ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο των Κεντρικών Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ η Συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματίσει το Δ.Σ. του Συλλόγου. Στη συνέχεια έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ των συναδέλφων που εργάζονται στον ΟΚΑΝΑ με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ). Αντιπροσωπεία του Συλλόγου συναντήθηκε με τρεις συμβούλους του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι όπως από την αρχή ήταν ξεκάθαρο δεν είχαν καλή γνώση του θέματος, αλλά ούτε και αρμοδιότητα για επίλυση του προβλήματος. Ουσιαστικά το μόνο που είπαν είναι ότι το θέμα δεν είναι δικό τους (του Υπουργείου Υγείας), αλλά του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΚΑΝΑ: Το Υπουργείο Εργασίας μας είπαν ότι ετοιμάζεται να βγάλει μια εγκύκλιο, αλλά ο ΟΚΑΝΑ θεωρεί ότι δεν είναι αρκετή η εγκύκλιος. Με άλλα λόγια συνέχισαν να πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλο και να παίζουν τα πολιτικά τους παιχνίδια στις πλάτες των συναδέλφων. Τα μέλη του Συλλόγου τους ενημέρωσαν για τις επιπτώσεις που επιφέρουν στη λειτουργία του Οργανισμού οι παραιτήσεις συναδέλφων ιατρών (πέντε σε σύνολο 38 συναδέλφων έως σήμερα ενώ αναμένεται νέο κύμα παραιτήσεων τις επόμενες ημέρες αν δεν βρεθεί άμεση λύση). Επισήμαναν επίσης ότι την πλήρη πολιτική αλλά και νομική ευθύνη για τη δυσλειτουργία των Μονάδων και την πιθανότητα να μείνουν οι Μονάδες χωρίς ιατρούς με ότι αυτό συνεπάγεται θα έχουν τα αρμόδια Υπουργεία και φυσικά η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Η αντιπροσωπεία τους ενημέρωσε ότι ο Σύλλογος θα αποστείλει άμεσα εξώδικο στη Διοίκηση και ότι έχει ήδη προγραμματίσει επαφές τόσο με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών όσο και με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας. Επίσης τους επεσήμαναν ότι αντί η συνάντηση να γίνεται για τον ΕΦΚΑ, θα έπρεπε να γίνει για τη μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων σε αορίστου, αφού κατά κοινή ομολογία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.




      Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση, όπου έγινε συζήτηση για τις ενέργειες που θα προβεί ο Σύλλογος την επόμενη εβδομάδα, οπότε και υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες μονάδες να λειτουργήσουν χωρίς ιατρούς. Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ (αιφνιδίως μετά την συνάντηση στο Υπουργείο) κάλεσε τα μέλη του Συλλόγου και αντιπροσωπεία των συναδέλφων ιατρών με ΔΠΥ. Ζητήσαμε να κατέβουν στο αμφιθέατρο και να μιλήσουν μπροστά σε όλους τους συναδέλφους αλλά δεν το δέχτηκαν. Στη συνάντηση (που τελικά έγινε στο γραφείο του Προέδρου παρουσία του Γενικού διευθυντή), μας ενημέρωσαν ότι το Υπουργείο Εργασίας προτίθεται να αποστείλει επιστολή, και όχι εγκύκλιο, όπως μας είχαν μόλις πριν λίγο πει στο Υπουργείο Υγείας. Στην επιστολή αυτή ο ΟΚΑΝΑ ζητάει να αναφέρεται ρητά ότι είναι νόμιμη η καταβολή των εισφορών από τον ΟΚΑΝΑ. Το Υπουργείο Εργασίας όμως αρνείται να το δηλώσει ρητά και πετάει την μπάλα στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, η οποία πρέπει να κρίνει τη νομιμότητα της διαδικασίας, γεγονός που η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δεν προτίθεται να κάνει διότι φοβάται μην κατηγορηθεί για κακούργημα. Όταν τους επισημάνθηκε ότι η συζήτηση για τη νομιμότητα είναι προσχηματική, δεδομένου ότι με βάση τη σύμβαση των συναδέλφων μπορεί το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ να αποφασίσει την καταβολή των εισφορών, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι στο Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ της ερχόμενης Τρίτης θα συζητηθεί το θέμα και είτε θα λάβουν απόφαση για καταβολή των εισφορών από τον ΟΚΑΝΑ είτε θα κάνουν νέο γύρο ερωτήσεων στα Υπουργεία , στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κ.α. Τα μέλη του Συλλόγου ζήτησαν από τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να κάνουν την «υπέρβαση» τους και να καλύψουν τις εισφορές των συναδέλφων και στη συνέχεια από κοινού να προωθήσουν νομοθετική λύση.

     Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις η Συνέλευση αποφάσισε στις Μονάδες που δεν θα υπάρχει ιατρός να γίνεται κανονικά η καθημερινή χορήγηση του υποκατάστατου από τους νοσηλευτές δεδομένου ότι υπάρχει ήδη συνταγογράφηση από ιατρό. Δεν επιτρέπεται όμως να γίνει οποιαδήποτε τροποποίηση στις δοσολογίες των ασθενών, όπως και να χορηγηθούν νέα TH τα οποία απαιτούν νέα συνταγογράφηση. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε κατάστασή που καθιστά τη χορήγηση επικίνδυνη θα παραπέμπονται σε κοντινές Μονάδες προκειμένου να εξεταστούν από γιατρό. Όσο αφορά ιατρικές και λοιπές βεβαιώσεις που κανονικά θα υπέγραφαν οι Υπεύθυνοι Ιατροί των Μονάδων θα αποστέλονται στον Αν. Διευθυντή Εφαρμογής Προγραμμάτων ψυχίατρο κ. Κοκκώλη ή οποιονδήποτε άλλον ιατρό υποδείξει η Διοίκηση. Αύριο θα γίνει συνάντηση του Συλλόγου με την ΕΝΕ, ώστε να εκδοθεί ανακοίνωση και κατευθυντήριες οδηγίες προς τους νοσηλευτές του Οργανισμού σχετικά με τα καθήκοντά τους όταν δεν υφίσταται αυτοπρόσωπη παρουσία ιατρού.

    Το Δ.Σ. του Συλλόγου στη συνέχεια συναντήθηκε με το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών όπου περιγράφηκε το πρόβλημα και ο κίνδυνος που υπάρχει για την ομαλή λειτουργία των Μονάδων.Ο Ιατρικός Σύλλογος επιβεβαίωσε τη θέση του Συλλόγου ότι δεν επιτρέπεται λειτουργία των μονάδων χωρίς ιατρό και εξέδωσε και Δελτίο Τύπου για το θέμα (ακολουθεί στο τέλος της ενημέρωσης), ενώ ζήτησε πλήρη ενημέρωση για το θέμα του ΕΦΚΑ, ώστε να παρέμβει θεσμικά με σκοπό την επίλυση του θέματος.

      Το Δ.Σ. του Συλλόγου έχει δώσει εντολή στους νομικούς του συμβούλους να αποστείλουν εξώδικο στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, ώστε να μην τολμήσει να εκβιάσει συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων να λειτουργήσουν ως ιατροί, γεγονός που όπως τονίζει και ο ΙΣΑ αποτελεί ποινικό αδίκημα. Επίσης θα αποσταλεί σε όλες τις Μονάδες έγγραφο που θα διευκρινίζει λεπτομερώς τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι συνάδελφοι σε περίπτωση που αναγκαστούν από τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να προβούν σε πράξεις πέραν των καθηκόντων τους. Παράλληλα οι νομικοί Σύμβουλοι του Συλλόγου θα παρεμβαίνουν σε κάθε περίπτωση περιστατικών, ενώ στη ΓΣ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να πρέπει να ενημερωθούν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για τους κινδύνους που ενέχει η λειτουργία των μονάδων χωρίς υπεύθυνο ιατρό.



     Στο τέλος της Συνέλευσης συζητήθηκε και το θέμα που εκρεμμούσε από την προηγούμενη συνέλευση για τη διαγραφή του κ. Κοκκώλη από το σωματείο για αντικαταστατική δράση. Το Δ.Σ. του Συλλόγου εισηγήθηκε την επανάκληση του κ. Κοκκώλη για προφορικές εξηγήσεις μετά και την επιστολή που απέστειλε, η οποία είναι ενδεικτική της σχέσης του με τη Διοίκηση. Ζήτησε την εξουσιοδότηση του σώματος να δράσει και να αποφασίσει ανάλογα με τη στάση του συγκεκριμένου ατόμου, τις περαιτέρω ενέργειες του, οι οποίες με βάση και το καταστατικό περιλαμβάνουν και τη διαγραφή του από τον Σύλλογο. Το σώμα υπερψήφισε την πρόταση του Δ.Σ. του Συλλόγου.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Στον αέρα κινδυνεύουν να μείνουν οι Μονάδες Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ μετά το κύμα παραιτήσεων των γιατρών

Δημοσιεύθηκε 12 Οκτωβρίου 2017

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των εργοδοτικών εισφορών των 38 γιατρών που εργάζονται στις Μονάδες Υποκατάστασης με δελτίο παροχής υπηρεσιών, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει κύμα παραιτήσεων των υπεύθυνων των Μονάδων.

Ειδικότερα το ΔΣ του ΙΣΑ, στo πλαίσιο της σημερινής του συνεδρίασης ενημερώθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ ότι ήδη πέντε γιατροί έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους γιατί αδυνατούν να καταβάλλουν τις εργοδοτικές εισφορές που μέχρι την αλλαγή του νόμου κατέβαλλε ο ΟΚΑΝΑ.

Ήδη την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται κάποιες Μονάδες του ΟΚΑΝΑ να μείνουν χωρίς ιατρό Σημειώνεται ότι οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασθενείς, για την τροποποίηση της δοσολογίας τους, την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών κ.τ.λ.

Καθιστούμε υπεύθυνη τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε εκπτώσεις ως προς την παροχή των απαραίτητων ιατρικών υπηρεσιών για τους 400 ασθενείς που εξυπηρετούνται από τις Μονάδες.

Ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει τον εξαναγκασμό άλλων εργαζομένων, σε αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος που αποτελεί πράξη ποινικά κολάσιμη.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

         Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                                   ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σχόλια

  1. "Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις η Συνέλευση αποφάσισε στις Μονάδες που δεν θα υπάρχει ιατρός να γίνεται κανονικά η καθημερινή χορήγηση του υποκατάστατου από τους νοσηλευτές δεδομένου ότι υπάρχει ήδη συνταγογράφηση από ιατρό. Δεν επιτρέπεται όμως να γίνει οποιαδήποτε τροποποίηση στις δοσολογίες των ασθενών, όπως και να χορηγηθούν νέα TH τα οποία απαιτούν νέα συνταγογράφηση. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε κατάστασή που καθιστά τη χορήγηση επικίνδυνη θα παραπέμπονται σε κοντινές Μονάδες προκειμένου να εξεταστούν από γιατρό. "

    Ποιός έχει την αρμοδιότητα να καθορίσει αυτή τη διαδικασία;

    Όσο για το άλλο θέμα, διαβάστηκε η επιστολή "η οποία είναι ενδεικτική της σχέσης του με τη Διοίκηση"; Αρ. Πρωτ. 12600/27.09.2017
    Αναφέρθηκε η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας; Αρ. Πρωτ. 12563/27.09.2017
    Το άρθρο του καταστατικού στο οποίο βασίζεται η όλη διαδικασία; http://okanalaboursunion.blogspot.gr/2013/12/blog-post_5.html
    Το ότι η κλήση σε για προφορικές εξηγήσεις έχει χαρακτηριστεί από τον Σύλλογο «διαδικασία πρωτοφανούς επίδειξης αυταρχισμού, τρομοκρατίας και χυδαίας αντίληψης περί άσκησης εξουσίας» η οποία αναβίωσε τις «μέρες του ‘36» όταν ακολουθήθηκε από το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ στο παρελθόν; http://okanalaboursunion.blogspot.gr/2016/11/36.html
    Το ότι ο Σύλλογος δεν παρέστη στο δικαστήριο, ώστε να στηρίξει τη συνάδελφο εμπράκτως, σε αντίθεση με τη συνήθη τακτική του στο παρελθόν;
    Το ότι αντί του Συλλόγου παρέστη για να τη στηρίξει η πρώην και επί δεκαετία Διοίκηση;
    Το γιατί το θέμα αυτό εξισώθηκε με το μείζον θέμα της δικαίωσης των συναδέλφων με ΔΠΥ;
    Το τι και ποιόν εξυπηρετεί η όλη προσπάθεια διαπόμπευσης;

    Αλλά και το ότι η ενέργεια του Συλλόγου να δίνει εντολές για τη λειτουργία των Μονάδων και τη χορήγηση είναι εντελώς αυθαίρετη, σύμφωνα και με το Καταστατικό του και με τον Εσωτερικό Κανονισμό και το Πλαίσιο Λειτουργίας των Θεραπευτικών Μονάδων του ΟΚΑΝΑ και με τους Νόμους;

    Κωνσταντίνος Κοκκώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Κοκκώλη,

    - Ο Σύλλογος είχε παραστεί σε προηγούμενη φάση της δικαστικής διαδικασίας σχετικά με την έκδοση ή μη προσωρινής διαταγής, που ως διαδικασία δεν μπαίνει στην ουσία του ζητήματος.

    - Στη φάση αυτή, των ασφαλιστικών μέτρων, δική μου επιθυμία ήταν να κληθεί ως μάρτυρας κάποιος που γνώριζε επί πολλά έτη, εμένα ως εργαζόμενη, τον τρόπο αλλά και το αποτέλεσμα της δουλειάς μου. Ο πρώην και επί δεκαετία (και με διαφορετικά Διοικητικά Συμβούλια) Γενικός Διευθυντής φάνηκε καταρχάς στον δικηγόρο μου αλλά και σε εμένα ο πιο κατάλληλος. Ο Σύλλογος δεν μπορούσε να καταθέσει για τα παραπάνω.

    - Θα μπορούσα να αντιληφθώ την ηθική σας δέσμευση απέναντι στη διοίκηση να καταθέσετε υπέρ της (και εναντίον μου) στην δικαστική μου περιπέτεια, εάν:

    1. ήσασταν αυτόπτης μάρτυρας στο επίμαχο συμβάν της διαφωνίας μου με τον Πρόεδρο (στο οποίο υπήρχαν μάρτυρες να βεβαιώσουν την απουσία σας)

    2. υπήρχε μεταξύ μας συστηματική συνεργασία σε επαγγελματικό επίπεδο και είχατε διαμορφώσει άποψη για τον τρόπο και το αποτέλεσμα της εργασίας μου

    3. γνωρίζατε το γνωστικό αντικείμενο της εργασίας του τμήματος του οποίου ήμουν προϊσταμένη, και η άποψή σας ως προς τον τρόπο που εργαζόμασταν πάνω στο αντικείμενό μας, ήταν έγκυρη ή αξιόπιστη

    4. καταθέτατε στο δικαστήριο μόνο όσα γνωρίζατε εξ ιδίας αντίληψης και όχι όσα γνωρίσατε από διηγήσεις τρίτων, για τις οποίες δεν επιδιώξατε να σχηματίσετε ολοκληρωμένη άποψη ρωτώντας και την άλλη πλευρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου