ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ" ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ "ΑΧΕΠΑ" ΚΑΙ "ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ" ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πες, πες... πάνε τα υποκατάστατα από το ΑΧΕΠΑ

Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ για τοξικοεξαρτημένα άτομα που λειτουργούσε στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης. Κάτι τα φοβικά σύνδρομα, κάτι ο ανηλεής πόλεμος που δέχθηκε, έφεραν αποτελέσματα... | ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

04.05.2018, 20:22 | 
Απόστολος Λυκεσάς

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τη λειτουργία της, η μονάδα υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούσε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ… υποκαταστάθηκε από την πρώτη Μονάδα Εντατικής Ψυχοθεραπευτικής Στήριξης Ατόμων. Τα φοβικά σύνδρομα, η συσχέτιση της λειτουργίας της μονάδας με την εγκληματικότητα στο Αριστοτέλειο και ο ανηλεής πόλεμος που δέχθηκε έφεραν τα επιθυμητά για τους πολέμιούς της αποτελέσματα.

Χθες, ανακοινώθηκε επισήμως η μετατροπή της μονάδας και απέμειναν μόνο οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ να θυμίζουν ότι με τη μεταφορά όσων είναι στο πρόγραμμα έχουν «μπουκώσει» οι άλλες μονάδες που λειτουργούν στην πόλη. Αν με τη μετατροπή αυτή σταματήσει και η διακίνηση ναρκωτικών στο πανεπιστήμιο, αυτό είναι πια άλλη συζήτηση…

«Πλέον οι φοιτητές μπορούν να κάτσουν στα παγκάκια της πλατείας Χημείου, να κυκλοφορήσουν, ακόμη και να διαμαρτυρηθούν στους ανοικτούς χώρους του campus», είπε χθες ο αντιπρύτανης Ερευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαόπουλος, αν και παραδέχθηκε ότι «εξακολουθεί να υπάρχει διακίνηση και δεν είμαστε ευχαριστημένοι, πάντως η αστυνομία έχει διαρκή και συνεχή άδεια από τις πρυτανικές Αρχές να επεμβαίνει στους χώρους του πανεπιστημίου».

Δεν εξηγήθηκε γιατί ενώ συμβαίνει αυτό, δεν μπορούσε να συμβεί με την ταυτόχρονη λειτουργία της μονάδας. Οπως έγινε επισήμως γνωστό, «είχε προηγηθεί συνάντηση των πρυτανικών Αρχών και των μελών της Διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων κατά των Ναρκωτικών του ΑΠΘ με τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η αλλαγή της φυσιογνωμίας της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ».

Εξηγώντας τη μετατροπή της σε Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελος Καφετζόπουλος, είπε ότι «από μία μονάδα κλασικής θεραπείας μετατρέπεται στην πρώτη μονάδα κοινωνικής επανένταξης που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη», προσθέτοντας ότι «η Μονάδα αυτή υποδέχεται άτομα που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση της θεραπείας, έχουν σταματήσει ή θα σταματήσουν πολύ σύντομα τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής και μπαίνουν πια σε μία περίοδο έντονης ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν και αυτή την τελευταία φάση και να επανακοινωνικοποιηθούν, αποφοιτώντας ουσιαστικά από τον ΟΚΑΝΑ καθαροί. Η Μονάδα αυτή θα είναι ο πυρήνας του δικτύου κοινωνικής επανένταξης».
Εξυπηρετούσε 200 άτομα, τώρα μόλις 30

Καλή, χρήσιμη και απαραίτητη η νέα μονάδα, αλλά εξυπηρετεί μόλις 30 άτομα και έχει δυναμικότητα περί τα 60. Στη μονάδα υποκατάστατων εξυπηρετούνταν σχεδόν 200 άτομα. Δεν πάει χρόνος που άλλη μια μονάδα άλλαξε χαρακτήρα, πάλι σε δημόσιο νοσοκομείο. Η μονάδα στον Αγιο Δημήτριο, που εξυπηρετούσε άλλα 150 άτομα, μετατράπηκε με τη σειρά της σε μονάδα συνταγογράφησης.

Πού μεταφέρθηκαν όλοι όσοι ήταν στο πρόγραμμα; «Στις άλλες επτά μονάδες της πόλης, οι οποίες έχουν “μπουκώσει”, όπως “μπούκωμα” υπάρχει και στη λίστα αναμονής, που μεγάλωσε από 5 σε οκτώ μήνες», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, Αγγελος Αγγελίδης.

Για τον κ. Αγγελίδη, «κακώς ο ΟΚΑΝΑ δέχθηκε αυτή τη μετατροπή. Φυσικά και έπρεπε να υπάρχει Μονάδα Επανένταξης και Στήριξης, αλλά όχι να κλείσει η πετυχημένη μονάδα υποκατάστατων. Εφτά χρόνια δούλεψα σε αυτή τη μονάδα και γνωρίζω τον πόλεμο που δέχθηκε από το πανεπιστήμιο και τοπικά μίντια, που υπέθαλπαν φοβικά αντανακλαστικά. Χάσαμε μια μάχη, ο αγώνας συνεχίζεται».





Σχόλια

  1. Θέλω μέσα από το blog του Συλλόγου να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι υπάρχει εδώ και πολύ καιρό κενή θέση ψυχολόγου στη ΜΟΘΕ ΓΝΑ ΛΑΙΚΟ (Αθήνα), οπότε όποιος/α επιθυμεί μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση μετακίνησης στο αρμόδιο Τμήμα.
    Δ. Οικονόμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου