Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΚΑΝΑ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ


ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ
 
     Η  δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας συνεχίζεται. Αυτή τη φορά στόχος της είναι οι δομές του ΟΚΑΝΑ, που εξυπηρετούν (σώζουν κυριολεκτικά) χιλιάδες χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, θεραπευόμενους αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Για μια ακόμα φορά οι συμφωνίες με τις Τρόικες και τα αρπακτικά της Υγείας είναι προτεραιότητα, κι όχι οι ανάγκες των εργατών και της νεολαίας για δημόσια και δωρεάν περίθαλψη.
Μετά το κλείσιμο των νοσοκομείων, των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ και δεκάδων κλινικών που υπολειτουργούν τώρα έρχεται να προστεθεί το κλείσιμο τριών δομών του ΟΚΑΝΑ, που εργάζονται περισσότεροι από εκατό εργαζόμενοι πανελλαδικά και παρέχουν υπηρεσίες σε χιλιάδες ανθρώπους. Ήδη (στις 5 Νοέμβρη) σταμάτησε το πρόγραμμα Streetwork στη Θεσσαλονίκη επειδή «δεν μπορούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις»
   Πέρα από τις ψεύτικες δικαιολογίες, ξέρουμε καλά ότι δεν δίνουν δεκάρα για τους ασθενείς – ούτε για τους εργαζόμενους. Θέλουν να «συνεχίσουν» στα χαρτιά το πρόγραμμα (για να μην χαθεί η επιδότηση του ΕΣΠΑ), αλλά.. χωρίς εργαζόμενους (!) αφού δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις του υπάρχοντος έμπειρου προσωπικού. Ανοίγουν το δρόμο για ελαστικές σχέσεις εργασίας και την υποβάθμιση συνολικά του οργανισμού. Δεν θα το επιτρέψουμε! Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ με τους αγώνες τους, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους στην Υγεία μπορούν να σταματήσουν αυτήν την πολιτική.
Απαιτούμε:
Ένταξη τους στη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ (όπως, άλλωστε, προβλεπόταν από την προγραμματική σύμβαση)
Ανανέωση των συμβάσεων εργασίας του ήδη υπάρχοντος και έμπειρου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας
Τις απαιτούμενες νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις ώστε πλέον να λειτουργούν απρόσκοπτα.
 
 ΕΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

  "Από το 2010 το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης με συνεχείς επιστολές, δημόσιες ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις και με συγκεκριμένα στοιχεία δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τις παρακρατήσεις χρημάτων από τον ΟΚΑΝΑ. Αφ' ενός αυτά τα ποσά προορίζονταν αποκλειστικά για τη λειτουργική και μισθολογική αυτάρκεια των Κέντρων Πρόληψης, αφ' ετέρου το υπουργείο Υγείας προσέφερε συστηματικά και συνειδητά τη σιωπηρή συναίνεσή του στις πρακτικές του ΟΚΑΝΑ. Μετά από έρευνά μας διαμορφώθηκε Ερώτηση με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή, στις 25.9.2013 και πιέσαμε στο να αναδειχθούν οι διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας και των κομματικά διορισμένων Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ στη «μη χρηστή οικονομική διαχείριση» του Οργανισμού. Ανάλογη στάση έχουμε αναφορικά και με το ζήτημα της προγραμματικής σύμβασης ΚΕΕΛΠΝΟ - ΟΚΑΝΑ, αφού οι δύο παραπάνω οργανισμοί, όταν αναπτύσσουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία συμφωνίας δεν δρουν αυτόνομα και ανεξάρτητα από τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, αλλά ως εποπτευόμενοι φορείς του είναι σε διαρκή συνεννόηση για έγκριση των ενεργειών τους από τα υπουργικά γραφεία.
Αυτό σημαίνει ότι η θολή συμφωνία μεταξύ δυο εποπτευόμενων φορέων δεν μπορεί να επικεντρωθεί μόνο στις ευθύνες της πρώην Προέδρου του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ, η οποία ήταν μέχρι το 2012 και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ και του νυν Γενικού Δ/ντή, αλλά αφορά κι ένα δίκτυο θεσμικών προσώπων, όπως για παράδειγμα ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, ο οποίος εκείνη την χρονική στιγμή είχε την πλήρη ευθύνη για την εποπτεία του Οργανισμού. Έτσι, πέρα από τις ποινικές διώξεις Μαλλιώρη - Πλατανιά, υπάρχουν και σημαντικές πολιτικές ευθύνες για τον πρώην υπουργό".
  "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου συστήματος 13 ΝΠΔΔ για τα Κέντρα Πρόληψης και την κατανομή του συνόλου των μη αποδοθέντων ποσών, με ταυτόχρονη σε βάθος διερεύνηση της κατάστασης και την απόδοση των ανάλογων ευθυνών ενός φαύλου συστήματος Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέχρι και σήμερα αποφεύγει τη λογοδοσία".

Σχόλια