ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΑΡΧΗΣ 
ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 
Του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Στουρνάρη 67 και εκπροσωπείται νόμιμα 
ΠΡΟΣ 
Το ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αβέρωφ 21 και εκπροσωπείται νόμιμα. 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ 
Στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Ομήρου 8 και εκπροσωπείται νόμιμα 
Τους τελευταίους πέντε μήνες οι εργαζόμενοι του κεντρικού καταστήματος έχουμε γίνει μάρτυρες οι ατομικοί φάκελοι του συνόλου των εργαζομένων που τηρεί η Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων να περιφέρονται στους διαδρόμους διάφορων ορόφων του κτιρίου και να ψηφιοποιούνται από εργαζομένους μη σχετιζόμενους με τη συγκεκριμένη διεύθυνση, αλλά και από άτομα που δεν έχουν καμία εργασιακή σχέση ή άλλη σχέση εξάρτησης με τον Οργανισμό. Η μεταφορά δε των φακέλων γίνεται μαζικά, σε στοίβες, με αυξημένο τον κίνδυνο να ανακατευτούν τα έγγραφα που περιέχονται σε αυτούς ή ακόμα και να χαθούν, ενώ επισημαίνουμε ότι η πρόσβαση οποιουδήποτε προσώπου στους χώρους που στοιβάζονται είναι εντελώς ελεύθερη. 

Σύμφωνα με την παρ. 5 άρθρου 51 Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) : «Για κάθε υπάλληλο του ΟΚΑΝΑ καταρτίζεται και τηρείται ατομικό μητρώο στο οποίο, εκτός των στοιχείων ταυτότητος και οικογενειακής κατάστασης και των τίτλων σπουδών, καταχωρούνται λεπτομερώς οι πάσης φύσεως υπηρεσιακές μεταβολές αυτού (τοποθέτηση, μεταθέσεις, εκθέσεις αξιολόγησης, μετεκπαιδεύσεις, άδειες, ηθικές αμοιβές, ποινές, κ.λ.π.). Τα στοιχεία του ατομικού μητρώου δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό πέραν της εργασιακής κατάστασης και εξέλιξης του εργαζομένου εντός του Οργανισμού, το δε αρμόδιο Τμήμα μεριμνά για την τήρηση των σχετικών με την προστασία προσωπικών δεδομένων διατάξεων». 

Εκ των ανωτέρω σαφέστατα προκύπτει ότι στους ατομικούς φακέλους του κάθε εργαζομένου συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων έγγραφα οικονομικών, προσωπικών και οικογενειακών στοιχείων, πειθαρχικής διαδικασίας, κατάστασης υγείας, ποινικού μητρώου, συμμετοχής σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, δηλαδή προσωπικά, αλλά και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, η επεξεργασία των οποίων προστατεύεται από το νόμο (ν. 2472/1997) και ειδικά στο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων εξειδικεύονται στην υπ’ αριθμ. 115/2001 Οδηγία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. 
Ωστόσο μέχρι και σήμερα ουδέποτε έχετε τηρήσει ούτε και την ελάχιστη προϋπόθεση του νόμου προκειμένου να προβείτε νομίμως στην επεξεργασία αυτή, ήτοι την προηγούμενη έγγραφη (αλλά ούτε έστω και προφορική) ενημέρωση μας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε λάβει γνώση, ποιά στοιχεία από τους ατομικούς μας φακέλους επεξεργάζεστε, τον σκοπό της επεξεργασίας αυτής, αν εμπίπτει άμεσα στο πλαίσιο της εργασιακής μας σχέσης, αν προτίθεστε να τα κοινοποιήσετε σε τρίτο, σε ποιά βάση και με ποιες εγγυήσεις θα τηρηθούν, αν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα καταχωρούνται σε ξεχωριστή βάση, για πόσο χρονικό διάστημα, τι εκπαίδευση και περιορισμούς έχετε θέσει στα άτομα που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία και ιδίως σε αυτά που δεν είναι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, αν έχει ενημερωθεί η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και το περιεχόμενο της εγκρίσεως της. 
Από την άλλη ο τρόπος που έχουμε διαπιστώσει να γίνεται αυτή η ψηφιοποίηση, όπως τον περιγράφουμε ανωτέρω, μας καθιστά ανήσυχους για το γεγονός ότι δεν έχετε λάβει τα απαιτούμενα από το νόμο και κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται το απόρρητο επεξεργασίας κατά την έννοια του νόμου των προσωπικών και ιδίως των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του συνόλου των εργαζομένων, με κίνδυνο να έχουν λάβει γνώση αυτών τρίτοι μη δικαιούμενοι ή ακόμα και να έχουν εξέλθει του Οργανισμού στοιχεία εκ των ανωτέρω που μας αφορούν. 
Για τους λόγους αυτούς 
Και επιφυλασσόμενοι για την εξωδικαστική και δικαστική άσκηση οιουδήποτε ατομικού και συλλογικού νομίμου δικαιώματος μας 
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ 
Σας δηλώνουμε ότι ουδεμία συγκατάθεση Σας δίνουμε για την επεξεργασία των προσωπικών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μας. 
Διαμαρτυρόμαστε για την χωρίς προηγούμενη, έστω και προφορική, ενημέρωση επεξεργασίας/ψηφιοποίησης προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων των ατομικών φακέλων του συνόλου των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και μάλιστα χωρίς να εξασφαλίζεται το απόρρητο αυτών. 
Σας καλούμε άμεσα να ενημερώσετε τους εργαζομένους για την επεξεργασία στην οποία έχετε προβεί των προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων τους και ιδίως τους σκοπούς αυτής. 
Σας καλούμε να επιτρέψετε στους εργαζομένους να λάβουν γνώση του αρχείου που μέχρι σήμερα έχετε επεξεργαστεί με τα στοιχεία των ατομικών φακέλων του καθενός. 
Σας καλούμε να απέχετε από οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια επεξεργασίας, καθώς και να διαγράψετε το αποτέλεσμα αυτής (αρχείο) εωσότου εφαρμόσετε τα απαιτούμενα από το νόμο για την επεξεργασία προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων και τη διασφάλιση του απορρήτου αυτών. 
Σας δηλώνουμε ότι κοινοποιούμε την παρούσα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιθυμώντας την άμεση παρέμβαση της για τη διαπίστωση των παραβιάσεων της νομοθεσίας ως προς την επεξεργασία προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων που έχετε προβεί και την επιβολή των κατάλληλων διοικητικών μέτρων εις βάρος σας. Για το σκοπό δε αυτό είτε συλλογικά είτε ατομικά οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ θα ασκήσουμε κάθε νόμιμη ενέργεια προς την ως άνω Αρχή. 

Αθήνα 22/03/2018 
Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος

Σχόλια