ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Περί ‘αναδιοργάνωσης’…
Με αφορμή την πρόσφατη ‘εθιμοτυπική’ επίσκεψη που δεχτήκαμε στη μονάδα υποκατάστασης Νίκαιας από τον Γενικό Διευθυντή κ. Αν. Γκανά και τον Αναπληρωτή Διευθυντή Εφαρμογής Προγραμμάτων του ΟΚΑΝΆ κ. Κ. Κοκκώλη οι εργαζόμενοι/ες συντάσσουν το παρόν κείμενο αποστέλλοντάς το προς όλους τους συναδέλφους προκειμένου να κοινοποιηθούν οι σκέψεις μας σε σχέση με την απόφαση για κλείσιμο της μονάδας. Για το λόγο αυτό και θα παραλείψουμε να αναφερθούμε στις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν και στους γλωσσικούς ακροβατισμούς που ακούσαμε. Εξάλλου γνωρίζοντας από την κυρίαρχη πολιτική σκηνή το πώς η εγκατάλειψη ονομάζεται αναβάθμιση και το ξεπούλημα βαπτίζεται ανάπτυξη, δε μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς το κλείσιμο μιας μονάδας ανάγεται σε αναδιοργάνωση. Την ίδια στιγμή που μετανάστες στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ως απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση, η λογική διαχείριση της εξάρτησης, υπαγορεύει την εξάλειψη της ‘λίστας της ντροπής’ με όρους καθαρά λογιστικής και οικονομοτεχνικής αντίληψης.
Το πρόγραμμα υποκατάστασης στο Γ.Κ Νίκαιας έδωσε αγώνα για να σταθεί και να στεριώσει μέσα σε κλίμα εχθρικό τόσο από το νοσοκομείο όσο και από τους κατοίκους. Είμαστε περήφανοι που μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια δημιουργική θεραπευτική ομάδα με τακτικές συναντήσεις, στις οποίες ενίοτε συμμετέχει και όλο το προσωπικό. Αποκαταστήσαμε τις σχέσεις με το νοσοκομείο και ανοίξαμε δίαυλους επικοινωνίας και συνεργασίας τόσο σε επίπεδο περίθαλψης όσο και σε επίπεδο διοίκησης. Διαμορφώσαμε θεραπευτική σχέση με τα μέλη του προγράμματος και μέσω μιας σταθερής και ξεκάθαρης στάσης εξαλείψαμε φαινόμενα βίας και ‘πιάτσας’ από την ευρύτερη περιοχή του νοσοκομείου, γεγονός που μάλιστα εκτιμήθηκε από τα ίδια τα μέλη και το οποίο αποτυπώνεται στα ελάχιστα παράπονα που επισήμως έχουν διατυπωθεί. Στη Νίκαια συγκροτήσαμε δεσμούς με κοινωνικές υπηρεσίες, κοινωνικά φαρμακεία και παντοπωλεία, συσσίτια, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πειραιά και βέβαια με τους ιατρούς του Νοσοκομείου. Ενδιαφέρει κανένα αυτό το πλέγμα σχέσεων ή αρκεί ένα φιρμάνι για να γκρεμιστούν; Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με όλους τους παραπάνω φορείς και ήδη εκφράζουν την ανησυχία τους. Ενδιαφέρει κανέναν η γνώμη τους;
Στην τελευταία ολομέλειά μας προβληματιστήκαμε αναφορικά με τα περιεχόμενα και με τη διαδικασία με την οποία λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις, όπως η επικείμενη ‘αναδιοργάνωση’ των υπηρεσιών. Όλο το κλίμα και η πορεία των γεγονότων πιστοποιεί ξεκάθαρα για εμάς ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα και ενδιαφέρον για τα μέλη του προγράμματος. Άνθρωποι από τη Δυτική/Ανατολική Αττική/Πειραιά,καθώς και από νησιά του Αργοσαρωνικού, άνθρωποι με χρόνιες αναπηρίες, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας θα χρειαστεί να διανύουν τεράστιες αποστάσεις προκειμένου να φτάσουν σε κάποιο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα θα χρειάζεται να έρχονται και στη Νίκαια για να πραγματοποιούν τα τακτικά ραντεβού τους με τους θεράποντες ιατρούς του Νοσοκομείου.
Θεωρούμε υποτιμητικό να δεχόμαστε μια ‘εθιμοτυπική επίσκεψη’ από το γενικό διευθυντή και τον Αναπ. Δ/ντη εφαρμογών προγραμμάτων, η οποία ενώ θεωρητικά είχε στόχο τη συζήτηση και επίλυση προβλημάτων της μονάδας, την ίδια στιγμή θεωρούμασταν πιόνια προς μετακίνηση σε ένα ήδη ‘μιλημένο’ σχέδιο. Μήπως λοιπόν θα ήταν καλύτερο να εμπιστευτούμε την ιστορία του οργανισμού, η οποία  βρίθει συζητήσεων πίσω από κλειστές πόρτες και συναλλαγών κάτω από το τραπέζι; Ούτε εμείς, ούτε η υπεύθυνη της μονάδας επιθυμούμε να μπούμε σε μια συζήτηση υπό τους όρους αυτούς, καθώς επίσης και να προτείνουμε εναλλακτικές από τη στιγμή που ο σχεδιασμός γίνεται εν κρυπτώ. Θα ήμασταν ανοικτοί σε μια συζήτηση που θα ξεκίναγε τώρα από μηδενική βάση με εκπρόσωπους από όλες τις μονάδες πάνω στο θέμα της απορρόφησης της λίστας.
Σκοπός των όσων έχουν διατυπωθεί μέχρι τώρα δεν είναι να έρθουμε σε αντιπαράθεση με συναδέρφους ή να κρίνουμε ποιος κάνει καλά τι δουλειά του και ποιος όχι. Τελικά ίσως θα ήταν σκόπιμο τα ερωτήματα αυτά να επιστρέψουν προς στο Υπουργείο Υγείας και τελικά στην κοινωνία με τρόπο ανοικτό και ξεκάθαρο:
·         Επιθυμείτε η εξαφάνιση της λίστας της ντροπής για την αναμονή εισαγωγής σε Προγράμματα του ΟΚΑΝΑ να γίνεται με όρους ντροπής;
·         Επιθυμείτε η είσοδος των ανθρώπων στον ΟΚΑΝΑ να γίνεται μέσω της αναγωγή τους σε ένα απλό στατιστικό δεδομένο;
·         Επιθυμείτε την πλήρη απαξίωση (ήδη κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενης) βιοψυχοκοινωνικής προσέγγισης σε μια βιο-στατιστικο-τεχνοκρατική προσέγγιση;
Αλλά ίσως όλα αυτά και άλλα αντίστοιχα ερωτήματα να είναι ψιλά γράμματα…
 Οι Εργαζόμενοι/ες
Θεραπευτικής Μονάδας Γεν. Νος/μείο Νίκαιας


Σχόλια

 1. Το σχέδιο, το οποίο δεν έχει προαποφασισθεί καθώς θα μπει σε διαβούλευση -άρα δεν υπάρχει τίποτε εν κρυπτώ- με τους εκπροσώπους των Θεραπευτικών Μονάδων Αττικής αύριο Πέμπτη 20/10/16, περιλαμβάνει την ίδρυση Ψυχοκοινωνικής Υπηρεσία και Μονάδας Εντατικής Ψυχοθεραπείας, κάτι που αποσιωπάται καθώς δεν ενισχύει τον ισχυρισμό του κειμένου για έκπτωση της θεραπείας. Και φυσικά η πρότασή μου δεν περιλαμβάνει κλείσιμο της μονάδας της Νίκαιας, αλλά μετατροπή της σε ΘΜ με βουπρενορφίνη, όπως είχε εξ' αρχής σχεδιαστεί. Και ταυτόχρονα επίλυση της αστεγίας μιας άλλης σημαντικής μονάδας του Οργανισμού, η αναγκαστική συστέγαση της οποίας προκαλεί προβλήματα σε μία ακόμη μονάδα. Παράλληλα, η πρόταση συμπεριλαμβάνει και απογευματινή λειτουργία μίας μονάδας βουπρενορφίνης, καθώς και λειτουργία το Σάββατο για μία άλλη, επίσης δε τη λειτουργία του προγράμματος Συνταγογράφησης με σταθερό ιατρό, όπως είχαν ζητήσει όλοι οι συνάδελφοι, κινήσεις που όλες θα αυξήσουν την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία, όπως την αυξάνει και η απορρόφηση της λίστας η οποία προχωρεί θεαματικά χάρη στις προσπάθειες πολλών συναδέλφων, τους οποίους συγχαίρω επί τη ευκαιρία. Επίσης η εξοικονόμηση πόρων θα βοηθήσει να λυθούν προβλήματα ελλείψεων κυρίως νοσηλευτών σε κάποιες μονάδες.
  Όσο για τους εξυπηρετούμενους που θα διασχίζουν την Αττική από τη μία άκρη μέχρι την άλλη, όσοι δεν αποφασίσουν να περάσουν σε θεραπεία με βουπρενορφίνη η οποία είναι αποδεδειγμένα ίσα αποτελεσματική με τη μεθαδόνη, θα χρειαστεί απλώς να πάρουν το μετρό. Δεν αντιλαμβάνομαι την τραγικότητα του θέματος.
  Προτείνω στους συναδέλφους να προετοιμαστούν για την αυριανή συνάντηση με καλύτερες ρεαλιστικές προτάσεις που θα αντικαταστήσουν ή θα βελτιώσουν αυτή που θα αναλυθεί αύριο, καθώς το παραπάνω κείμενο στερείται προτάσεων και επιχειρημάτων και, στα δικά μου μάτια, μοιάζει απλώς με κλασική αντίσταση στη διατάραξη της εργασιακής μας ησυχίας.
  Κωνσταντίνος Κοκκώλης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επειδη πολλα λεγονται....αλλα αληθειες λιγες...θα μπορουσατε να μας κανετε μια πιο κατατοπιστικη ενημερωση?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όσο για τους εξυπηρετούμενους που θα διασχίζουν την Αττική από τη μία άκρη μέχρι την άλλη, όσοι δεν αποφασίσουν να περάσουν σε θεραπεία με βουπρενορφίνη η οποία είναι αποδεδειγμένα ίσα αποτελεσματική με τη μεθαδόνη, θα χρειαστεί απλώς να πάρουν το μετρό. Δεν αντιλαμβάνομαι την τραγικότητα του θέματος. Εξηγηστε μου αυτο,οπως και το αν θα υπαρχει συνταγογραφηση μεθαδονης,η μονο Βουπρενορφινης? Γιαννης Κίσσας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και επίσης,για πείτε μου εγώ κι όσοι όλοι πραγματικά εργαζόμαστε,θα πρέπει να πηγαίνουμε κάθε μέρα για χορήγηση μεθαδόνης η θα ισχύει πραγματική!!!!! Συνταγογραφηση?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η συνταγογράφηση αφορά αποκλειστικά τη βουπρενορφίνη. Όσοι λαμβάνουν δόσεις μεθαδόνης για το σπίτι θα εξακολουθήσουν να τις λαμβάνουν από τις μονάδες τους. Η νέα μονάδα δεν θα μπορεί να διαχειρίζεται τη μεθαδόνη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
  Πραγματική πρωτοβάθμια συνταγογράφηση (δηλαδή συνταγή από ιατρό ενός Κέντρου Υγείας ή του ΠΕΔΥ/ΕΟΠΥΥ) προς φαρμακείο) δεν είναι εφικτή ακόμη στην Ελλάδα. Δεν επιτρέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο και φαίνεται πως η κατάσταση δεν είναι ώριμη. Για να γίνει θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και το ασφαλιστικό για τις 3 κατηγορίες, ΕΟΠΥΥ, Πρόνοια, Ανασφάλιστοι και είμαστε μακριά ακόμη από αυτό. Όταν γίνει θα επιτρέπει τη θεραπεία στην πιο μακρινή γωνία της χώρας, οπότε αξίζει να παλέψει κανείς γι αυτή. Η νέα μονάδα είναι τριτοβάθμια, κάτι ενδιάμεσο μεταξύ κανονικής μονάδας και ιατρείου συνταγογράφησης και απο την επιτυχία της εξαρτάται εν μέρει το μέλλον της συνταγογράφησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
  Οι 4 από τις 5 μονάδες του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα έχουν εύκολη πρόσβαση με το Metro. Και λεωφορεία και φυσικά και ΙΧ.
  Όλοι οι άνθρωποι έτσι κινούνται στην πόλη για να πάνε στις δουλειές τους και να λάβουν υπηρεσίες. Η κατάσταση εκείνων που είναι εκτός προγραμμάτων από την άλλη πλευρά είναι έως και τραγική. Πρέπει επιτέλους να εισαχθούν όλοι στον ΟΚΑΝΑ και αν αυτό σημαίνει πως 5 εργαζόμενοι και 100 εξυπηρετούμενοι θα πρέπει να πάρουν το Metro για να μπουν 500 εξαρτημένοι στα προγράμματα, γιατί να μην το κάνουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου