ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ


 

Προς: Αντιπρόεδρο κ. Μαριδάκη,

Κοιν. :Γεν. Διευθυντή κ. Δ. Πλατανιά,

μέλη Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ

 

 Αθήνα 19 Ιανουαρίου 2015

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Τελικά (κάτω και από την πίεση των παρεμβάσεων του Συλλόγου όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα προς τους αρμόδιους) δόθηκαν πρόσθετα ποσά στον Οργανισμό για το 2014. Φαινομενικά τουλάχιστον το συνολικό ποσό φαίνεται αρκετό για να καλύψει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του οργανισμού μέχρι το τέλος του 2014. Παρόλα αυτά τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά και διαρκώς οξύνονται. Την ίδια ώρα  συνεχίζουν οι ανακοινώσεις για τη δημιουργία νέων μονάδων ενώ προαναγγέλλονται νέες εισαγωγές σε μονάδες της Αθήνας, μονάδες οι οποίες λειτουργούν ήδη με μειωμένο προσωπικό και σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης όσο αφορά το υγειονομικό και εργαστηριακό υλικό.

Και ενώ μέχρι το τέλος του 2014 είχαμε το πρόβλημα της καθαριότητας στη Ρόδο, από την αρχή του 2015 προστέθηκαν οι μονάδες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες παραμένουν χωρίς καθαριότητα με ότι αυτό συνεπάγεται  για την υγιεινή των χώρων και την προστασία θεραπευομένων και εργαζομένων. Παρόλες τις καθημερινές οχλήσεις του Συλλόγου προς το Γενικό Διευθυντή και τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού το πρόβλημα παραμένει και το χειρότερο δεν φαίνεται να ιδρώνει κανενός το αυτί ώστε να δοθεί λύση στο άμεσο μέλλον.

Παραμένουν τα προβλήματα με την έλλειψη αντιδραστηρίων για τον απαραίτητο έλεγχο με ουροληψίες αλλά και για τη διενέργεια των απαραίτητων ιολογικών ελέγχων των ασθενών. Παραμένει η έλλειψη αναλώσιμων υλικών, και η παντελής έλλειψη εμβολίων ώστε να γίνει ο εμβολιασμός των νέων εισαγωγών. Το πρόβλημα με τα εμβόλια γίνεται ιδιαίτερα εμφανές αυτή την χρονική περίοδο: Οι θεραπευόμενοι δεν έχουν εμβολιασθεί έναντι της γρίπης (ούτε καν οι οροθετικοί), ενώ ήδη βρισκόμαστε σε έξαρση της επιδημικής γρίπης.

Τα προγράμματα που λειτουργούσαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, σταματούν το ένα μετά το άλλο. Κάποιες από αυτές τις δράσεις συνεχίζονται «τυπικά» με μετακίνηση προσωπικού από τις λοιπές δομές του ΟΚΑΝΑ δημιουργώντας τεράστια κενά στις υφιστάμενες δομές. Στην πραγματικότητα αυτές οι δράσεις δεν πραγματοποιούνται, μιας και το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν φτάνει ούτε για τη λειτουργία των «κανονικών» δομών.

Οι συνάδελφοι που εργάζονται στον Οργανισμό με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών παραμένουν με την αβεβαιότητα  της ανανέωσης των συμβάσεών τους. Μαζί με αυτούς παραμένει αβέβαιη και η λειτουργία όσων μονάδων υποκατάστασης στελεχώνονται μόνο από ένα γιατρό με ΔΠΥ. Το τελευταίο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ παρέτεινε τις συμβάσεις των γιατρών με ΔΠΥ για ένα μήνα, ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν πρόκειται να εκδοθούν Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου μέσα στον επόμενο μήνα.  Η ανασφάλεια εργαζομένων και θεραπευομένων δεν απασχολεί κανέναν στη Διοίκηση του Οργανισμού;

Οι δόσεις των δανείων των συναδέλφων προς τις τράπεζες για το έτος 2014 παραμένουν ανεξόφλητες, παρόλο που η Διοίκηση του Οργανισμού έχει παρακρατήσει τα χρήματα από τη μισθοδοσία τους. Εξ αιτίας αυτού οι συνάδελφοι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους, ούτε να προβούν σε εξόφληση. Καθημερινά δε γίνονται αποδέκτες τηλεφωνικών οχλήσεων από τις τράπεζες για την εξόφληση των παρακρατηθέντων και μη αποδοθέντων χρημάτων από τη Διοίκηση του Οργανισμού.

Την ίδια ώρα ο ΟΚΑΝΑ παραμένει ακέφαλος, ενώ μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού είτε παραιτήθηκαν είτε δεν προσέρχονται στις συνεδριάσεις αυτού. Το μόνο που παραμένει αναλλοίωτο και σταθερό είναι η παρουσία των εξωθεσμικών κέντρων στον 5ο όροφο του Οργανισμού.

Η Διοίκηση του Οργανισμού (η οποία συνεχίζει να μας αποκρύπτει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας που ζητά αύξηση του ιατρικού προσωπικού), δεν έχει καν απαντήσει σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για την παρουσία εξωθεσμικών κέντρων που λειτουργούν ή παρεμβαίνουν στη λειτουργία του Οργανισμού. Συγκεκριμένα η Διοίκηση του Οργανισμού οφείλει να εξηγήσει με βάση ποιες υπουργικές αποφάσεις ή του ΟΚΑΝΑ νομιμοποιείται η κ. Στριάγκα (σύμβουλος του κ. Βορίδη όπως μας αποκάλυψε ο κ. Αντιπρόεδρος) να αναμιγνύεται στις υποθέσεις του ΟΚΑΝΑ, να παραλαμβάνει την αλληλογραφία, να λαμβάνει γνώση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων εργαζομένων και θεραπευομένων, να ασκεί ουσιαστικά διοίκηση χωρίς να έχει οριστεί από κανέναν για αυτό;

 

Μετά από όλα τα παραπάνω, απαιτούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως για όλα αυτά και όπως σε κάθε περίπτωση, αποκαταστήσετε την καλή και εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες. Ειδάλλως επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργειά μας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των συναδέλφων και της τήρησης της νομιμότητας.

 

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Σχόλια

  1. Για τις λίστες που διογκώθηκαν ξανά δεν άκουσα κάποια κουβέντα...Άνθρωποι πεθαίνουν στούς δρόμους και τα καλντερίμια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου