Ας αναλάβουν επιτέλους οι Διοικούντες τις ευθύνες τους!!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου η Θεραπευτική Μονάδα του Ηρακλείου Κρήτης δεν είχε φάρμακα για να χορηγήσει κανονικά τους ασθενείς. Η χορήγηση σταμάτησε στις 10:30 το πρωί,  πολλοί ασθενείς (περίπου σαράντα) δεν χορηγήθηκαν, ενώ  χάρις στην ψυχραιμία του προσωπικού και της μεγάλης πλειοψηφίας των ασθενών δεν έγιναν μεγάλης έκτασης επεισόδια. Άγνωστο παραμένει εάν θα χορηγηθούν σήμερα με ότι αυτό συνεπάγεται για τη θεραπεία δεκάδων θεραπευομένων.

Το παραπάνω περιστατικό, παρότι πρωτοφανές, δεν είναι – ωστόσο – καθόλου παράξενο: εδώ και δυο μήνες υπάρχουν προβλήματα στις μονάδες  λόγω της έλλειψης Suboxone. Εδώ κι ένα μήνα ήταν φανερό πως θα υπάρξει πρόβλημα και με την απλή Βουπρενορφίνη.  Πριν από είκοσι μέρες  υπήρξε πρόβλημα στη Θεραπευτική  Μονάδα του Θριασείου. Εχθές  ασθενείς έμειναν χωρίς θεραπεία στο Ηράκλειο.  

Παράξενη παραμένει η αταραξία και απραξία της Διοίκησης, μια που όλα τα παραπάνω  της είναι γνωστά – όχι μόνον (υποθέτουμε) από τις αρμόδιες εταιρείες αλλά  και από τις μονάδες και το Σύλλογο Εργαζομένων εδώ κι εβδομάδες.Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει εγγράφως(αρ. Πρωτ.2157/17.2.2017) τη Διοίκηση του Οργανισμού για τα προβλήματα με την έλλειψη φαρμάκου, ενώ και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ στην συνάντηση του Ιανουαρίου είχε διαβεβαιώσει τα μέλη του Συλλόγου, ότι το πρόβλημα  θα έχει λυθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου!!!!!

Θεωρούμε, αυτονόητα, την  επαρκή χορήγηση υποκαταστάτου αναγκαία (αν και όχι ικανή) συνθήκη για την θεραπεία των ασθενών στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ.  Υπερασπιζόμαστε την ασφάλεια των  εργαζομένων και των θεραπευομένων και την ομαλή λειτουργία των μονάδων.

Απαιτούμε από τη διοίκηση του Οργανισμού να λάβει  - έστω και τώρα -  όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί.
Απαιτούμε:

-να εφοδιαστούν άμεσα (και να εφοδιάζονται πλέον) οι μονάδες  με τις ποσότητες Μεθαδόνης, Βουπρενορφίνης και Βουπρενορφίνης – Ναλοξόνης που απαιτούνται ώστε οι ασθενείς να χορηγούνται κανονικά,

-να υπάρχουν αντιδραστήρια για ουροληψίες (και βέβαια δεν εννοούμε την  αστεία υπόθεση των ξηρών αντιδραστηρίων)

- να γίνονται εισαγωγές,

 -και οι συνάδελφοι να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με επιστημονικά και θεραπευτικά κριτήρια και όχι με «μπακάλικα» κριτήρια.

Ας αναλάβουν επιτέλους οι Διοικούντες τις ευθύνες τους.




Επισυνάπτουμε την επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ προς τη Διοίκηση του Οργανισμού με αρ. Πρωτ. 2157/17.2.2017
........................................................................................................................

Αθήνα  17 Φεβρουαρίου 2017

Προς: Πρόεδρο ΟΚΑΝΑ,
         Κοιν.:   Μέλη ΔΣ ΟΚΑΝΑ,
Γεν. Διευθυντή ΟΚΑΝΑ,
Αν. Διευθυντή Εφαρμογής Προγραμμάτων

Θέμα: «Ομαλή λειτουργία μονάδων και ασφάλεια ασθενών – προσωπικού και κοινότητας»
Κύριοι,

   Όπως γνωρίζετε, από μηνός υπάρχει έλλειψη του συμπλόκου Βουπρενορφίνης -Ναλοξόνης (Suboxone) με αποτέλεσμα οι γιατροί του Οργανισμού να οφείλουν να επιλέξουν ανάμεσα στη διακοπή των Take Home (διακινδυνεύοντας την ομαλή θεραπευτική πορεία ανθρώπων που εργάζονται ή μένουν μακριά) ή στη χορήγηση Prenorvine εκτός των μονάδων (διακινδυνεύοντας την ασφάλεια των εξαρτημένων εκτός προγραμμάτων).

       Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει γίνει από την εταιρεία,  η έλλειψη  Suboxone θα οδηγήσει σε έλλειψη και  Prenorvine (καθώς δεν είχε προβλεφθεί η κάλυψη εξ ολοκλήρου των χορηγήσεων με αυτό).  Ήδη, προ διημέρου, δημιουργήθηκε ένταση στη μονάδα του «Θριασείου» η οποία δεν μπόρεσε να ξεκινήσει τη χορήγηση παρά με δίωρη καθυστέρηση.

       Η κατάσταση αυτή, πέραν της προφανούς δυσλειτουργίας και έντασης που προκαλεί στη λειτουργία των θεραπευτικών μονάδων, εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την ομαλή θεραπευτική πορεία των μελών όσο και για την ασφάλεια της κοινότητας (εξαρτημένων και μη) λόγω της διοχέτευσης Βουπρενορφίνης στην παράνομη αγορά. Η δε παράτασή της  θα οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση των προβλημάτων με γεωμετρική, πλέον, πρόοδο.

       Ερωτάται η διοίκηση του Οργανισμού τι μέτρα έχει λάβει για την ομαλή τροφοδοσία των μονάδων με  βουπρενορφίνη  (Prenorvine)  και Βουπρενορφίνη – Ναλοξόνη (Suboxone) .



ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Σχόλια