Βαριές κατηγορίες σε βάρος της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ- ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΟΚΑΝΑ





Να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση για μια σειρά από πράξεις και αποφάσεις του ΔΣ του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ζητά το Σωματείο Εργαζομένων.

Χαρακτηριατικά, μιλά για δωρεά φαρμακοβιομηχανίας (25 χιλ. ευρώ) που αντί να διατεθεί για την κάλυψη βασικών αναγκών των μονάδων (πχ. διενέργεια ελέγχων για AIDS και ηπατίτιδες, εμβολίων ή αντιδραστηρίων για την ασφαλή χορήγηση των υποκατάστατων) δόθηκε στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου (11 χιλ. ευρώ).

“Γιατί επιλέχτηκε το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου; Έχει αυτό σχέση με το γεγονός ότι ο μέχρι πρόσφατα Υπεύθυνος στη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Ρέθυμνο είναι ο νυν Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ; Τι έχει να πει για αυτό ο επίσης εκ Ρεθύμνου καταγόμενος Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός;” αναρωτιέται σχετικά το Σωματείο.

Όπως αναφέρει, επιπλέον, η ίδια φαρμακοβιομηχανία ανέλαβε πρόσφατα την κάλυψη των εξόδων διοργάνωσης δύο ημερίδων του ΟΚΑΝΑ (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), με θέμα τις βέλτιστες πρακτικές χορήγησης βουπρενορφίνης.

“Η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με μια ιδιωτική εταιρεία μετατρέπει τον ΟΚΑΝΑ σε dealer της προμηθεύτριας εταιρείας” τονίζει το Σωματείο, που ισχυρίζεται ότι η εταιρία βρίσκεται σε φάση προώθησης νέου σκευάσματος λόγω λήξης πατέντας του προϊόντος της.

Τέλος, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού στηλιτεύουν την πρόσκληση στην προαναφερόμενη ημερίδα ομιλητή, ο οποίος όπως υποστηρίζουν έχει κατηγορηθεί για ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση μεγάλης ποσότητας οπιοειδών το 2014 και 2016.

“Ο κ. Βερεσιές, ψυχίατρος από την Κύπρο, σε παρέμβασή του (τυχαία;) αναρωτήθηκε γιατί στην Ελλάδα δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης της βουπρενορφίνης οι ιδιώτες γιατροί. Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού διαβεβαίωσε τον κ. Βερεσιέ και τους παρευρισκόμενους ότι η Διοίκηση του Οργανισμού προσπαθεί μεν αλλά δεν το έχει καταφέρει ακόμη. Στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ υποστήριξε (προφανώς όχι εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις), ότι οι ασθενείς μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα παραμονής στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ πρέπει να παραπέμπονται στην ΠΦΥ” επισημαίνουν σχετικά.

Καταλήγοντας, το Σωματείο υπενθυμίζει ότι πρόσφατα το ΔΣ του Οργανισμού ανέθεσε με απόφασή του σε ιδιώτες μέρος των οικονομικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, ενώ προειδοποιεί ότι θα προασπίσει με όλες του τις δυνάμεις το δημόσιο χαρακτήρα των προγραμμάτων αντιμετώπισης της εξάρτησης, μακριά από κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ.

Σχόλια