ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ (στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ.)

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ακόμα και των εργαζόμενων στα εργολαβικά συνεργεία! Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει!

Συναδέλφισσες,-οι,

Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, με την κάλυψη της κυβέρνησης, έναν μήνα πριν τη λήξη της σύμβασής τους, προχώρησε στην απόλυση δυο συναδελφισσών από την μονάδα του ΟΚΑΝΑ Αγίου Στεφάνου στις φυλακές της Πάτρας. Μια συναδέλφισσα μάλιστα έχει μικρό παιδί με πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. Την ίδια περίοδο, έγινε απόλυση μιας καθαρίστριας από τα εργολαβικά συνεργεία.
Προκαλεί η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ όταν ισχυρίζεται ότι οι δυο συναδέλφισσες που απολύθηκαν είχαν προσληφθεί παράνομα(!) στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Πάντως και αυτές που προσλήφθηκαν «παράνομα» και αυτές που προσλήφθηκαν μετά «νόμιμα» είναι άκρως απαραίτητες για τον ΟΚΑΝΑ και τη συγκεκριμένη μονάδα που δουλεύουν.
Όμως και η υποκρισία του ΔΣ του σωματείου δεν έχει τα όριά της! Βγήκαν στα κάγκελα για τις απολύσεις των δυο συναδελφισσών από την Πάτρα, όμως δέχονται να απολυθούν μετά από ένα μήνα που ορίζει η σύμβαση! Λες και τότε δεν θα είναι απόλυση, λες και οι συναδέλφισσες δεν θα έχουν ανάγκη για δουλειά! Ενώ  δηλώνουν πρόθεση μεγάλης αγωνιστικής σύγκρουσης με τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, ακόμα και πρόθεση να μην την αφήσουν να λειτουργήσει (άραγε γιατί;), την ίδια στιγμή δέχονται σαν «νόμιμες» τις απολύσεις συναδέλφων από τα ΕΣΠΑ, τα πεντάμηνα του ΟΑΕΔ ή τα συνεργεία!
Πάντως, καλοί μας συνάδελφοι του ΔΣ, δεν είναι πρώτη φορά που γίνονται απολύσεις με τη διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απολύσεις έγιναν και με τις διοικήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και όχι μόνο.

Η δική μας θέση:
Ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι πολλαπλές συμβάσεις εργασίας, οι ελαστικές θέσεις απασχόλησης, είναι επιλογές του κεφαλαίου και της ΕΕ, της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων και έχουν σαν στόχο το «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των εργαζόμενων, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, του εργασιακού κόστους δηλαδή, για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών, ακόμα και όταν πρόκειται για τη λειτουργία ενός δημόσιου οργανισμού. Βεβαίως οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης είναι και ένα μέσο συγκάλυψης της ανεργίας.

Η πρόταση μας στη Γενική Συνέλευση ήταν:
¨       Αγώνας τώρα να παρθούν τώρα πίσω όλες οι απολύσεις. Καμιά απόλυση, ούτε τώρα, ούτε μετά από ένα μήνα!
¨       Μετατροπή όλων των συμβάσεων, και των εργαζόμενων στα συνεργεία, σε συμβάσεις αόριστου χρόνου και ένταξη των τελευταίων στον ΟΚΑΝΑ.
¨       Σε όλους τους εργαζόμενους με μπλοκάκι να μετατραπούν οι συμβάσεις σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και όλοι οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
¨       Γενναία χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής του, με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, νέα προγράμματα επιστημονικά συγκροτημένα με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, τα στεγνά προγράμματα και τη χορήγηση υποκατάστατων εκεί που η επιστήμη επιτάσσει. Προγράμματα απεξάρτησης που θα έχουν στόχο, με ολοκληρωμένα μέτρα, την επανένταξη στην κοινωνία, στην παραγωγή.
¨       Καμιά εκχώρηση έργου του ΟΚΑΝΑ σε ιδιώτες.
¨       Υπογραφή συλλογικής σύμβασης που να αποκαθιστά τις απώλειες των τελευταίων χρόνων και να προβλέπει αυξήσεις με βάση τις ανάγκες.

Αυτό το πλαίσιο διεκδικήσεων προτείνουμε σαν Αγωνιστική Συσπείρωση. Που αρνιέται τη λογική των χαμηλών απαιτήσεων, του «όπως να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι», δηλαδή του ό,τι περισσεύει από το φαγοπότι της ολιγαρχίας του πλούτου.



ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ! ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ!

Σχόλια