Συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ με τον Δ. Κουτσούμπα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε, σήμερα Πέμπτη 9 Φλεβάρη, με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ.
Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον Δ. Κουτσούμπα για τα χρόνια προβλήματα του Οργανισμού, που οξύνονται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, όπως: Απολύσεις, κατακόρυφη αύξηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανάθεση υπηρεσιών (καθαριότητα, φύλαξη κ.α.) σε εργολάβους, συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων. Ξεχώρισαν τη μη υπογραφή ΣΣΕ, την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας (εντατικοποίηση της δουλειάς και επαγγελματική εξουθένωση), το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και ο προσανατολισμός της στη συνταγογράφηση υποκαταστάτων, έλλειψη αναλώσιμων, φαρμάκων και αντιδραστηρίων. Στάθηκαν ακόμη σε καθοριστικά ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας, που προκύπτουν και συνδέονται με το πλαίσιο λειτουργίας των προγραμμάτων, ο σχεδόν εκμηδενισμός των προγραμμάτων streetwork, είναι μερικά απ' όσα συνθέτουν την εκρηκτική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για το μέλλον του Οργανισμού, επισημαίνοντας πως όλα τα παραπάνω, υπονομεύουν σκόπιμα τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ και ανοίγουν το δρόμο σε ιδιώτες, με σαφή στόχο το κράτος να απαλλαγεί πλήρως από την ευθύνη της πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης των εξαρτημένων ανθρώπων. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να μεταφερθεί το θέμα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και να συμμετάσχουν και οι ίδιοι κατά τη διάρκεια της συζήτησής του.
Από τη μεριά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε τη διαχρονική συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, τόνισε ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την ικανοποίηση του αιτήματος του Συλλόγου, προκειμένου να αναδειχθούν και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, να μη γίνει καμιά απόλυση και να μετατραπούν όλες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, να γίνουν όσες προσλήψεις απαιτούνται μόνιμου προσωπικού αποκλειστικής απασχόλησης με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για «προσωπικό που αποτελεί πολύτιμο "εργαλείο" σ' έναν τόσο νευραλγικό χώρο που έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή».
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη τα επιστημονικά προγράμματα που εκπονεί το κράτος να ξεκινούν από την πρόληψη, τη θεραπεία, την επανένταξη, να εντάσσονται σ' ένα κεντρικά σχεδιασμένο ενιαίο δημόσιο φορέα που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην καταπολέμηση του προβλήματος των ναρκωτικών. Εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στην πολιτική που προωθεί την ιδιωτικοποίηση στον τομέα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, η οποία οδηγεί σε προγράμματα χαμηλών προδιαγραφών, στη γενίκευση της υποκατάστασης σε βάρος της θεραπείας και στην επιβάρυνση των χρηστών και των οικογενειών τους.

Σχόλια