ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΟΚΑΝΑ για την «ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ»

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ αφού έλαβε υπόψη της το έγγραφο με Αρ. πρωτ. 34985 – 24/09/2018 του Αν. Διευθυντή εφαρμογής Προγραμμάτων για την «Ίδρυση και Λειτουργία Κεντρικής Κοινωνικής Υπηρεσίας στον ΟΚΑΝΑ» και την σε αυτό συνημμένη εισήγηση της συναδέλφου Κοινωνικής Λειτουργού Αγγ. Φυλακουρίδου, θεωρεί ότι:

Εντοπίζεται μια πραγματική ανάγκη, αυτή τη Διασύνδεσης του Οργανισμού με Κοινωνικές Δομές και Υπηρεσίες σε κεντρικό επίπεδο, και της Ενημέρωσης του προσωπικού πάνω σε νομοθετικές αλλαγές και τροποποιήσεις που αφορούν τα πεδία εξυπηρέτησης των θεραπευόμενων του ΟΚΑΝΑ, έτσι ώστε να διευκολύνεται η καθημερινή παροχή υπηρεσιών στις μονάδες και να εναρμονίζεται το παρεχόμενο έργο σε Αθήνα και επαρχία.

Για την κάλυψη αυτής της πραγματικής ανάγκης θα βοηθούσε η δημιουργία μιας υπηρεσίας, με τα χαρακτηριστικά, που περιγράφονται στα σημεία 2 και 3 της παραγράφου 4 «Σκοποί-Στόχοι» και περιλαμβάνονται στον δεύτερο άξονα της παραγράφου 5 «Αντικείμενο», της εισήγησης της συναδέλφου («διασύνδεση του Οργανισμού με κοινωνικούς φορείς, δομές και δίκτυα» και παρακάτω εξειδικεύεται ως ακολούθως: «στην δημιουργία δικτύων επικοινωνίας και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς και δομές που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις εκάστοτε εξατομικευμένες ανάγκες των ωφελούμενων και στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των Θεραπευτικών Δομών του Οργανισμού για τις διαδικασίες διαχείρισης των κοινωνικών αναγκών των εξυπηρετούμενων».

Αντίθετα ο πρώτος άξονας καθώς και τα προτεινόμενα στην εισήγηση του Αν. Δ/ντή Εφαρμογής Προγραμμάτων για τη δημιουργία Γραφείων Ψυχοθεραπευτών που θα δέχονται μέλη των προγραμμάτων υποκατάστασης, δεν απαντούν σε καμία πραγματική ανάγκη, ενώ δεν συνάδουν με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τα κριτήρια βέλτιστης πρακτικής, οι οποίες συστήνουν οι υπηρεσίες στα εξαρτημένα άτομα να είναι όσο το δυνατόν πιο ολιστικές και να παρέχονται στον ίδιο χώρο (integrated services at one stop shops). Οι προτεινόμενες λειτουργίες της Κεντρικής Κοινωνικής Υπηρεσίας διασπούν τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες στις ΜΟΘΕ και εξαναγκάζουν τα μέλη των προγραμμάτων να προστρέχουν χωρίς κανέναν προφανή λόγο σε άλλες δομές για να λάβουν υπηρεσίες, οι οποίες μέχρι σήμερα ήδη παρέχονται στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων στις μονάδες υποκατάστασης.

Οι ανάγκες των ενεργών μελών των μονάδων υποκατάστασης (αλλά και των ατόμων που βρίσκονται σε προσωρινή απομάκρυνση), μπορούν να καλυφθούν άνετα με την ορθολογική ανακατανομή των κοινωνικών λειτουργών στις μονάδες υποκατάστασης. Τυχόν παραμένουσες ελλείψεις μπορούν προσωρινά να καλύπτονται με επισκέψεις κοινωνικών λειτουργών της υπό σύσταση Κεντρικής Κοινωνικής Υπηρεσίας στην μονάδα και όχι με το να παραπέμπονται τα μέλη σε άλλη δομή.

Όσο για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων που βρίσκονται εκτός προγραμμάτων πρέπει και μπορεί να γίνει με την ενίσχυση σε προσωπικό των δομών που υποδέχονται ήδη αυτά τα άτομα (πχ. ΜΑΒΥ, ΣΦΕΑ).

Εν κατακλείδι προτείνεται η δημιουργία μιας Κεντρικής Κοινωνικής Υπηρεσίας με σκοπό την διασύνδεση του Οργανισμού με άλλους φορείς, τη δημιουργία δικτύων υποστήριξης, την έγκυρη ενημέρωση του προσωπικού και την εν γένει εναρμόνιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μεταξύ των μονάδων. Η παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης πρέπει να γίνεται στην μονάδα υποκατάστασης, ώστε να υπηρετείται όσο το δυνατόν περισσότερο η λογική της ολιστικής αντιμετώπισης σε ένα περιβάλλον φιλικό, γνώριμο και εύκολα προσβάσιμο στον χρήστη των υπηρεσιών.

Με την ευκαιρία η ΕΠΕΣΥ σημειώνει τα ακόλουθα θέματα ως χρήζοντα ιδιαίτερης προσοχής από τη μεριά του Συλλόγου Εργαζομένων:

1. Η λειτουργία μονάδων χωρίς ιατρό (όπως οι μονάδες που λειτουργούν στο Θριάσιο, στον Ερυθρό Σταυρό, η ΜΥΑΠ 2, καθώς και οι μονάδες της επαρχίας στο Ρέθυμνο, την Καλαμάτα, την Καβάλα και την Πρέβεζα), εγκυμονεί κινδύνους. Επίσης πρόβλημα δημιουργείται και με την εκ περιτροπής κάλυψη των αναγκών από ιατρούς, γεγονός που δεν επιτρέπει τη σωστή παρακολούθηση των ασθενών ιδιαίτερα όσων έχουν σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα. Η παρουσία του ιατρού δεν είναι τυπικό θέμα αλλά ουσιαστικό και αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο για την ορθή κλινική πρακτική.

2. Η ορθολογική κατανομή του προσωπικού έχει τεράστια σημασία για την ορθή λειτουργία των μονάδων. Η καταγραφή των πραγματικών αναγκών και ο εντοπισμός πιθανών στρεβλώσεων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τον Σύλλογο εργαζομένων. 

         ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ 
 

Στην συνάντηση της ΕΠΕΣΥ παραβρέθηκαν:
Αθανασοπούλου
Αναγνώστου
Καγκελάρη
Κουτσοπούλου
Μακρή
Μποτός
Παπαθανασίου
Σταθακοπούλου και Καρασαββίδου

Σχόλια