ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝΕ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ

Όσον αφορά το πρόβλημα της έλλειψης αναγκαίων φαρμάκων στον ΟΚΑΝΑ, για τον καταμερισμό των ευθυνών ανάμεσα στη Διοίκηση και την προμηθεύτρια εταιρεία, θα αποφανθεί η ΕΔΕ την οποία έχουν ήδη ζητήσει οι εργαζόμενοι της Θεραπευτικής Μονάδας του Ηρακλείου.

Μέχρι τότε, προς αποκατάσταση της αλήθειας, ρωτούμε τη Διοίκηση του Οργανισμού.
  • Υπάρχει έλλειψη υποκατάστατου SUBOXONE από τον Ιανουάριο; 
  • Υπάρχει οδηγία- εγκύκλιος της Διεύθυνσης Εφαρμογής Προγραμμάτων που παραδέχεται την έλλειψη SUBOXONE και δίνει οδηγίες για χορήγηση PRENORVINE για ¨TAKE HOME¨ και ποια επιστημονικά κριτήρια χρησιμοποιεί; 
  • Υπήρξε έλλειψη σε πολλές μονάδες τους τελευταίους μήνες και από PRENORVINE των 2mg με αποτέλεσμα οι νοσηλευτές των μονάδων να τεμαχίζουν το PRENORVINE των 8mg ….σε 4 κομμάτια για να χορηγήσουν τους ασθενείς; 
  • Υπήρξε διαβεβαίωση του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ ήδη από τον Ιανουάριο (στην τελευταία συνάντηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου) ότι το πρόβλημα θα λυθεί σε 2-3 ημέρες; 
Για μας, τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η καλή λειτουργία του Οργανισμού -η παροχή της αναγκαίας θεραπείας στους εξαρτημένους. Σ’ αυτό το πλαίσιο θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό:
  • Το γεγονός ότι εξαρτημένοι στερήθηκαν τη θεραπεία τους -με ευθύνη του ΟΚΑΝΑ- έστω και για μια μέρα. 
  • Το ότι επί δύο μήνες, λόγω της έλλειψης SUBOXONE, έχει αποσταθεροποιηθεί η ομαλή πορεία επανένταξης των εξαρτημένων. 
Ότι, λόγω της έλλειψης SUBOXONE, έχει διοχετευτεί στην παράνομη αγορά μεγάλη ποσότητα Βουπρενορφίνης, πράγμα επικίνδυνο για την ασφάλεια των εξαρτημένων. 
Το ότι δεν γίνονται εδώ και χρόνια οι απαραίτητοι τοξικολογικοί έλεγχοι, δεν γίνονται επαρκείς αιματολογικοί έλεγχοι, δεν υπάρχουν εμβόλια και φάρμακα απαραίτητα για τους ασθενείς μας. 

Επίσης ξέρουμε πόσο σημαντική είναι, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς, η λειτουργία των μονάδων με ασφάλεια. Γ’ αυτό:
  • Για να μην ανησυχήσουμε τους ασθενείς (και όχι επειδή ¨δεν υπήρχε πρόβλημα¨) δεν είχαμε δημοσιοποιήσει νωρίτερα την έλλειψη υποκαστάτων. 
  • Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η προσπάθεια της Διοίκησης, προκειμένου να μην αναλάβει τη δική της ευθύνη να κατηγορήσει ψευδόμενη τους εργαζόμενους της Μονάδας του Ηρακλείου.
Δυστυχώς, η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ φαίνεται να ιεραρχεί ως σημαντικότερο όλων αυτών την επίθεση στους εργαζόμενους και στα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε την αντιπαράθεση στο ¨θέατρο του παραλόγου¨. Θεωρούμε αναγκαίο να ζητήσουμε εμείς, εκ μέρους του οργανισμού Συγγνώμη (αφού η Διοίκηση δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να το κάνει) από τους ασθενείς που τη Δευτέρα στερήθηκαν το φάρμακο τους. 

Συνεχίζουμε τον αγώνα για υπεράσπιση του δικαιώματος των εξαρτημένων σε δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένα θεραπευτικά προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης. Και σ’ αυτόν τον αγώνα καλούμε τους εξαρτημένους, τις οικογένειες τους και το σύνολο της κοινωνίας.



ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Σχόλια

  1. "Υπάρχει οδηγία- εγκύκλιος της Διεύθυνσης Εφαρμογής Προγραμμάτων που παραδέχεται την έλλειψη SUBOXONE και δίνει οδηγίες για χορήγηση PRENORVINE για ¨TAKE HOME¨ και ποια επιστημονικά κριτήρια χρησιμοποιεί;"

    Η λέξη "έλλειψη" δεν υπάρχει στην οδηγία, η οποία δεν ήταν εγκύκλιος και ζητήθηκε από αριθμό υπευθύνων μονάδων, οι οποίοι γνωρίζουν πως το απλό δισκίο βουπρενορφίνης μπορεί να χορηγηθεί και στο σπίτι και πως είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο από τη μεθαδόνη και πως το χορηγούσαμε επί έτη (και εμείς και σε όλον τον κόσμο) πριν κυκλοφορήσει το συνδυασμένο δισκίο, το οποίο απλώς προσφέρει αυξημένη –αλλά και όχι πλήρη- ασφάλεια.
    Όποιος γνωρίζει άλλα δεδομένα, παρακαλώ να μας τα διδάξει στο αμφιθέατρο, ή να τα ανακοινώσει σε ένα περιοδικό ή ένα συνέδριο, ή ακόμη και σε ένα δικαστήριο. Θα παραστώ ευχαρίστως οπουδήποτε για να κάνουμε μια γόνιμη και εξαντλητική συζήτηση επί του θέματος, φθάνει ο αντιπαραθέτων να είναι κάποιος ειδικός κλινικός ιατρός, ώστε να μην ευτελίζουμε το θέμα αυτό περαιτέρω.
    Παρακαλώ πολύ να μην επινοείτε πράγματα και να μην τα βάζετε στο στόμα μου, τη στιγμή μάλιστα που έκανα συνάντηση με την Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου για την ενημέρωση του προσωπικού και καμμία τέτοια ενημέρωση δεν αναρτήθηκε εδώ ημέρες τώρα, παρ' όλη την παράκλησή μου να αναρτηθεί.
    Και επί τη ευκαιρία, να συγχαρώ όσους συναδέλφους αντιμετώπισαν τις όσες γνωστές δυσκολίες αντιμετωπίζουμε επί μία περίπου δωδεκαετία στις μονάδες υποκατάστασης με σοβαρότητα, συνέπεια και επαγγελματισμό, αποφεύγοντας φαινόμενα σαν το πρόσφατο, μέσω γνωστών, απλών και αποτελεσματικών μεθόδων που κάθε ευσυνείδητος εργαζόμενος γνωρίζει και εφαρμόζει (μεταξύ των οποίων και τρία τουλάχιστον μέλη του ΔΣ του συλλόγου), όπως η άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο και το αρμόδιο τμήμα και ο δανεισμός υλικού από άλλη μονάδα. Για την κάλυψη αυτών των αθόρυβων επαγγελματιών κυκλοφόρησε η οδηγία και αν επιτύγχανε κανείς να με αποτρέψει από την προστασία τους, προκειμένου να μη γίνομαι ακουσίως μέλος του προεκλογικού τσίρκου, θα τους άφηνε αυτός να φέρουν το βάρος των αποφάσεων ολομόναχοι. Θα επιθυμούσα ουδέποτε να συμβεί αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου