ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα   10 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η άγνοια γεννά φαινόμενα προοδευτικού ρατσισμού που δε διαφέρει τελικά σε τίποτα από τον ακροδεξιό ρατσισμό»

Με ειλικρινή έκπληξη διαβάσαμε το χθεσινό δημοσίευμα του ygeia360 όπου ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», εκκινώντας από ελλειπή, αποσπασματικά και (επιπλέον!) λανθασμένα στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία δύο μονάδων του ΟΚΑΝΑ προχωρεί στη διαπίστωση πως «τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ δεν κάνουν απεξάρτηση» και καταλήγει, αφού λοιδορήσει τα μέλη των προγραμμάτων, στην πρόταση ο Οργανισμός να κλείσει και οι εργαζόμενοι (ούτε λίγο ούτε πολύ) να …πάνε να κάνουν καμιά δουλειά στα δημόσια νοσοκομεία!

Ο ΟΚΑΝΑ, όντως, δεν προσανατολίζεται στην απεξάρτηση – μόνον που αυτό δε συνιστά πρόβλημα. Διεθνώς, τα προγράμματα υποκατάστασης απευθύνονται σε επιβαρημένους πληθυσμούς εξαρτημένων και στοχεύουν στη μείωση της νοσηρότητας και των θανάτων όπως και στην προστασία της δημόσιας υγείας. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως κινδυνεύει η βιωσιμότητα των μονάδων υποκατάστασης (και 8500 εξαρτημένοι να χάσουν την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας) εξαιτίας των μνημονιακών περικοπών και της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων.

Τι θα προτιμούσε ο κ. Σιώρας, μήπως να  κλείνουμε τους εξαρτημένους  σε «γκουλάγκ» ή να τους αφήνουμε στην  τύχη τους; Η απάντηση στη σαρωτική επίθεση που δέχεται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές το σύστημα υγείας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι «να ρίξουμε τον κλήρο για να δούμε ποιος θα φαγωθεί».

Και αν αυτό είναι το σκεπτικό χάριν του οποίου ένας σύλλογος εργαζομένων / μια συνδικαλιστική κίνηση που αναφέρεται στην αριστερά, επιλέγει, προκειμένου να στηρίξει (;) κάποιες  (από τις πολλές) δομές δημόσιας υγείας που βάλλονται να στοχοποιήσει μια άλλη  δημόσια δομή είναι ακατανόητο (και επικίνδυνο). Ακόμα περισσότερο, προκαλεί αλγεινή εντύπωση πως η επίθεση στοχεύει στους εργαζόμενους, κι ακόμα περισσότερο στους ασθενείς - πράγμα αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο από κάθε άποψη. 

Καλούμε  τους εργαζόμενους, αντί να υποκύπτουν στις σειρήνες του κοινωνικού αυτοματισμού, να στοιχηθούν σ’ ένα ενιαίο μέτωπο για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν  υγείας και του δικαιώματος των ασθενών για ανεμπόδιστη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, πολύπλευρες  και ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

Οι πολιτικές σκοπιμότητες  που εξυπηρετεί ο κ. Σιώρας- με τα όσα υποστηρίζει- δεν αφορούν το σύνολο των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι δε θα ανεχτούν να παίζονται πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των ιδίων και ενός πληθυσμού που αντιμετωπίζει καθημερινά πολλά προβλήματα. Οτιδήποτε λιγότερο, μας βρίσκει σταθερά και αμετακίνητα αντίθετους.

 

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Σχόλια

  1. Καλό σας μεσημέρι.
    Δεν αποτέλεσε έκπληξη για εμένα προσωπικά το γεγονός οτι δεν δημοσιεύετε σχόλια που δεν σας είναι αρεστά και μάλιστα από τον μόνο νόμιμο σύλλογο θεραπευομένων του Ο.ΚΑ.ΝΑ. το πόσο δημοκράτες είστε το έχετε δείξει και παλαιότερα και έτσι συνεχίζετε, δικαίωμα σας, αλλά με την στάση σας αυτή να απαξιώνετε οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουν οι θεραπευόμενοι του οργανισμού στον οποίο εργάζεστε και το οτι δεν θέλετε να συζητήσετε μαζί τους δεν προσβάλει εμάς αλλά εσάς. Τελικά πιστεύετε πραγματικά οτι αυτή η στάση σας είναι πρός θετική κατεύθυνση η απλά δεν σας ενδιαφέρει? Πάντως να ειστε βέβαιοι οτι δεν θα περνάει για πολύ ακόμα σε πολλούς το ενδιαφέρον σας για εμάς που πάντα όλως τυχαίως όταν είναι να μιλήσετε για το πόσο δύσκολα περνούν οι θεραπευόμενοι έχει να κάνει με τις δικές οικονομικές διεκδικήσεις η όταν δεχεστε κάποιου ειδους μομφή ακόμα και από συναδέλφους σας που (ευτυχώς υπάρχουν τέτοιοι εργαζόμενοι) πραγματικά ενδιαφέρονται για το λειτούργημα που έχετε αναλάβει να κάνετε.
    Για τον σύλλογο Θεραπευομένων Ο.ΚΑ.ΝΑ. Βορείου Ελλάδας ο ''ΣΙΣΥΦΟΣ''
    Βαλαχάς Δημήτρης
    πρόεδρος του συλλόγου
    Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου