Το ιστορικό ενός προαναγγελθέντος κλεισίματος Μονάδας του ΟΚΑΝΑ

Για να ξεκαθαρίσει η εικόνα του τι ακριβώς έχει διαδραματιστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες με το σχεδιασμό για το κλείσιμο της Μονάδας της Νίκαιας παρακάτω γίνεται χρονολογική περιγραφή των γεγονότων.

Η Υπεύθυνη ιατρός της Μονάδας της Νίκαιας την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου,για τα όσα ειπώθηκαν κατά  την επίσκεψη του Αν. Διευθυντή Εφαρμογών και του Γεν. Διευθυντή στη Μονάδα. Σε αυτή την συνάντηση  ενημέρωσαν το προσωπικό της Μονάδας για την πρόθεση της Διοίκησης του Οργανισμού να κλείσει την Μονάδα Μεθαδόνης της Νίκαιας και να μεταφέρει σε αυτόν το χώρο την Μονάδα του Περιστερίου που τα τελευταία χρόνια συστεγάζεται με την Μονάδα του Αττικού. Μάλιστα ειπώθηκε από τα μέλη της Διοίκησης  ότι αυτό θα συμβεί γιατί είναι μέρος συνολικότερων αλλαγών στις Μονάδες της Αθήνας με σκοπό την απορρόφηση της λίστας,την εξοικονόμηση προσωπικού, και τη δημιουργία νέων Δομών.

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου το Δ.Σ. του Συλλόγου έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ , με την οποία εξέφραζε την αντίθεσή του στην εκφρασμένη  πρόθεση της Διοίκησης του Οργανισμού να κλείσει τη Μονάδα της Νίκαιας.
(ακολουθεί όλη η επιστολή στο τέλος του κειμένου)

Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου το Δ.Σ. του Συλλόγου ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού,η οποία κανονίστηκε για το μεσημέρι της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου .

Την Τετάρτη το πρωί η Υπεύθυνη της Μονάδας της Νίκαιας είχε συνάντηση με τη Διοίκηση του Οργανισμού, όπου της παρουσίασαν ξανά το ίδιο σχέδιο για το μέλλον της Μονάδας ενώ της ζητήθηκαν εξηγήσεις για το κείμενο διαμαρτυρίας που εξέδωσε το προσωπικό της Μονάδας την προηγουμένη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τους κ. Καφετζόπουλο και Κοκκώλη. Και οι δύο εξέφρασαν την έκπληξή τους για την επιστολή του Συλλόγου και του κειμένου των συναδέλφων από την Νίκαια γιατί όλα όσα αναφέρονταν σε αυτά τα έγγραφα βασιζόντουσαν σε «φήμες» και «ωμές διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας». Ο κ. Κοκκώλης στην συνέχεια επικοινώνησε στα μέλη του Συλλόγου το σχέδιο της Διοίκησης του Οργανισμού και συγκεκριμένα.

-δημιουργία δεύτερης  ΜΑΠ (Μονάδα Άμεσης Πρόσβασης)

-δημιουργία ΜΕΨΥ(Μονάδα  Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Στήριξης)

-δημιουργία Κεντρικής Ψυχοκοινωνικής Υπηρεσίας του Οργανισμού

-δημιουργία  Μονάδας Συνταγογράφησης

Οι πιο πάνω σχεδιαζόμενες υπηρεσίες θα στελεχωθούν από το νέο προσωπικό (κάποιες θέσεις από τις 25 προσλήψεις αορίστου χρόνου), κάποιες από τις 20 νέες προσλήψεις που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες με Δ.Π.Υ.  και τέλος από  το υφιστάμενο προσωπικό των Μονάδων  με μετακινήσεις συναδέλφων.Σε αυτό το σημείο ο κ. Κοκκώλης ανέφερε, ότι αυτό που παρουσιάστηκε ως απόφαση της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ ήταν ιδέα δική του ως μέρος αλυσιδωτών μετακινήσεων προσωπικού για κάλυψη κενών θέσεων στις Μονάδες και στελέχωσης των νέων Δομών. Υποστήριξε ότι το κλείσιμο της Μονάδας της Νίκαιας δεν γίνεται μόνο για την εξεύρεση προσωπικού αλλά και γιατί η Μονάδα είναι ακατάλληλη για χορήγηση Μεθαδόνης και ότι δεν είχε σχεδιαστεί για χορήγηση μεθαδόνης, ενώ παράλληλα θα λυνόταν  το πρόβλημα στέγασης της Μονάδας του Περιστερίου. Ο Πρόεδρος παρενέβη υποστηρίζοντας, ότι θα σταματήσει η ένταξη ασθενών σε μονάδες Μεθαδόνης με απώτερο σκοπό το σταδιακό κλείσιμο των περισσοτέρων Μονάδων Μεθαδόνης τα επόμενα χρόνια.Ακολούθησε έντονος διάλογος για αυτές τις σκέψεις-ιδέες-αποφάσεις και τα μέλη του Συλλόγου επιφυλάχτηκαν για τις όποιες αποφάσεις –κινητοποιήσεις μετά την συνάντηση των Υπευθύνων των Μονάδων της Αττικής, που είχε προγραμματιστεί –εδώ και μέρες- για την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

Στην συνάντηση της  Πέμπτης η συντριπτική πλειοψηφία  των Υπευθύνων των Μονάδων Μεθαδόνης και Βουπρενορφίνης εξέφρασαν ανοικτά και με επιχειρήματα την  άποψή τους ότι δεν πρέπει να προχωρήσει το προτεινόμενο σχέδιο. Τους ζητήθηκε να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις. Οι Υπεύθυνοι ζήτησαν χρόνο για να γίνει αυτό, αλλά ο Γεν. Διευθυντής αντέδρασε και υποστήριξε ότι η προθεσμία  κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων είναι μέχρι τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να παρουσιαστούν οι προτάσεις στο επερχόμενο Δ.Σ. του Οργανισμού που θα γίνει –πιθανότατα- την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου.

Είναι φανερό από τα προαναφερθέντα ότι οι «ιδέες» του Αν. Διευθυντή Εφαρμογών έχουν υιοθετηθεί στο σύνολό της από τη Διοίκηση του Οργανισμού και ότι ουσιαστικά στο επόμενο Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ μένει μόνο να μπει η ταφόπλακα στη Μονάδα της Νίκαιας.Ο αυθαίρετος, αντιεπιστημονικός, αντιδημοκρατικός και αυταρχικός τρόπος λήψης των αποφάσεων από τη Διοίκηση του Οργανισμού είναι φανερό ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτός από κανένα εργαζόμενο στον ΟΚΑΝΑ. 
Η προσπάθεια της Διοίκησης του Οργανισμού να περάσει, από το παράθυρο, τη συνταγογράφηση  σε ιδιώτες, δε θα περάσει.


Ακολουθεί η επιστολή του Δ.Σ του Συλλόγου που εστάλη την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στον Πρόεδρο του Οργανισμού.

..................................................................................................................................................

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ
Στουρνάρη 67, Αθήνα
okanalaboursunion.blogspot.com
mail:silergokana@yahoo.gr                      

Αθήνα 14 Οκτωβρίου 2016

Προς: Πρόεδρο κ. Ε. Καφετζόπουλο


Θέμα: «Σχετικά με την πρόθεση της Διοίκησης του Οργανισμού για κλείσιμο της Μονάδας Μεθαδόνης της Νίκαιας»

Κε Καφετζόπουλε,

Με έκπληξη  πληροφορηθήκαμε το σχέδιο της Διεύθυνσης Εφαρμογών να κλείσει η μονάδα  Μεθαδόνης της Νίκαιας. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως  η προσπάθεια απορρόφησης της λίστας εξυπηρετείται όχι από τη δημιουργία νέων μονάδων αλλά από το κλείσιμο αυτών που ήδη λειτουργούν – πολλώ μάλλον όταν πρόκειται

      I.                    -για μία από τις οκτώ μονάδες μεθαδόνης της χώρας, και
    II.            - για τη μοναδική μονάδα μεθαδόνης που καλύπτει τη δυτική και νότια Αττική όπως και τα νησιά του Σαρωνικού.

(Θυμίζουμε ότι  ακριβώς για την υπεράσπιση της λειτουργίας μονάδας μεθαδόνης στην περιοχή εργαζόμενοι και ασθενείς προπηλακίστηκαν και έφαγαν ξύλο τον Οκτώβρη του ’11.)
Υπερασπιζόμαστε ως εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ το δικαίωμα των εξαρτημένων στην πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, δημόσια και δωρεάν θεραπεία.  Αυτό σημαίνει απορρόφηση της λίστας και εισαγωγή σε μονάδες των οποίων η συνολική λειτουργία (πόροι, πλαίσιο) να δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής θεραπείας  (είτε πρόκειται για παρεμβάσεις μείωσης βλάβης ή για πορεία προς την απεξάρτηση), πάντα μέσα στο πλαίσιο του δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας.

Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος της λίστας με
·         κλείσιμο μονάδων,
·         αλχημείες για την εξοικονόμηση προσωπικού που απαιτούν την ταλαιπωρία των ασθενών ή την αλλαγή του πλαισίου  και
·          συνταγογράφηση  χωρίς πλαίσιο ούτε έλεγχο

μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους.

Ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας ώστε να ενημερωθούμε επισήμως για τις προτάσεις σας και να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Σχόλια

  1. «Ο Πρόεδρος παρενέβη υποστηρίζοντας, ότι θα σταματήσει η ένταξη ασθενών σε μονάδες Μεθαδόνης με απώτερο σκοπό το σταδιακό κλείσιμο των περισσοτέρων Μονάδων Μεθαδόνης τα επόμενα χρόνια.»

    Ελπίζω να είναι κατανοητό πόσο ολέθρια (έως μοιραία) θα είναι η αλλαγή υποκαταστάτου για κάποιους θεραπευόμενους.
    Εκτός κι αν επιτέλους έχουμε συνταγογράφηση, ένα τέτοιο μέτρο θα γίνει αιτία θανάτων και θα αποτελέσει σοβαρότατο εμπόδιο στις ευρωπαϊκές προσπάθειες Μείωση της Βλάβης για το άτομο αλλά και την Κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου