ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ



…..είσοδος νέων ουσιών στην «αγορά», ακόμη πιο επικίνδυνων από τις παλιές ουσίες
…..συνέχιση των επικίνδυνων τρόπων χρήσης αλλά και χρήση πολλών ουσιών ταυτόχρονα
…..ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση των εξαρτημένων ατόμων λόγω της μείωσης των χορηγούμενων επιδομάτων, της κατάρρευσης του κοινωνικοπρονοιακού συστήματος και της φτώχειας, που καθημερινά μεγαλώνει και γενικεύεται
……διαρκής επιβάρυνση της σωματικής υγείας των εξαρτημένων λόγω της χρόνιας ηπατίτιδας C, της επιδημίας του HIV/AIDS αλλά και των γενικότερων συνθηκών διαβίωσης ενός σημαντικού τμήματος.

Την ίδια ώρα η  λίστα αναμονής στα προγράμματα υποκατάστασης οδηγεί σε αναμενόμενο χρόνο εισόδου που ξεπερνά τα 3 χρόνια και η χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ για 5η συνεχή χρονιά υπολείπεται τραγικά των πραγματικών αναγκών. Ο Οργανισμός για να καταφέρει να αποφύγει το κλείσιμο χρειάζεται διαρκώς έκτακτες επιχορηγήσεις, οι οποίες ποτέ δεν είναι αρκετές για να εξοφλήσουν τα χρέη του. Την ίδια ώρα πολύτιμο δημόσιο χρήμα κατασπαταλάται για την πληρωμή των εταιριών φύλαξης και καθαριότητας, οι οποίες ενώ αμείβονται πλουσιοπάροχα από τον δημόσιο κορβανά, αμείβουν με ψίχουλα τους εργαζόμενους που εξαναγκάζονται από την ανεργία να δουλεύουν σε αυτές.

Το νέο στοιχείο που προστέθηκε την προηγούμενη χρονιά στα οικονομικά δεινά του ΟΚΑΝΑ είναι οι κατασχέσεις των λογαριασμών του: Εταιρείες στις οποίες ο Οργανισμός χρωστάει μεγάλα ποσά, έχουν μπλοκάρει αντίστοιχα ποσά στους  τραπεζικούς λογαριασμούς του. Την ίδια ώρα η δεύτερη δόση του  ετήσιου προϋπολογισμού του μπλοκαρισμένη αυτή τη φορά από το Υπουργείο δεν έχει κατατεθεί ολόκληρη. Το αποτέλεσμα είναι:

  • τα προγράμματα υποκατάστασης να στερούνται τα απολύτως απαραίτητ
  • η Μονάδα Άμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης στην Αθήνα να μη μπορεί να εκπληρώσει το βασικό της σκοπό, που είναι η εύκολη πρόσβαση στη φροντίδα και στην εξέταση για μολυσματικές ασθένειες

  • τα προγράμματα street work, αντί να στηρίζονται και να αυξάνονται για να καμφθεί η εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών, αναγκάζονται να μειώνουν τις δράσεις τους (είτε από έλλειψη προσωπικού είτε από έλλειψη υλικών)

  • αντί να προσληφθεί προσωπικό για να στελεχωθούν τα προγράμματα, απολύονται εργαζόμενοι των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αντί να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αυξάνονται και πληθύνονται


Αυτή είναι η πραγματικότητα των εξαρτημένων και των προγραμμάτων αντιμετώπισης της εξάρτησης στην Ελλάδα του 2015.

Με αυτή την πραγματικότητα αναμετρώνται οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ (και των υπόλοιπων φορέων αντιμετώπισης της εξάρτησης).  Εργαζόμενοι που δεν είναι σίγουρο αν θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα τον έτσι κι αλλιώς κουτσουρεμένο μισθό τους, που έχουν συστηματικά απαξιωθεί και αφεθεί στην τύχη τους,  χωρίς ΣΣΕ και υποστήριξη, καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες σε ένα σύστημα που καταρρέει.

Δεν θέλουμε να είμαστε διαχειριστές της εξαθλίωσης των εξαρτημένων, δεν θέλουμε να συνεχιστεί η απαξίωση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της εξάρτησης. Ζητάμε από την Πολιτεία να πάψει να κλείνει τα μάτια. Δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση με την απειλή της κατάρρευσης του συστήματος υγείας να αναδύεται κάθε μήνα με τη μορφή της χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο. Δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση αν οι ίδιοι δεν νοιώθουμε και δεν έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε αξιοπρεπείς. Δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση και να στηρίξουμε τον αγώνα των εξαρτημένων για το δικαίωμα στη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, χωρίς εμείς οι ίδιοι να έχουμε δικαιώματα, χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς αξιοπρεπείς αμοιβές. Δεν γίνεται ο ΟΚΑΝΑ να εκπληρώσει το έργο του χωρίς σταθερή και επαρκή χρηματοδότηση.
Τα υπόλοιπα είναι απλές φιλολογίες και υπεκφυγές. Για να «γιορτάζουμε» τη μέρα κατά των ναρκωτικών…

Καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για το τι πραγματικά συμβαίνει στο χώρο αντιμετώπισης της εξάρτησης σε Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 στην αίθουσα των Κεντρικών Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ στις 13.00 το μεσημέρι.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ

Σχόλια