Ψεύδεται η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ: Δεν ξεμείναμε από βουπρενορφίνη! - Το ygeia360.gr παρουσιάζει έγγραφο του ΟΚΑΝΑ που παραδέχεται τις σοβαρές και επικίνδυνες ελλείψεις


Τετάρτη, 08 Μάρτιος 2017 15:14

Ψεύδεται η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ: Δεν ξεμείναμε από βουπρενορφίνη! - Το ygeia360.gr παρουσιάζει έγγραφο του ΟΚΑΝΑ που παραδέχεται τις σοβαρές και επικίνδυνες ελλείψεις

Από
Στη διάθεση του ygeia360.gr βρίσκεται το αποκαλυπτικό έγγραφο της Διεύθυνσης Εφαρμογής Προγραμμάτων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), με αριθμό πρωτοκόλλου 434 και ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2017, το οποίο υπογράφει ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης, ψυχίατρος Κωνσταντίνος Κοκκώλης, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

"Λόγω των περιστάσεων που οδήγησαν σε καθυστερήσεις της προμήθειας ποσοτήτων του συνδυασμένου σκευάσματος βουπρενορφίνης/ναλοξόνης (suboxone) 4/1 και προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των μονάδων και η συνέχεια της θεραπείας, οι θεραπευτικές μονάδες του ΟΚΑΝΑ οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκή αποθέματα βουπρενορφίνης/ναλοξόνης (suboxone) έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εκτάκτως το απλό δισκίο βουπρενορφίνης (prenorvine) κατά τη χορήγηση δόσεων για το σπίτι (take home)...".

Δεν θέλουμε να σημειώσουμε τις ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνει η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ προτρέποντας τους θεραπευτές του Οργανισμού να χορηγούν το απλό δισκίο βουπρενορφίνης για το σπίτι, ενώ είναι γνωστό ότι αυτό είναι λίαν επικίνδυνο για την ίδια τη ζωή των θεραπευομένων, αλλά οφείλουμε να παραθέσουμε και την ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, με τους δικούς της ισχυρισμούς...

Η ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ έχει ως εξής:

"Σε συνέχεια διαφόρων ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων με αφορμή την έλλειψη υποκαταστάτου στη Θεραπευτική Μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο Ηράκλειο Κρήτης, η διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει τα εξής:
Η έλλειψη του φαρμάκου για κάποιες ώρες της λειτουργίας της Μονάδας την Δευτέρα 6.3.2017 οφείλεται σε κακή συνεννόηση της προμηθεύτριας εταιρείας με το προσωπικό της Μονάδας, αποκαταστάθηκε την επομένη και σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε γενική έλλειψη υποκαταστάτου ή σε οποιαδήποτε ανεπάρκεια των διαδικασιών προμήθειας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, ενώ είχε ενημερωθεί πλήρως για το γεγονός και την αιτία του, διαστρεβλώνει για ακόμη μία φορά την πραγματικότητα και αναζητά ευθύνες από τη διοίκηση του Οργανισμού. Γνωρίζει ωστόσο ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η προμήθεια των φαρμάκων γίνεται με ανοιχτούς δημόσιους διαγωνισμούς, με τεράστιο όφελος για τον ΟΚΑΝΑ, και ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή τροφοδοσία των Μονάδων Υποκατάστασης με φάρμακο έως την ολοκλήρωσή τους. Γνωρίζει επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν υπάρχουν χρέη του Οργανισμού στους προμηθευτές του, γεγονός που διευκολύνει την άμεση ικανοποίηση των αναγκών του. Αντί να χαιρετίσει αυτήν την προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ΟΚΑΝΑ, διαστρεβλώνει τα γεγονότα προσπαθώντας να δημιουργήσει πολιτικό θέμα εκεί που δεν υπάρχει.
Είναι απορίας άξιο γιατί εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ δυσφημούν τον Οργανισμό και αναζητούν ευθύνες για γεγονότα και πράξεις που αφορούν τον ανθρώπινο παράγοντα και που θα είχαν αποφευχθεί με έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση των υπηρεσιών του Οργανισμού".

Σχόλια