Δημοσίευμα για ΟΚΑΝΑ

ΟΚΑΝΑ: Στα πρόθυρα της παραίτησης 35 γιατροί με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών

Εξαιτίας των δυσβάσταχτων εισφορών τους στον ΕΦΚΑ


Στα πρόθυρα της παραίτησης βρίσκονται ήδη 30 – 35 γιατροί του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), οι οποίοι εργάζονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) σε όλη τη χώρα.
Η αιτία για αυτή την δυσμενή εξέλιξη, η οποία θα πλήξει καίρια τη δυνατότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας δεκάδων μονάδων θεραπείας του Οργανισμού σε όλη τη χώρα, είναι οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ με ΔΠΥ καλούνται να καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ, ως  ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η A.V. εξασφάλισε και παρουσιάζει σήμερα ολόκληρο το έγγραφο των γιατρών του ΟΚΑΝΑ με ΔΠΥ, το οποίο απέστειλαν ήδη στη διοίκηση του Οργανισμού, την οποία κατηγορούν ότι, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά με το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν σε σχέση με τον ΕΦΚΑ, εν τούτοις δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια προκειμένου να βρεθεί μία λύση.
Σημειώνεται ότι ο ΟΚΑΝΑ έχει καθιερώσει ως καθεστώς τα τελευταία χρόνια να προσλαμβάνει γιατρούς με ΔΠΥ για την λειτουργία μονάδων θεραπείας σε όλη τη χώρα και, ασφαλώς, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Το έγγραφο, μ ε το οποίο οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ  με ΔΠΥ προειδοποιούν τη διοίκηση του Οργανισμού για τις ενδεχόμενες παραιτήσεις τους, έχει ως εξής:
«Σας γνωστοποιούμε την απογοήτευση και τη δυσαρέσκειά μας για τη στάση της Διοίκησης του Οργανισμού στα τόσα ζητήματα που είναι ανοικτά από την ημέρα πρόσληψής μας στον Οργανισμό και σχετίζονται τόσο με τη σχέση εργασίας που έχουμε συνάψει με αυτόν, όσο και με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε αυτή τη σχέση.
Από καιρό εκπρόσωποί μας έχουν αναπτύξει τους προβληματισμούς μας για
μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν τόσο το θέμα της εργασιακής μας σχέσης, όσο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να το πράξουμε.
Από καιρό νιώθουμε τη δουλειά μας να απαξιώνεται και να μας στερείται η δυνατότητα να εργαζόμαστε σε συνθήκες όπου θα μπορούμε να 'ανθρωπεύουμε', να εκφραζόμαστε ελεύθερα και να αναπτύσσουμε όλο το επιστημονικό μας δυναμικό.
Επιπλέον, πολλές φορές φροντίσαμε, παράλληλα με τα όποια παράπονα διατυπώναμε, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούσαμε μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες, φροντίζοντας καθένας και καθεμία από την πλευρά του/της να κάνει τη δική του/της υπέρβαση. Καλλωπίσαμε τους χώρους εργασίας μας, στήσαμε ομάδες και ημερίδες, συνταγογραφήσαμε από τα σπίτια μας ή τα γραφεία μας εν αναμονή της από ετών αναγγελθείσας, αναβάθμισης του Internet. 
Ως απάντηση, δεχτήκαμε μόνο φιλικά χτυπήματα στην πλάτη.
Επειδή δεν ξέρουμε καμία σχέση που να άνθισε μόνο με φιλικά χτυπήματα στην πλάτη κι επειδή είναι γνωστό ότι αυτό που πείθει είναι η δράση και το παράδειγμα και όχι τα λόγια τα παχιά νιώθουμε ότι έχουμε φτάσει στα όριά μας.
Έπειτα και από τη συνάντησή μας με εκπροσώπους από τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, μας είναι ξεκάθαρο πως κανείς δε σας απαγορεύει να υπαχθούμε όλοι/ες στη διάταξη της παρ.9 του άρθρου 39 ν.4387/2016. Κάθε άλλη στάση πέραν της υπαγωγής όλων μας στο συγκεκριμένο άρθρο, θα θεωρηθεί από εμάς, μήνυμα ότι δε μας χρειάζεστε στο Οργανισμό και επιφυλασσόμαστε να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας».

Σχόλια

  1. Εύχομαι το θέμα να έχει δίκαιη κατάληξη για όλους του ιατρούς, αλλά και όλους τους εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων, που εργάζονται με ΔΠΥ. Για εμένα όλοι είμαστε ίσοι και ελπίζω αυτή η ισότητα να αποτυπωθεί το συντομότερο δυνατόν με ιοσοτιμία ως προς το καθεστώς εργασίας, καθώς και μισθολογικά φυσικά.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου