ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΑθήνα   14 Δεκεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το 2015 σε μερικές ημέρες φεύγει και για πρώτη φορά ο ΟΚΑΝΑ μένει χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, για να καλύψει τον ελλειμματικό του προϋπολογισμό ή να αποπληρώσει μέρος των χρεών προηγούμενων ετών. Στο τέλος του έτους τα χρέη θα αγγίζουν πλέον τα 20εκ. ευρώ.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες (από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα)  του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ για να συναντήσει τον Υπουργό Υγείας  και να του εκθέσει τη δυσχερή κατάσταση που έχει περιέλθει ο Οργανισμός, δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα για συνάντηση.
Οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ τα τελευταία χρόνια λειτουργούν σε καθεστώς τραγικών ελλείψεων. Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πολλές φορές ακόμη και αντίθετα στην επιστημονική τους δεοντολογία.
Συγκεκριμένα:
Τα τελευταία τρία χρόνια δεν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, ούτε καν αυτοί έναντι της ηπατίτιδας Β, ασθενών των οποίων η πλειοψηφία πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα C. Επίσης εδώ και 18 μήνες δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα να μην εξετάζονται για τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C και του HIV/AIDS, ούτε καν οι νεοεισερχόμενοι στα προγράμματα υποκατάστασης, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
 Εδώ και πολύ καιρό οι μονάδες υποκατάστασης παραμένουν υποστελεχωμένες, ενώ νέες μονάδες σχεδιάζονται, οι οποίες προβλέπεται να λειτουργήσουν ουσιαστικά «εκ των ενόντων». Έτσι λοιπόν κλείνουν μονάδες μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα για να εξοικονομηθεί προσωπικό ώστε να στελεχωθούν νέες μονάδες.
Θεωρούμε υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς, καθώς και όλες τις Διοικήσεις του Οργανισμού της αντίστοιχης περιόδου, οι οποίοι συμβιβάστηκαν με τις επιταγές των κυβερνήσεων και της τρόικας και διαχειρίσθηκαν την ακραία υποχρηματοδότηση του Οργανισμού.
Από τη μεριά μας δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε τον Οργανισμό να ευτελίσει ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες – είμαστε αυτοί που παράγουμε το έργο του Οργανισμού και θα το υπερασπιστούμε με ΟΛΟΥΣ τους δυνατούς τρόπους.

Σας καλούμε σε Συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο των Κεντρικών Υπηρεσιών (Αβέρωφ 21 Αθήνα) και ώρα 11.00


ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Σχόλια