ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό για απολύσεις στις οποίες προέβη η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ στη Μονάδα Αγίου Στεφάνου Πάτρας.
Τον περασμένο Μάιο, το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ άλλαξε τη σειρά του πίνακα κατάταξης των υποψηφίων, παρά την αντίθετη γνώμη της Επιτροπής Προσλήψεων, τρείς μήνες μετά την 1η κατάταξη και την πρόσληψη του προσωπικού. Τότε όμως, μετά τις  αντιδράσεις που υπήρξαν από εργαζόμενους και ωφελούμενους του ΟΚΑΝΑ, αλλά και τη δική μας παρέμβαση, η Διοίκηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση. Επανήλθε όμως, μετά από οκτώ μήνες, και, με μια διαδικασία νομικά διάτρητη, προχώρησε στις απολύσεις των δύο εργαζομένων, ένα μόλις μήνα πριν τη λήξη της σύμβασης τους.
Η επαναξιολόγηση έγινε με διαφορετικά –μεταγενέστερα κριτήρια απ’ αυτά που είχαν τεθεί στην προκήρυξη, ενώ αγνοήθηκαν (κατά το δοκούν) στοιχεία της πρώτης αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, ενώ όλοι οι υποψήφιοι για τις θέσεις που είχαν προκηρυχθεί υποβλήθηκαν σε συνέντευξη (όπως άλλωστε οριζόταν στην προκήρυξη), στη μεταγενέστερη αξιολόγηση με νέα επιτροπή που όρισε το Δ.Σ., δε λήφθηκαν υπόψη οι συνεντεύξεις μόνο των συγκεκριμένων δύο εργαζομένων. Στην δε, συγκεκριμένη νέα επιτροπή που ορίσθηκε από το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ για να συμμετέχει μέλος του Α.Σ.Ε.Π., το μέλος του Α.Σ.Ε.Π. ουσιαστικά δε συμμετείχε στην μοριοδότηση, καθώς ο ΟΚΑΝΑ δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ (όπως ο ίδιος εξήγησε και κατέγραψε στο πρακτικό της επιτροπής).
Οι απολύσεις αφορούν μία νοσηλεύτρια και μία ψυχολόγο, οι οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εδώ και έναν περίπου χρόνο στη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ, στις φυλακές Αγ. Στεφάνου στην Πάτρα, έχουν αξιολογηθεί θετικότατα, καθώς κατάφεραν να αυξήσουν τους κρατούμενους που εντάχθηκαν στο θεραπευτικό πρόγραμμα από 23 σε 62. 
Τέτοιες ενέργειες παρεμβατισμού αποπνέουν κλίμα αυταρχισμού, αναξιοκρατίας και κομματισμού, παραβιάζοντας την έννοια της διαφάνειας και της ορθής αξιολόγησης του προσωπικού, σ’ έναν οργανισμό ο οποίος οφείλει να προστατεύει τις παραπάνω αρχές, με βάση την κοινωνική αποστολή του.
Οι επιστήμονες-εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, υπό την οποιαδήποτε μορφή και σχέση εργασίας, δεν είναι αναλώσιμοι στο παιχνίδι των κομματικών συσχετισμών της Κυβέρνησης και αξίζουν δίκαιης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων που είχαν γίνει τον προηγούμενο Μάιο, η ως άνω καθόλα παράτυπη και αναξιοκρατική διαδικασία επήλθε μετά από παρέμβαση πολιτικού παράγοντα της Αχαΐας του Κυβερνόντος κόμματος. 
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :
  1. Προτίθεται να προβεί άμεσα σε έλεγχο των καταγγελιών του Σωματείου Εργαζομένων;
  1. Τί προτίθεται να κάνει για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της αξιοκρατίας στη διαδικασία  των προσλήψεων, καθώς και την ακύρωση της απόλυσης των δύο εργαζομένων;

Σχόλια