ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ





Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Σχετικά με τα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των Οργανισμών κατά των Ναρκωτικών

            Στη χώρα μας, οι δημόσιοι οργανισμοί καταπολέμησης των ναρκωτικών, ΚΕ.ΘΕ.Α, Ο.ΚΑ.ΝΑ, 18 ΑΝΩ, Ψ.Ν.Θ. και τα Κέντρα Πρόληψης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, αντιμετωπίζουν τραγικά προβλήματα, που αφορούν στη λειτουργία τους, σε μια περίοδο που, και λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, αυξάνεται η χρήση ουσιών, ιδιαίτερα από τους νέους, αλλά και οι νόμιμες εξαρτήσεις από το αλκοόλ, το τζόγο και το διαδίκτυο. Την ίδια ώρα, γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας της απεξάρτησης, που κερδοφορεί πάνω στην αγωνία των οικογενειών των τοξικοεξαρτημένων. Στην  αποτελεσματικότητα των Οργανισμών επιδρά ανασταλτικά η έλλειψη ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου, ενιαίου σχεδίου με τα ανάλογα προγράμματα στην πρόληψη, στην απεξάρτηση και την επανένταξη, αλλά και στη διαχείριση μέσω υποκατάστατων περιπτώσεων εξαρτημένων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλον επιστημονικά ενδεδειγμένο τρόπο.
            Οι μειώσεις μισθών, οι πολλαπλές συμβάσεις εργασίας, οι απολύσεις,  διαμορφώνουν συνθήκες ανασφάλειας σε όλους τους εργαζόμενους, που αντικειμενικά επιδρούν στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας όλων των οργανισμών. Το σύνολο των εργαζομένων έχει υποστεί μειώσεις έως 40% των μισθών, ενώ το 20% των εργαζομένων, λόγω των πολλαπλών συμβάσεων εργασίας, δεν αποτελεί σταθερό μέρος του ανθρώπινου δυναμικού των οργανισμών, καθώς περιοδικά εναλλάσσονται οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες θέσεις, ούτε έχει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης. Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους μένουν απλήρωτοι για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ανά διαστήματα ολόκληρα δίκτυα υπηρεσιών παύουν τη λειτουργία τους, λόγω των απολύσεων που γίνονται με πρόσχημα τη λήξη των συμβάσεων, ενώ είναι αρκετές οι περιπτώσεις εργαζομένων που έμμεσα πιέζονται να συνεχίσουν να παρέχουν εθελοντικά πια τις υπηρεσίες τους, μήπως κάποια στιγμή προσληφθούν. Τα  παραπάνω προβλήματα επιδρούν αρνητικά στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας όλων αυτών των κρίσιμης σημασίας για την νεολαία μας οργανισμών, με καταστροφικές πολλές φορές συνέπειες στη διαδικασία της ένταξης των εξαρτημένων στα προγράμματα, αλλά και στη  θεραπευτική τους πορεία.
            Η κατάσταση αυτή κάνει αδύνατη την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων, άκρως απαραίτητων αυτή την περίοδο, ενώ η εργασιακή εξουθένωση των εργαζομένων έχει γίνει καθεστώς. Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις υλικών, ακόμα και καθαριότητας, αλλά και φαρμάκων και αντιδραστηρίων, υπονομεύουν περαιτέρω τη λειτουργία των οργανισμών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι πληρώνουν από την  τσέπη τους ακόμα και λειτουργικά έξοδα για να μπορούν να ανταποκριθούν στο καθήκον τους, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν τις όποιες παροχές διευκόλυναν έστω και λίγο την καθημερινότητά τους ως εργαζόμενοι να καταργούνται η μία μετά την άλλη, φορτώνοντας το κόστος στις δικές τους πλάτες. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός των εργαζομένων υποβάλλει αιτήματα, ώστε να τους επιτραπεί να έχουν και δεύτερη δουλειά.
            Οι ελλείψεις αυτές επηρεάζουν και κρίσιμους τομείς όπως είναι οι θεραπευτικές κοινότητες, ενώ ο τομέας της επανένταξης είναι ουσιαστικά κενός περιεχομένου, λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένου πλαισίου και μέτρων, όπως η ένταξη των απεξαρτημένων στην παραγωγή με ευθύνη του κράτους.
            Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία, είναι λογικό αποτέλεσμα της πολιτικής της συγκυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνδιαμορφώνεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, αλλά θέλει την διαχείριση του προβλήματος και όχι την αντιμετώπιση του. Ταυτόχρονα υπηρετεί την στρατηγική κατεύθυνση του κεφαλαίου, αφού μέσω της μείωσης της χρηματοδότησης των κοινωνικών υπηρεσιών εξασφαλίζονται κονδύλια για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την μεγέθυνση της επιχειρηματικής δράσης και στον τομέα της απεξάρτησης με τραγικές επιπτώσεις στους εξαρτημένους και τις οικογένειες τους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
            Με δεδομένο ότι οι 80 προσλήψεις, που εδώ και ένα χρόνο σχεδιάζεται να γίνουν, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων σε προσωπικό σε όλους τους οργανισμούς,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει με τη μορφή του κατεπείγοντος για την αντιμετώπιση της παραπάνω απαράδεκτης κατάστασης.
Πιο συγκεκριμένα:
         Τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και να εξασφαλιστεί η λειτουργία και ανάπτυξη όλων των οργανισμών με βασική κατεύθυνση την πρόληψη, την ανάπτυξη των στεγνών προγραμμάτων με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τα ναρκωτικά με την επανένταξη στην παραγωγή και στην κοινωνία με ευθύνη του κράτους.
         Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους οργανισμούς, ανεξαρτήτως σύμβασης εργασίας, ακόμα και αυτοί  που δουλεύουν με δελτίο παροχής ή σε εργολαβικά συνεργεία και να μην γίνει καμιά απόλυση.
         Να γίνει επαναφορά των μισθών όλων των εργαζομένων στο προ των περικοπών επίπεδο.
         Να εξασφαλιστεί πλήρης επάρκεια σε υγειονομικό και άλλο υλικό, η ανανέωση του εξοπλισμού  και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών όλων αυτών των οργανισμών.
         Σταθερό πρόγραμμα επιμόρφωσης όλων των εργαζομένων, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και εντός του ωραρίου.
         Ανάπτυξη νέων προγραμμάτων με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και τις ανάγκες της κοινωνίας, στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτό τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα.

Οι βουλευτές
Γιώργος Λαμπρούλης

Γιάννης Γκιόκας

Γιάννης Δελής

Λιάνα Κανέλλη

Χρήστος Κατσώτης

Μανώλης Συντυχάκης

Σχόλια