ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ "ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ"

Καταφέραμε να αναγορεύσουμε τον Πατούλη προστάτη των εργαζομένων !

1) Αν θα ήθελε να τοποθετηθεί κανείς πάνω στις τελευταίες ανακοινώσεις του Συλλόγου δεν θα ήταν εύκολο να διακρίνει την ουσία των πραγμάτων στη πραγματική τους διάσταση. Τα στοιχεία που κυριαρχούν είναι η υπερβολή η εμπάθεια, οι μισές αλήθειες, οι πομπώδεις εκφράσεις, λες και το ζητούμενο είναι η συντήρηση της έντασης και λιγότερο η ανάδειξη και η λύση των προβλημάτων.

Για το λόγο αυτό παρόλο ότι αναγνωρίζουμε πως το ζήτημα με τους γιατρούς που εργάζονται με μπλοκάκι είναι πολύ σοβαρό, διαφωνούμε με το τρόπο που παρουσιάζουν το θέμα, γιατί το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αποπροσανατολίζουν από το στόχο και τελικά να υποβαθμίζουν το ζήτημα.

Το παραπάνω πρόβλημα, προέκυψε από το μνημονιακό νόμο 4387/2016, ο οποίος καταργεί μια σειρά από βασικά δικαιώματα των εργαζομένων (συντάξεις, εισφορές, κλπ) και ειδικότερα για όσους εργάζονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια) και διατηρούν ταυτόχρονα και το ελεύθερο επάγγελμα αυξάνει υπέρμετρα τις εισφορές τους στο ΕΦΚΑ. Έτσι υποχρεώνει τους συναδέλφους με μπλοκάκια να επιλέξουν, ή να πληρώνονται με μισθούς πείνας, ή να αποχωρήσουν δημιουργώντας ενδεχομένως σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη διοίκηση όπως αναφέρθηκε επανειλημμένα στις ανακοινώσεις του Συλλόγου (προφανώς για να χαϊδέψουνε τα αυτιά των ενδιαφερομένων), αλλά χρειάζεται συνολική νομοθετική ρύθμιση και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα. 

Να διευκρινίσουμε επί πλέον, μιας και δεν το κάνουν οι ανακοινώσεις του Συλλόγου, ότι το θέμα αυτό αφορά την κατηγορία των εργαζομένων με μπλοκάκι που ασκούν ταυτόχρονα και ελεύθερο επάγγελμα, δηλαδή τους γιατρούς. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι με μπλοκάκι που δεν έχουν ελεύθερο επάγγελμα, υπάγονται με βάση το νόμο σε μια άλλη κατηγορία με λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους αυτούς.

Πέρα από το ειδικό πρόβλημα των αυξημένων εισφορών, θεωρούμε ότι όλες οι μορφές ελαστικών σχέσεων εργασίας είναι απαράδεκτες, ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες εργασίας όπως είναι αυτές του ΟΚΑΝΑ. 

Η Διοίκηση, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, δεν ενήργησε έγκαιρα και ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, για να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από την αρχή του 2017.

Αυτό όμως είναι άλλο και δεν τεκμηριώνει τα όσα αναφέρονται στις ανακοινώσεις του Συλλόγου και ιδιαίτερα στη τελευταία ανακοίνωση όπου αναφέρουν ότι η διοίκηση έχει αποκλειστική ευθύνη για το θέμα των ΔΠΥ και επί πλέον της αποδίδουν ακόμα και ποινικές ευθύνες! Όσο για τις δήθεν «κρυφές ατζέντες της Διοίκησης» και τα διάφορα που αναφέρουν, αν γνωρίζουν κάτι οφείλουν να μας το πουν συγκεκριμένα και όχι να αφήνουν ένα τέτοιο θέμα να πλανάτε προκαλώντας ανησυχία στους εργαζόμενους. Εκτός αν εννοούν την υποβάθμιση όλων των κοινωνικών φορέων που είναι από τους πρώτους που μπήκαν στο στόχαστρο όλων των μνημονιακών (άρα και των προηγούμενων) κυβερνήσεων, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στο χώρο της υγείας. Αυτό όμως δεν είναι κρυφό είναι φανερό και θα πρέπει να ειπωθεί όπως ακριβώς είναι. 

Να πούμε ακόμα ότι δεν συμφωνούμε με την αναγόρευση του κ. Πατούλη και του κόμματος το οποίο εκπροσωπεί (ΝΔ) σε «προστάτη» των εργαζομένων. Ο οποίος με ευκολία περιγράφει σε συνεντεύξεις την απαράδεκτη κατάσταση στον ΟΚΑΝΑ, δεν μας λέει όμως αν καταδικάζει τους νόμους και τα μνημόνια που προκαλούν αυτές τις καταστάσεις.

Η σοβαρότητα του προβλήματος επιβάλει να αποφεύγονται οι υπερβολές οι οποίες ενδεχομένως μπορεί να στοχεύουν στον εντυπωσιασμό, ή να εξυπηρετούν άλλους στόχους, δεν βοηθάνε όμως σε καμιά περίπτωση στη επίλυση του προβλήματος και ίσως να μας καθιστούν αναξιόπιστους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι : οι ανακοινώσεις του Συλλόγου που βγαίνουν με την υπογραφή του ΔΣ, τις περισσότερες φορές δεν αποτελούν συλλογικό προϊόν του ΔΣ όπως θα έπρεπε, ούτε προηγούνται συνεδριάσεις ΔΣ πριν από τις ανακοινώσεις. Λαμβάνονται με συνοπτικές διαδικασίες με τη σύμφωνη γνώμη των δύο παρατάξεων του ΔΣ (Αγωνιστική Συνεργασία και ΑΡΣΥ) και τις περισσότερες φορές η πρώτη μας επαφή με τις ανακοινώσεις αυτές είναι όταν τις βλέπουμε αναρτημένες. 

Με την ίδια ακριβώς διαδικασία λαμβάνονται και οι περισσότερες αποφάσεις! Με την έννοια αυτή πολλές από τις ανακοινώσεις και τις αποφάσεις αυτές δεν μας εκφράζουν και κάνουν προβληματική τη συνέχιση της παραμονής μας στη θέση του ΓΓ του ΔΣ.

2) Τις παρακάτω θέσεις για το ύφος των ανακοινώσεων του Συλλόγου, τις είχαμε προτείνει πριν από το Δελτίο Τύπου, αλλά αγνοήθηκαν και από τις δύο παρατάξεις. Τις επαναφέρουμε γιατί εμείς θα επιμείνουμε σε αυτές :

α) Οι αιχμές προς τη κυβερνητική πολιτική, και τη διοίκηση, θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στη πραγματικότητα και να μην αφήνει στο απυρόβλητο προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις, που με τον τρόπο αυτό, ηθελημένα ή αθέλητα προβάλλονται σαν σωτήρες!

β) Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτά για τα οποία κατηγορούσε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σε καμιά περίπτωση δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες τους τα κόμματα αυτά για τη σημερινή κατάσταση. Ακόμη τα κόμματα αυτά ψήφισαν τους ίδιους μνημονιακούς νόμους και θα το ξανακάνουν αν ξαναέλθουν στα πράγματα.

γ) Τα παραπάνω είναι σημαντικό και πρέπει να φαίνονται στα κείμενα του Συλλόγου που θα πρέπει να απευθύνουν τη κριτική και τις διεκδικήσεις τους κυρίως στη κεντρική πολιτική, όπως επανειλημμένα έχουμε προτείνει. 

Σε αντίθετη περίπτωση η κριτική μας, όσο σκληρή και αν υποτίθεται ότι είναι, δεν θα ξεφεύγει από τα πλαίσια της κριτικής που ασκούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που ενώ κριτικάρουν σε υψηλούς τόνους τη κυβέρνηση, στην ουσία εξυπηρετούν απολύτως τους ίδιους μνημονιακούς στόχους.

- Ως προς το ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο που προτείνεται μέσω του Συλλόγου, επειδή θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες ευνοούν τη συνέχιση της απαξίωσης σε ότι έχει απομείνει από το Δημόσιο Σύστημα Ασφάλισης, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις, πόσο μάλλον όταν προωθούνται μέσω του Συλλόγου.

- Τέλος θα θέλαμε να ρωτήσουμε πότε και από ποιούς αποφασίστηκε να καταθέσουμε εναντίον της διοίκησης αυτό το περίεργο έγγραφο Εξώδικη Πρόσκληση- Δήλωση- Αίτηση; 


Ενωτική Συνεργασία Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ



Σχόλια