ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ



   Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου με τη Διοίκηση του Οργανισμού. Στην συνάντηση, όπου συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα παρευρέθηκαν τα μέλη του Συλλόγου Αγγελίδης,  Λαζαρής, Παπαδόπουλος και Σταυρόπουλος και από την μεριά της Διοίκησης ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, ο Γενικός Διευθυντής καθώς και ο εκτελών χρέη Οικονομικού Διευθυντή κ. Παρασκευόπουλος, ο νομικός σύμβουλος του ΟΚΑΝΑ κ Παναγόπουλος, και ο υπεύθυνος του τμήματος Προμηθειών κ. Λύκουρας. 



   Τα μέλη του Δ.Σ., στην αρχή της συνάντησης, έθεσαν το θέμα των προγραμμάτων   ΕΣΠΑ του Οργανισμού που το ένα μετά το άλλο σταματάνε να λειτουργούν ως προγράμματα ΕΣΠΑ.Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι τα προγράμματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως δομές πλέον του ΟΚΑΝΑ όπως προβλέπεται και στην προγραμματική σύμβαση με τη Διαχειριστική αρχή των ΕΣΠΑ.Θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού για αυτές τις δομές αλλά ο αριθμός αυτου του προσωπικού θα είναι μικρότερος από ότι ήταν έως σήμερα.Υπήρξε εμπλοκή με τις προκηρύξεις  αυτών των θέσεων επειδή με έγγραφο του το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητεί να ακολουθηθεί άλλη διαδικασία από αυτή που υπήρχε έως σήμερα και συγκεκριμένα πρέπει  να υπάρχει έγκριση των θέσεων από ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου).Επειδή αυτή η διαδικασία χρειάζεται περισσότερο χρόνο θα επιχειρηθεί (για τους ιατρούς με ΔΠΥ) να ισχύσει μια μεταβατική διάταξη για να ανανεωθούν αυτές οι συμβάσεις έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία με την έκδοση ΠΥΣ. Τα μέλη του Δ.Σ. για τα πρώην προγράμματα των ΕΣΠΑ  είπαν ότι δεν είναι δυνατό να μεταφέρονται συνάδελφοι από άλλες δομές  την ώρα που οι υφιστάμενες δομές δεν έχουν το απαραίτητο πρσωπικό, όπως  αναφέρει και σχετικό έγγραφο του ΣΕΥΠ.Ο Γενικός Διευθυντής ανέφερε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις προσλήψεις μέσω ΠΥΣ η μόνη λύση είναι αυτή και με προσωπικό που έχει σχέση με αυτές τις δράσεις.


   Για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού ανέφερε ότι το ποσό είναι 21.500.000 (σ.σ. 1.500.000 περισσότερο από φέτος αλλά και πάλι πολύ κάτω από τα 28εκ. που είναι το μίνιμουμ των αναγκών του ΟΚΑΝΑ).Ο Πρόεδρος είπε ότι έχει εξασφαλιστεί η μισθοδοσία και η προμήθεια φαρμάκου(μέσω των 2εκ. του προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων και των 8,9 εκ. από τα κατασχεθέντα χρήματα εγκληματικών δράσεων) για όλο το 2015, ενώ  για τα αντιδραστήρια (και μετά το πέρας του σχετικού διαγωνισμού) ανέφερε, ότι με τα σημερινά δεδομένα θα υπάρχουν  αντιδραστήρια τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2015 για όλες τις δομές. Όταν ρωτήθηκε, πότε θα έρθουν τα αντιδραστήρια ο κ. Λύκουρας ,που ήταν στην συνάντηση ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο όλες οι μονάδες θα προμηθευτούν με αντιδραστήρια.

Για την απόφαση που έλαβε η Διοίκηση του Οργανισμού για προκήρυξη των θέσεων των Υπευθύνων στις Κεντρικές Υπηρεσίες, τα μέλη του Δ.Σ. ανέφεραν ότι πάγιο αίτημα του Συλλόγου διαχρονικά ήταν ότι οι θέσεις των Υπευθύνων Τμημάτων θα πρέπει να προκηρύσσονται και να κρίνονται αξιοκρατικά. Άρα αυτό που προέχει τώρα είναι να γίνει η εσωτερική προκήρυξη των θέσεων και να γίνει η αξιολόγηση των υποψηφίων με ξεκαθαρά κριτήρια που είτε προβλέπει ο Εσωτερικός Κανονισμός του Οργανισμού είτε οι υπερκείμενες διατάξεις του νόμου. Ο Πρόεδρος είπε ότι θα ανακοινωθούν τα κριτήρια  καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων και σε δεύτερη φάση θα γίνει προκήρυξη των θέσεων των Υπευθύνων και πέραν αυτών της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού.


   Για το θέμα του επιδόματος ισολογισμού ο κ. Κατρίνης είπε ότι θα καταβληθεί ένα μέρος των χρημάτων ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο.Ενώ για τις προσαυξήσεις που δεν έχουν δωθεί για την περίοδο του πρώτου οκταμήνου του 2013 ,αφού λάβουν τα στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τα χρήματα θα δοθούν μετά από απόφαση της Διοίκησης μέχρι το τέλος του 2014 ,εάν το ποσό δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλιώς θα καταβληθεί σε ισόποσες δόσεις άμεσα.


   Για τις κανονικές άδειες και αφού τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου ανέφεραν το μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στις  υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και ιδιαίτερα στις μονάδες όπου θα λειτουργούν όλον τον μήνα Δεκέμβριο με ένα ή δύο το πολύ άτομα, ο Γενικός Διευθυντής είπε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό από ότι προβλέπει η σχετική νομοθεσία.Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κάλεσε τη Διοίκηση του Οργανισμού να ασκήσει πίεση προς το Υπουργείο Υγείας για να εκδωθεί Υπουργική απόφαση που να δίνει μια χρονική παράταση και να λύνει για φέτος το πρόβλημα. Ο  κ. Πλατανιάς  είπε ότι αυτά είναι δύσκολο να γίνουν και ότι θα λάβουν όλοι τις άδειές τους όπως προβλέπεται από τον νόμο και την τελευταία εγκύκλιο που έχει εκδοθεί σχετικά.

   Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου θα απευθυνθούν τη προσεχή Δευτέρα στην Επιθεώρηση Εργασίας για το θέμα της εξάντλησης των κανονικών αδειών μέχρι το τέλος του 2014,(που επιβάλει η Διοίκηση του Οργανισμού επικαλούμενη εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών) ώστε να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση στο θέμα που έχει ανακύψει.




Σχόλια