κατάσταση. Όταν του επισημάνθηκε ότι το ισχύον μισθολόγιο είναι αποτρεπτικό για τον οποιοδήποτε γιατρό, πολύ περισσότερο αν καλείται να εργαστεί με τον πληθυσμό των εξαρτημένων σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο εργασιακά περιβάλλον, αποδέχτηκε το πρόβλημα, αλλά η μόνη εναλλακτική προς συζήτηση που τέθηκε ήταν να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο ενιαίο μισθολόγιο και ιδιωτικό ιατρείο ή ειδικό μισθολόγιο ΕΣΥ χωρίς ιατρείο. Και αυτό το θέμα μαζί με το ανθυγιεινό υποστήριξε ότι θα εξεταστεί. 

Έγινε ειδική αναφορά στο κλίμα τρομοκρατίας και φόβου που προσπαθεί να καλλιεργήσει καθημερινά η Διοίκηση στους εργαζόμενους με απειλές, καρατομήσεις, και διώξεις. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η περίπτωση του πρώην Προέδρου του Συλλόγου Γιάννη Κακλαμάνη, από τον οποίο, αν και λογιστής ΠΕ, ζητήθηκε να «επιλέξει μονάδα για να μετακινηθεί». Όπως ειπώθηκε στον κ. Βαρδαρό είθισται στους καλά Διοικούμενους Οργανισμούς οι εργαζόμενοι να καλύπτουν κενά και ανάγκες των δομών του και όχι να μετακινούνται απλά για να φύγουν από εκεί που είναι. Την ίδια ώρα που στις Κεντρικές Υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ ψάχνουν απεγνωσμένα να ενισχύσουν το Οικονομικό Τμήμα, η Διοίκηση με εκδικητική μανία διώχνει από τα Κεντρικά τον πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου για να φοβίσει τους υπόλοιπους συναδέλφους αδιαφορώντας, για πολλοστή είναι η αλήθεια φορά, για τις πραγματικές ανάγκες του Οργανισμού. Μήπως και αυτό εμπίπτει στο σχεδιασμό της Διοίκησης για παραχώρηση των οικονομικών υπηρεσιών και των ΕΣΠΑ σε εταιρείες (όπως έχουν ήδη αποφασίσει;) 

Έγινε συνολική συζήτηση για τις προκηρύξεις των θέσεων ευθύνης τόσο για την ΚΥΑ, όσο και για την καταπάτηση του Εσωτερικού Κανονισμού του Οργανισμού με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης και με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση ημετέρων, με ένα πιο καλυμμένο τρόπο από τις προηγούμενες Διοικήσεις. Ο κ. Βαρδαρός ενημερώθηκε για την προσφυγή του Συλλόγου στο ΣΤΕ καθώς και για τις αγωγές που θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες από τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου. 

Τέλος έγινε εκτενής αναφορά στην απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας που δικαιώνει τους συναδέλφους της Πρώτης ομάδας. Ζητήθηκε η παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου γιατί το θέμα πλέον δεν είναι μόνο νομικό αλλά κυρίως πολιτικό. Πρώτον μπορεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να δώσει εντολή στον ΟΚΑΝΑ να μην εφεσιβάλει την απόφαση και να συμμορφωθεί ο ΟΚΑΝΑ με την απόφαση του Δικαστή. Δεύτερο να επεκτείνει αυτή την απόφαση και στους υπόλοιπους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ομάδας ή αν έχουν προσφύγει δικαστικά όχι μόνο για να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στον ΟΚΑΝΑ, αλλά και γιατί έτσι λέει ο νόμος και η απόφαση του Δικαστή, η οποία αναφέρεται σε νομολογία το Αρείου Πάγου και δικαιώνει απόλυτα τους εργαζομένους. Και τρίτον όπως έχει γίνει και στο παρελθόν για τον ΟΚΑΝΑ (τροπολογία για τα αχρεωσθήντως καταβληθέντα) αλλά και πρόσφατα για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, να μην ζητηθούν από τους εργαζόμενους τυχόν ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν λόγω της μεγάλης καθυστέρησης έκδοσης της δικαστικής απόφασης η οποία καθυστέρηση δεν είναι σε καμία περίπτωση ευθύνη των εργαζόμενων, αλλά αποκλειστική ευθύνη των προηγούμενων Διοικήσεων και της τωρινής που παρανομούσαν και δεν εφάρμοζαν σωστά τον νόμο. Εξηγήθηκε μάλιστα το οξύμωρο: Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού συμμετέχουν στην πρώτη ομάδα των εναγόντων και αντί να εφαρμόσουν τον νόμο όπως και οι ίδιοι απαιτούν με το δικόγραφο, ετοιμάζονται να εφεσιβάλλουν την απόφαση. Και στα τρία ζητήματα που τέθηκαν ο κ. Βαρδαρός ανέφερε ότι θα το παραπέμψει το θέμα στη νομική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και θα δει ξεχωριστά το θέμα των αναδρομικών ποσών γιατί πραγματικά όπως υποστήριξε: «Εδώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα». 


Σχόλια