ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟ


Μετά από αίτημα του Δ.Σ. του Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση του Δ.Σ του Συλλόγου με τον κ. Καφετζόπουλο, ο οποίος  στην έναρξη της συνάντησης, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ.  πως θα ασκήσει επίσημα τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος του Οργανισμού σε περίπου 20 μέρες, όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες που απαιτούνται.

Στην συνάντηση έγινε μια πρώτη συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν τον Οργανισμό και δεσμεύτηκαν οι δύο πλευρές ότι θα συνεχιστούν αυτές οι συναντήσεις με προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη για να υπάρξουν και απαντήσεις-λύσεις σε όσα θέματα τίθενται.

Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του Οργανισμού, όπου ο κ Καφετζόπουλος ανέφερε πως η κατάσταση είναι δραματική, καθώς εκτός από τα χρέη που έχει ο ΟΚΑΝΑ , ο προϋπολογισμός για το 2015 είναι ελλειμματικός, και μετά το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα χρήματα επαρκούν μόνο για την μισθοδοσία του προσωπικού, με την προϋπόθεση να μην προβούν σε επιπλέον αναγκαστικές πληρωμές (π.χ προμηθευτών).Ευελπιστεί δε ότι θα δοθεί άμεσα λύση για τα 5,5 εκ.  (που ζητά το Υπουργείο Υγείας να επιστραφούν), ώστε να καλύψουν ένα μέρος των χρεών του ΟΚΑΝΑ Επισήμανε δε, πως αναζητούνται διάφορες πηγές χρηματοδότησης (όπως έγινε και το 2014), από ποινές που αφορούν ναρκωτικά, από εγκληματικές ενέργειες, από τον φόρο καπνού και πως αν δεν λυθεί το οικονομικό ζήτημα, δεν μπορεί να γίνει κάτι  για να απορροφηθεί η λίστα αναμονής, καθώς δεν μπορεί να υποβαθμιστεί κι άλλο η ποιότητα των προγραμμάτων.

Υποστήριξε , επίσης, πως εκτός από την αναγκαία προμήθεια αναλώσιμων, (που πρέπει να βρεθεί μια λύση για να αγοραστούν), πρέπει να καλυφθούν και οι θέσεις εργασίας που απωλέσθησαν τα τελευταία χρόνια (συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις κ.α), για να ενισχυθεί ο Οργανισμός με προσωπικό.

Το Δ.Σ του Συλλόγου υποστήριξε πως η χρονιά θα έπρεπε να ξεκινήσει με επαρκή χρηματοδότηση για να στηρίξει τις υπάρχουσες δράσεις του Οργανισμού, και στην πορεία να αναζητηθούν επιπλέον πόροι για να καλύψουν τις όποιες  δράσεις θέλει να αναπτύξει.

 Ο κ. Καφετζόπουλος  είπε πως θα ξεκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης για να διαχωριστούν οι δομές του Οργανισμού(π.χ. βραχείας, χαμηλής οδού), έτσι ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και δεσμεύτηκε να επανέλθει σε επόμενη συνάντηση επί του θέματος με ολοκληρωμένη πρόταση.

 Όσο αφορά τα σενάρια περί συγχωνεύσεων Οργανισμών, ανέφερε πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Στην πάγια θέση του Συλλόγου, ότι οι πυλώνες του Οργανισμού είναι τρείς (πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη) και δεν μπορεί ο Οργανισμός να απολέσει κανέναν ,υποστήριξε πως όλοι οι πυλώνες του ΟΚΑΝΑ είναι σημαντικοί και πως το τμήμα πρόληψης πρέπει να ενισχυθεί, ακόμα και με μετάταξη ατόμων από τα Κέντρα Πρόληψης .

 Για την Σ.Σ.Ε δεσμεύτηκε να τοποθετηθεί όταν αναλάβει το καινούργιο Δ.Σ καθήκοντα και ενημερωθεί για την πρόταση της Μεσολαβήτριας.

 Στην πρότασή των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου για συμμετοχή εργαζομένων στις συνεδριάσεις του Δ.Σ, και να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στα πρακτικά των συνεδριάσεων απάντησε πως θα τοποθετηθεί επί του θέματος το νέο Δ.Σ. 

 Σχετικά με τις δράσεις που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα μέσω ΕΣΠΑ και διακόπηκαν, δήλωσε τη πρόθεσή του να συνεχίσουν όλα τα προγράμματα. Ενημέρωσε, πως προωθείται μια τροπολογία για να εξαιρεθούν από τις διαδικασίες έκδοσης Π.Υ.Σ  οι προσλήψεις στον Οργανισμό (με δελτίο παροχής υπηρεσιών) και πως θέλει να περάσει και νέα τροπολογία, συμπληρωματική , που να περιλαμβάνει και άλλες ειδικότητες (κοινωνιοθεραπευτές, πρώην χρήστες) . Σε δεύτερο χρόνο και εφόσον λειτουργήσουν οι δράσεις, με το προσωπικό που είχε αρχικά ζητηθεί, θα ζητήσει να προσληφθούν και όλοι όσοι απασχολούνταν σε αυτά μέχρι τη στιγμή που σταμάτησαν τις δράσεις τους. Το Δ.Σ του Συλλόγου εξέφρασε την πάγια άποψή του πως πρέπει να επαναλειτουργήσουν όλες οι δράσεις και με το προσωπικό που λειτουργούσαν μέχρι που έληξαν οι συμβάσεις των συναδέλφων και ότι πρέπει να πάψουν να υφίστανται ευέλικτες μορφές απασχόλησης στον Οργανισμό και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις, παλιές και νέες σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Για το πρόγραμμα «Οδυσσέας» ανέφερε πως προωθείται τροπολογία για να λειτουργήσει και ως σταθμός εποπτευόμενης χρήσης ουσιών.

Όσο αφορά την καθαριότητα και την φύλαξη, αφού μελετήσει τα στοιχεία, επιθυμεί να αντιμετωπίσει το θέμα συνολικά.

Σχόλια

  1. Πιστεύουμε πολύ στο Σύλλογο Θεραπευομένων (αλλά κι εγώ προσωπικά από όσα έχω ακούσει) στον κύριο Καφετζόπουλο. Και γνωρίζει και έχει τη βούληση να φέρει μια πρόοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου