Ο ΟΚΑΝΑ ΠΑΡΑΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ;

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΚΑΝΑ διοργάνωσε, με τη χρηματοδότηση προμηθεύτριας φαρμακευτικής εταιρείας, δύο ημερίδες (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), με θέμα τις «Βέλτιστες πρακτικές χορήγησης βουπρενορφίνης». (Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: η πατέντα του προϊόντος λήγει σε σύντομο χρονικό διάστημα και η εταιρεία βρίσκεται σε φάση προώθησης «νέου» σκευάσματος της, με την ίδια ουσία αλλά διαφορετική συγκέντρωση).

«Βέλτιστες πρακτικές δημοσίων σχέσεων μόνο;» 
Η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με μια ιδιωτική εταιρεία, που έχει συμφέρον να διαφημίσει το «νέο» προϊόν της, μετατρέπει τον ΟΚΑΝΑ σε dealer της προμηθεύτριας εταιρείας στο πλαίσιο «Βέλτιστων πρακτικών δημοσίων σχέσεων».
Πριν από λίγους μήνες η ίδια προμηθεύτρια εταιρεία έκανε δωρεά 25000 ευρώ στον Οργανισμό. Αμέσως μετά την αποδοχή της δωρεάς, το ΔΣ του Οργανισμού - αντί να διαθέσει τα χρήματα για να καλύψει βασικές ανάγκες των μονάδων (πχ. διενέργεια ελέγχων για AIDS και ηπατίτιδες, εμβολίων ή αντιδραστηρίων για την ασφαλή χορήγηση των υποκατάστατων) - αποφάσισε εντελώς αναιτιολόγητα και προκλητικά να δώσει τις 15000 στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου (!!!). Γιατί επιλέχτηκε το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου; Έχει αυτό σχέση με το γεγονός ότι ο μέχρι πρόσφατα Υπεύθυνος στη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Ρέθυμνο είναι ο νυν Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ; Τι έχει να πει για αυτό ο επίσης εκ Ρεθύμνου καταγόμενος Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός; Μιλάμε πλέον για «Βέλτιστες πρακτικές επι…χορήγησης!!!!» 
Οι ανησυχίες μας μεγάλωσαν όταν ο προσκεκλημένος από τον Οργανισμό κ. Βερεσιές, ψυχίατρος από την Κύπρο, σε παρέμβασή του (τυχαία;) αναρωτήθηκε γιατί στην Ελλάδα δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης της βουπρενορφίνης οι ιδιώτες ιατροί. Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού διαβεβαίωσε τον κ. Βερεσιέ και τους παρευρισκόμενους ότι η Διοίκηση του Οργανισμού προσπαθεί μεν αλλά δεν το έχει καταφέρει ακόμη. (Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Κύπρο, ο κ. Βερεσιές έχει κατηγορηθεί τόσο το 2014 όσο και το 2016 για ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση μεγάλης ποσότητας οπιοειδών φαρμάκων. (http://politis.com.cy/article/nea-upothesi-gia-beresie)
Στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ υποστήριξε (προφανώς όχι εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις), ότι οι ασθενείς μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα παραμονής στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ πρέπει να παραπέμπονται στην ΠΦΥ. Με άλλα λόγια στους ιδιώτες γιατρούς του ΠΕΔΥ; του ΕΟΠΥΥ; 
Μετά την απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού για ανάθεση σε ιδιώτες μέρους των οικονομικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, η πρόσφατη «συνεδριακή μεθόδευση» αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, με τη μορφή της συνταγογράφησης υποκατάστατων από ιδιώτες ιατρούς. 

Σιγά σιγά ο ΟΚΑΝΑ από Οργανισμός με κύριο σκοπό τη πρόληψη, τη μείωση της βλάβης και τη θεραπεία ουσιοεξαρτημένων ατόμων, και την επανένταξη, έχει καταντήσει να μοιάζει περισσότερο με τον ΕΟΠΠΕΠ (αλλά χωρίς δυνατότητα πιστοποίησης). Με άλλα λόγια: όταν υπάρχουν βασικές ελλείψεις υλικών στις Μονάδες δε νοείται να φεύγουν χρήματα από τον ΟΚΑΝΑ για να παρουσιάζονται κάποιοι από τη Διοίκηση ως ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ !!!
Ζητάμε ΑΜΕΣΑ από τη Διοίκηση να απαντήσει: 
  • Συμφωνεί με όσα ακούστηκαν στην ημερίδα για συνταγογράφηση οπιοειδών φαρμάκων από ιδιώτες ιατρούς; 
  • Ποιος ζήτησε την πρόσκληση του κ. Βερεσιέ στην ημερίδα; Γνώριζε η Διοίκηση του Οργανισμού τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην Κύπρο; 
  • Θεωρεί ότι είναι ηθικό και πολιτικά ορθό να διοργανώνει ημερίδες και συνέδρια με αντικείμενο την χορήγηση υποκατάστατου, και να πληρώνεται η διοργάνωση από την εταιρεία, που προμηθεύει το υποκατάστατο στον Οργανισμό; 
Δηλώνουμε κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση ότι, οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ:
  • θα προασπίσουν με όλες τις δυνάμεις τους τον Δημόσιο χαρακτήρα των προγραμμάτων αντιμετώπισης της εξάρτησης, 
  • θα αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια περάσματος υπηρεσιών σε ιδιώτες, 
  • δεν θα επιτρέψουν τη μετατροπή του σε φέουδο κερδοσκοπικών εταιρειών   

Σχόλια

  1. Αυτός δεν είναι ο τελικός σκοπός και στόχος της συνεχόμενης υποβάθμισης του ΕΣΥ και γενικότερα της δημόσιας υγείας ? Όσο περισσότερο υποβαθμίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας , τόσο περισσότερο πλουτίζει ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας . Στο ίδιο μοτίβο και εφόσων ο ΟΚΑΝΑ έχει έναν σεβαστό αριθμό θεραπευόμενου πελατολογίου , λογικό είναι κάποιοι να εποφθαλμιούν την μερική ιδιωτικοποίηση του οργανισμού , η έστω την " ανακούφιση " του , απορροφώντας έναν μεγάλο αριθμό θεραπευόμενων , με αιτιολογίες όπως η μείωση του χρόνου αναμονής για την ένταξη στα θεραπευτικά προγράμματα . Οι θεραπευόμενοι στεκόμαστε στο πλευρό των πραγματικά εργαζόμενων , και ουχί των καρεκλοκένταυρων εγκάθετα διορισμένων .

    Κουτσούκος Νεκτάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο σύλλογος θεραπευομένων Ο.ΚΑ.ΝΑ. Βόρειας Ελλάδας ο "Σίσυφος" σας εύχεται Καλή Χρονιά
    με υγεία και ευτυχία για όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
    Οι θεραπευόμενοι στηρίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του οργανισμού και ζητούν Άμεση αλλαγή
    του αναχρονιστικού και μνημονιακού μακιαβελικού πλαισίου λειτουργίας με συμμετοχή στην διαμόρφωση του όπως ορίζει και η Χ.Δ.Ε.
    Να είστε όλοι καλά.

    Για τον "Σίσυφο"
    Βαλαχάς δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου