ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΙΑΣ ΑΙΣΧΡΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ



Πριν από τρεις μήνες ,περίπου, ξεκίνησαν να εργάζονται, μετά από σχετική προκήρυξη του ΟΚΑΝΑ, 52 συνάδελφοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών διάρκειας ενός έτους. Το σημερινό Δ.Σ. αποφάσισε την πρόσληψη και των 52 συναδέλφων μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής προσλήψεων  που το ίδιο το Δ.Σ. είχε ορίσει. Η Επιτροπή αποτελούνταν από τους κ. Πλατανιά (τότε Γενικό Διευθυντή), τον κ. Κοκκώλη (Αν. Διευθυντή Εφαρμογής Προγραμμάτων) και τον κ. Μαγκούτα (Υπεύθυνο Τμήματος Διοικητικών Υπηρεσιών). Ανάμεσα στους 52 που επιλέχτηκαν ήταν και δύο νοσηλεύτριες και μία ψυχολόγος για το Σωφρονιστικό κατάστημα του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα. Μεταξύ των ενστάσεων που κατατέθηκαν ήταν και για τις θέσεις που προαναφέρθηκαν.

Οι δύο αυτές ενστάσεις, -μοναδική πρωτοτυπία- εξετάσθηκαν μετά την πρόσληψη των συναδέλφων και μάλιστα με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και με αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου και του κ. Χαμτζούδη (μέλους του Δ.Σ.) που κωλυσιεργούσαν  συστηματικά ζητώντας αναβολές από Δ.Σ. σε Δ.Σ για την εξέταση των ενστάσεων. Έτσι οι ενστάσεις εξετάστηκαν τρεις μήνες, αφότου οι συνάδελφοι ξεκίνησαν να εργάζονται στον Οργανισμό.
Κατά την εξέταση του θέματος στο Δ.Σ. της 24ης Μαΐου,  ο  Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ εισηγήθηκε στο Δ.Σ. να μην γίνουν δεκτές οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί και  επιχειρηματολόγησε επί αυτού. Στην συνέχεια ο κ. Χαμτζούδης «άδειασε» τον κ. Καφετζόπουλο προχωρώντας σε νέα δική του μοριοδότηση-αξιολόγηση. Αδιαφορώντας, τόσο για το τι προβλεπόταν στην προκήρυξη των θέσεων (τυπικά προσόντα και συνέντευξη), όσο  και για την εισήγηση της Επιτροπής. Μετά την  παρέμβαση του κ Χαμτζούδη, ο Πρόεδρος του Δ.Σ αναδιπλώθηκε και αντί να υποστηρίξει την δική του θέση που ταυτιζόταν στο ακέραιο, τόσο με την εισήγηση της Επιτροπής, όσο και με την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Οργανισμού, υποστήριξε το πόρισμα του «μέγα βαθμολογητή-αξιολογητή του ΟΚΑΝΑ», του κ. Χαμτζούδη.

Μήπως έχει προϋπηρεσία στο ΑΣΕΠ ο κ. Χαμτζούδης……και για αυτό τον εμπιστεύονται πιστά;
 
Άλλωστε αυτό έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν. Δηλαδή άλλα να εισηγείται ο Πρόεδρος του Δ.Σ και τελικά ο Πρόεδρος μετά από παρέμβαση του συγκεκριμένου μέλους του Δ.Σ. να αλλάζει και την εισήγηση του και την …ψήφο του!!! 

Ποιος προεδρεύει, άραγε, στον ΟΚΑΝΑ ;

Το Δ.Σ. του Οργανισμού ωμά και με απροκάλυπτο τρόπο παρενέβη στην αξιολόγηση και κατάρτιση των πινάκων των υποψηφίων λαμβάνοντας υπ όψη μόνο το πόρισμα του μέλους του Δ.Σ. Μάλιστα ήταν τόση η βιασύνη τους να κλείσουν το θέμα, όπως τους βόλευε, που δεν μπήκαν καν στο κόπο να καλέσουν στο Δ.Σ. τα εναπομείναντα μέλη της επιτροπής (ο κ. Πλατανιάς δε βρίσκεται πλέον στον Οργανισμό) για να εξηγήσουν πως κατέληξαν στην εισήγησή τους.

Πως είναι δυνατόν ο Πρόεδρος να μην εμπιστεύεται την εισήγηση του Αν. Διευθυντή Εφαρμογής Προγραμμάτων ,που ο ίδιος επέλεξε για αυτή τη θέση, αλλά να πείθεται απόλυτα από ένα πρόσωπο που επιλέχτηκε και τοποθετήθηκε με άνωθεν πολιτική εντολή στο Δ.Σ. του Οργανισμού;

Και τώρα θυμήθηκε ο κ. Καφετζόπουλος ότι η Επιτροπή δεν έκανε καλά το έργο της, αλλά όταν ο ίδιος ,επί χρόνια ήταν στην ίδια Επιτροπή ήταν όλα καλά;

Έτσι εύκολα ο κ. Πρόεδρος «αδειάζει» τους συνεργάτες του;

Και αν έτσι συμπεριφέρεται στους πιο στενούς συνεργάτες του ,τι άραγε επιφυλάσσει για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ;

Να σημειωθεί ότι πριν από την εξέταση αυτών των ενστάσεων εξετάστηκαν από το ίδιο Δ.Σ. και άλλες ενστάσεις για κάποιες από τις 52 θέσεις, όπου ακολουθήθηκε εντελώς διαφορετική διαδικασία. 

Τι ανάγκασε τα μέλη του Δ.Σ. και ξαφνικά άλλαξαν τον τρόπο εξέτασης των ενστάσεων μόνο για αυτές τις δύο ;
 
Μετά τις διαμαρτυρίες του Συλλόγου προς τον κ. Καφετζόπουλο για την παραβίαση των διαδικασιών ζήτησε από την Επιτροπή προσλήψεων συμπληρωματική εισήγηση, όπου θα καταγράψει αναλυτικά τόσο τα τυπικά προσόντα ,όσο και το τι έγινε στις συνεντεύξεις Η Επιτροπή συνεδρίασε την προηγούμενη Παρασκευή και απέστειλε την εισήγησή της στον Πρόεδρο, όπου με ακράδαντα επιχειρήματα υπερασπίστηκε την επιλογή των δύο συναδέλφων που ήδη εργάζονται στον ΟΚΑΝΑ. 

Επιπλέον, το Δ.Σ. του Συλλόγου ζήτησε από τη Διοίκηση του Οργανισμού τα πλήρη απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του συγκεκριμένου Δ.Σ. και την εισήγηση της Επιτροπής για να αποδειχτεί περίτρανα (και σε όποιον κακόπιστο) πως η εξέταση των δύο αυτών ενστάσεων έγινε με διαδικασία- παρωδία.

Την Τρίτη 7 Ιουνίου τα μέλη του Συλλόγου,  μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης,  προέβησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ, που εκείνη την ώρα συνεδρίαζε. Παρόλα τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν, ο Πρόεδρος έμεινε αμετακίνητος στη θέση του και απλώς ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα δε θα συζητηθεί στο σημερινό Δ.Σ. γιατί θέλει να είναι παρόντες και τα υπόλοιπα μέλη. που σήμερα απουσίαζαν. Μεταξύ αυτών και ο κ. Χαμτζούδης……

Η μόνη άμυνα που απέμεινε στον κ Καφετζόπουλο είναι οι φωνές. Αλλά με τις φωνές προσπαθεί να καλύψει την ένδεια των επιχειρημάτων του και να πετάξει …την μπάλα στην εξέδρα αντί να διορθώσει αυτό που έκανε στις δύο συναδέλφους ,έτσι απροκάλυπτα και ανερυθρίαστα. 

Προφανώς αυτές οι αποφάσεις υπερβαίνουν τους ιδίους.

Το  αποτέλεσμα είναι να προχωρούν σε αναιτιολόγητες αποφάσεις που καταστρέφουν ζωές ανθρώπων για τους οποίους δεν νιώθουν την παραμικρή τύψη. Άλλωστε ο κ. Καφετζόπουλος ,σύμφωνα με τα λεγόμενά του,  δε θεωρεί το γεγονός του να  χάνει κάποιος την εργασία, που έχει με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ως απόλυση. 

Προφανώς αυτό του είπαν να ισχυριστεί. Ωραία αριστερή αντίληψη….

Τέτοιου είδους αντίληψη ήταν κι αυτή  που εξέφρασε ο κ Χαμτζούδης σε προηγούμενο Δ.Σ. , ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν σε εργαζόμενους  μέσω Συλλογικών Συμβάσεων (με αφορμή την αύξηση που λάβαμε επί εποχής Μπάλα-Φωτεινόπουλου) ήταν και μία από τις αιτίες που μπήκαμε …στα μνημόνια!!!

Πως βρέθηκαν σε αυτό το Δ.Σ. τόσοι…….. αριστεροί μαζί αυτού του είδους;

Να τους χαίρονται αυτοί που τους τοποθέτησαν.

Δυστυχώς ένα χρόνο τώρα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές ,όπως συνέβαινε και με όλες τις προηγούμενες Διοικήσεις που πέρασαν από τον Οργανισμό. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τα δίδυμα Μαλλιώρη-Πλατανιά , Κατρίνη-Στριάγκα ενώ τώρα έχουμε το ιδιότυπο τρίδυμο Χαμτζούδη –Καφετζόπουλο- Φωτόπουλο.

Οι πολιτικές συμπεριφορές δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό. Αυτό που κυριαρχεί είναι η ίδια καθεστωτική αντίληψη ,που κυριαρχούσε όλα τα προηγούμενα  χρόνια. Το μόνο που επιδιώκουν οι διοικούντες είναι η εδραίωση με κάθε μέσο ενός νέου συστήματος εξουσίας-παρέας το οποίο αφού αντικαταστήσει το παλιό, θα διαχειρίζεται μόνο του, με μια κλειστή κλίκα τις τύχες -και όχι μόνο- του Οργανισμού. Οι δήθεν δημοκρατικοφανείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων στις οποίες προχωράει η τωρινή Διοίκηση γίνονται απλώς για να  νομιμοποιήσουν προειλημμένες αποφάσεις.

Όλοι αυτοί οι κύριοι και κυρίες είναι περαστικοί από τον Οργανισμό. Εμείς οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ θα υπερασπιστούμε ,όπως κάναμε και στο παρελθόν στο ακέραιο  την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Θα υπερασπιστούμε κάθε συνάδελφο στο δικαίωμά του για εργασία , και δε θα ανεχτούμε τον κάθε «ειδήμονα» να αλωνίζει στον Οργανισμό. 

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου  το Δ.Σ. του Συλλόγου κηρύσσει Παναττική τετράωρη στάση εργασίας από 08:00 έως 12:00 και καλεί  όλους τους συναδέλφους  σε έκτακτη Τοπική Συνέλευση της Αθήνας στο αμφιθέατρο των Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού στις 11:00. 

Την ίδια ώρα θα παραχωρηθεί και Συνέντευξη Τύπου.

Σχόλια