ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΥ-ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εργαζομένων ΟΚΑΝΑ

ΕΣΥ-ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εργαζομένων ΟΚΑΝΑ

Οι προτάσεις σας οδηγούν σε αδιέξοδο
(με βάση τη τοποθέτηση στη τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ )

Σε προηγούμενη ανακοίνωση μας, είχαμε θέσει το ερώτημα «που το πάνε οι παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ του Συλλόγου» (αγωνιστική συνεργασία και αριστερή συσπείρωση).
Σήμερα το ερώτημα αυτό μπαίνει πιο επιτακτικά, μετά από τις προτάσεις των δύο παρατάξεων, τις οποίες εντελώς αυθαίρετα, τις ονόμασαν αποφάσεις της Τοπικής Συνέλευσης Αθήνας.

Οι προτάσεις αυτές αναφέρουν τα εξής:

α) Το ΔΣ του συλλόγου σταματά κάθε επαφή και επικοινωνία με το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ.
β) Θα παρεμποδίζεται το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ να συνεδριάζει στα γραφεία του ΟΚΑΝΑ.
γ) Ζητούν τη παραίτηση του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, με τη διευκρίνιση, ότι αν δεν παραιτηθούν από μόνοι τους θα του παραιτήσουν (οι δύο παρατάξεις)!

Ασφαλώς και δεν μπορεί να συμφωνήσει κανείς με τέτοιες αποφάσεις, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο λήφθηκαν (διαδικασία), όσο και για το περιεχόμενό τους.

1)Επί της διαδικασίας
Στο κείμενο που αναρτήσατε στο site του Συλλόγου αναφέρετε ότι σε εφαρμογή των αποφάσεων που λήφθηκαν την προηγούμενη Τρίτη στην Τοπική Συνέλευση της Αθήνας…
Διαβάζοντας κανείς και μόνο αυτή τη φράση, αναρωτιέται αν σας απασχόλησε ποτέ η διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπως για παράδειγμα, ποιο όργανο αποφασίζει, τι αποφασίζει, ποια είναι η απαιτούμενη απαρτία για να μπορεί να λάβει αποφάσεις, η απαιτούμενη ψηφοφορία κλπ. Δυστυχώς αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργείτε όλο το προηγούμενο διάστημα. Πρώτα αποφασίζετε  μεταξύ σας οι δύο παρατάξεις και μετά συγκαλείτε για τους τύπους το οποιοδήποτε όργανο για να «επικυρώσει» τις αποφάσεις σας. Οι προβλεπόμενες διαδικασίες φαίνεται πως δεν έχουν καμιά σημασία για σας, γιατί εσείς ήδη έχετε πάρει τις αποφάσεις σας από πριν και δεν τις αλλάζετε με τίποτα! Αλλιώς δεν εξηγείται αυτό που λέτε, ότι δηλαδή τη Τρίτη λήφθηκαν αποφάσεις!
Από πόσους λοιπόν λήφθηκαν αυτές οι αποφάσεις, που βιαστήκατε να τις ονομάσετε αποφάσεις της Τοπικής Συνέλευσης ;
Αλλά ακόμα και αν υπήρχε απαρτία (που δεν υπήρξε), από πού προκύπτει ότι η Τοπική Συνέλευση με περίπου 25 άτομα, μπορεί να αποφασίσει, για το σύνολο των εργαζομένων και για τόσο σοβαρά ζητήματα όπως είναι το θέμα της απόλυσης των εργαζομένων, για ζητήματα που αφορούν τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, κλπ ;
      Ασφαλώς δεν υπάρχει, ούτε καν απόφαση του ΔΣ του συλλόγου, για τον απλούστατο λόγο ότι ενώ σας είχα καταθέσει εγγράφως αίτημα για τη σύγκληση του ΔΣ, από τις 21 Ιανουαρίου, συγκαλέσατε το ΔΣ στις 14 Φεβρουαρίου, δηλαδή αρκετά αργότερα από την ημέρα που λέτε ότι αποφασίσατε.
Ø  Επομένως φαίνεται καθαρά, ότι για μια ακόμα φορά, χωρίς να υπάρξει απόφαση κανενός οργάνου, υπογράψατε τα παραταξιακά σας κείμενα με την υπογραφή του ΔΣ και τις αποφάσεις των παρατάξεων σας τις βαφτίσατε αποφάσεις της Τοπικής Συνέλευσης!
      Επειδή αυτή είναι μια πάγια τακτική σας για την (μη) λειτουργία του ΔΣ και τις δήθεν αποφάσεις της ΓΣ, θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι έχετε ξεπεράσει τα όρια!

2) Επί της ουσίας
Είναι παράλογο ένα σωματείο από τη μια να προτείνει διακοπή των επαφών με τη διοίκηση και να παρακωλύει τη  συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ και από την άλλη να περιμένει να λυθούν ακόμα και τα απλά καθημερινά προβλήματα, ενώ θα έπρεπε εμείς να επιδιώκουμε, ακόμα και να επιβάλουμε τις επαφές αυτές και να απαιτούμε λύσεις.

      Ως προς το θέμα των δύο εργαζομένων, προκαλεί εντύπωση η μονομερής και μεροληπτική προσέγγιση σας.
      Γιατί σαν Σύλλογος θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε μόνο για τη πλευρά αυτών που απολύθηκαν ένα μήνα πριν λήξει η ετήσια σύμβασή τους και να αγνοήσουμε τη πλευρά αυτών που δεν προσλήφθηκαν, γιατί προφανώς κάποιος φρόντισε να μην εμφανίσει τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί έγκαιρα.  Γιατί δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει τον σύλλογο μας το γεγονός, ότι με  τον τρόπο αυτόν αλλοιώθηκε η διαδικασία, με αποτέλεσμα ορισμένοι να ευνοηθούν και άλλοι να αγνοηθούν.
     Μπορεί όλα αυτά να αφορούν την διοίκηση που έχει και τη κύρια ευθύνη, αλλά αφορούν επίσης και τη προηγούμενη Γενική Διεύθυνση (Πλατανιά), η οποία λόγω θέσης θα έπρεπε να γνώριζε για τις ενστάσεις αλλά δεν φρόντισε να γίνει η εξέταση τους. Ίσως θα έπρεπε ακόμα και η πρωτοβάθμια επιτροπή να ενδιαφερθεί για την ύπαρξη τυχόν ενστάσεων.
Ø  Γιατί οι δύο παρατάξεις δεν λένε τίποτα για αυτό. Άραγε γιατί δεν τους ενοχλεί τίποτα σ αυτή τη διαδικασία;
      Εκτός από την παραπάνω μονόπλευρη και μεροληπτική προσέγγιση, απορία προκαλεί και το γεγονός, ότι «σηκώσατε» τόσο πολύ το θέμα με πρωτοφανή άρθρα και εκφράσεις και δημοσιεύματα (τα οποία διοχετεύσατε στο τύπο), όπως, «ο δολοφόνος γυρνά στο τόπο του εγκλήματος», «οι συνάδελφοι εκπαραθυρώθηκαν», «πρώτη φορά απολύσεις στον ΟΚΑΝΑ», «παραιτηθείτε γιατί θα σας παραιτήσουμε», κλπ.
Παραπέρα τα δημοσιεύματα που διοχετεύτηκαν, και αυτό είναι φανερό γιατί είναι πανομοιότυπα, σχεδόν γραμμένα με καρμπόν (ακόμα και το κείμενο της επερώτησης στη βουλή), αν εσείς νομίζετε ότι κάνουν καλό στην εικόνα του ΟΚΑΝΑ, στους θεραπευόμενους  του ;
Ø  Εμείς πάντως είμαστε βέβαιοι για  το αντίθετο. Γιατί αρκετοί από τους «φίλους μας» δημοσιογράφους και κόμματα που έσπευσαν να τα προβάλουν, δεν νομίζουμε ότι είναι από αυτούς που αντιτάσσονται στη παραχώρηση της συνταγογράφησης του υποκατάστατου σε ιδιώτες και ότι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα και τα δωρεάν προγράμματα του ΟΚΑΝΑ.
      Εξάλλου το πρόβλημα των δύο απολύσεων δεν είναι ξεκομμένο από τα άλλα προβλήματα. Εντάσσεται στις εργασιακές σχέσεις και θα πρέπει να το προβάλουμε συνολικά, και να ζητάμε να μην υπάρχουν μπλοκάκια στον ΟΚΑΝΑ, να σταματήσουν οι συνεργασίες με τις εταιρείες, για τη καθαριότητα και τη φύλαξη και να επεκταθεί σε όλους σύμβαση αορίστου χρόνου. 
Ø  Τα σημαντικότερα προβλήματα των εργαζόμενων του ΟΚΑΝΑ δεν διαφέρουν ουσιαστικά, από αυτά των άλλων εργαζομένων. Εκτός από τις εργασιακές σχέσεις, είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό κλπ. και απασχολούν  ολόκληρη τη κοινωνία. Και στα προβλήματα αυτά δεν μπορεί να περιορίζεται η αναζήτηση λύσεων μόνο στη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και οι πιέσεις θα πρέπει να  στραφούν προς το υπουργείο και την εκάστοτε κυβέρνηση.
      Τώρα γιατί οι δύο παρατάξεις επιμένουν σ αυτές τις επιλογές, είναι κάτι που πρέπει να το απαντήσει ο καθένας. Αν και ο κόσμος φαίνεται πως έχει καταλάβει ότι  όλα αυτά δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά προβλήματα, και έχει δώσει ήδη την απάντηση του, μη λαμβάνοντας μέρος σε τέτοιου είδους υπερβολές.

     Όσο για τη διοίκηση όπως ήδη αναφέρθηκε, θεωρούμε  ότι έχει κάνει σοβαρά λάθη στη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος. Βιάστηκε να κάνει τις προσλήψεις πριν εξεταστούν οι ενστάσεις και στη συνέχεια αφού αποφάσισε να εξεταστούν οι ενστάσεις και δικαιώθηκαν οι ενιστάμενοι, καθυστέρησε πάρα πολύ να υλοποιήσει αυτή την απόφαση.
Ø  Επομένως θα πρέπει να αναλάβει πλήρως την ευθύνη και αφενός μεν να μη απολύσει αυτούς που προσλήφθηκαν, αφ ετέρου δε να αποκαταστήσει αυτούς που δικαιώθηκαν με τις ενστάσεις.
      Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται στα άρθρα των δύο παρατάξεων, είναι το λιγότερο υπερβολικά, γιατί  γνωρίζουμε, ότι όλες οι διοικήσεις έχουν κάνει τα ίδια, ίσως και χειρότερα.

Εμείς από το Μάιο με ανακοίνωση μας, είχαμε προτείνει όλα τα παραπάνω αλλά δυστυχώς δεν έγιναν αποδεκτά.
 Ως γνωστόν οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται, ο ΟΚΑΝΑ όμως θα πρέπει να παραμείνει μακριά από τέτοιου είδους μικροπολιτικές και να συνεχίσει το έργο του.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΖΑΡΗΣ   αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου (mlazaris@okana.gr)(mlazaris83@gmail.com)

Σχόλια