ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Κλείνουν προγράμματα του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη
 
Σε λουκέτο οδηγούνται τρία προγράμματα του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη, τα δυο προγράμματα «Streetwork» και το «εναλλακτικό πρόγραμμα φυλάκισης ανηλίκων», καθώς λήγει η χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ και ο ΟΚΑΝΑ δεν έχει προβλέψει τη συνέχιση της λειτουργίας τους, αν και αυτό αποτελεί συμβατική του υποχρέωση. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, κατήγγειλε την πολιτική της διοίκησης αλλά και την υποχρηματοδότηση του Οργανισμού από την κυβέρνηση. Απαίτησαν διασφάλιση της συνέχισης των προγραμμάτων, άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους των προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, στον «αέρα» έχει μείνει το ένα από τα δυο προγράμματα «Streetwork», καθώς έληξε η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και από τις 5 Νοέμβρη απολύθηκαν οι πέντε εργαζόμενοι του προγράμματος, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χρήστες που ωφελούνταν των υπηρεσιών του να μείνουν πλέον χωρίς καμία φροντίδα.
Το «Streetwork» απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ιδιαίτερα επιβαρυμένους και παραιτημένους, που βρίσκονται στις πιάτσες, κι έχει ως βραχυπρόθεσμο στόχο να τους κινητοποιήσει ώστε να απευθυνθούν σε προγράμματα απεξάρτησης. Στα δύο χρόνια λειτουργίας του προγράμματος οι 5 εργαζόμενοι προσέγγισαν στις πιάτσες, στο δρόμο, 1.400 χρήστες, ενώ στο στέκι που λειτουργούσε εξυπηρετούνταν 300 άτομα. Μάλιστα, η φροντίδα που τους παρείχε το πρόγραμμα δεν εξαντλούνταν μόνο σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της χρήσης, αλλά τους παρείχε και άλλες βοήθειες, όπως, π.χ., να βγάλουν κάρτα ανεργίας, ταυτότητα, βιβλιάριο απορίας κ.ά., ανάλογα με την κατάστασή τους και τις ανάγκες τους.
Με τη λήξη του ΕΣΠΑ, ακόμη και το κτίριο που φιλοξενείται η δομή έμεινε χωρίς ρεύμα, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οπότε αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση.
Ο ΟΚΑΝΑ, τις τελευταίες μέρες, μετακίνησε τρεις υπαλλήλους του από μονάδες υποκατάστασης, που επίσης είναι υποστελεχωμένες, για να δείξει δήθεν την πρόθεσή του να συνεχίσει τη λειτουργία του προγράμματος.
Οι εργαζόμενοι του προγράμματος θεωρούν προσχηματική την τακτική του ΟΚΑΝΑ, αφού, όπως λένε, στην πραγματικότητα το πρόγραμμα δε λειτουργεί και θα πρέπει να ξαναστηθεί από την αρχή. Γιατί τα άτομα που απασχολούνταν ήταν εκπαιδευμένα, είχαν κάνει επαφές στις «πιάτσες» με τους χρήστες και είχαν «χτίσει» πολύτιμες σχέσεις εμπιστοσύνης. Αυτό για να γίνει πάλι από την αρχή θα χρειαστεί πολύς χρόνος.
Επιπλέον καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, που ενώ από τον Αύγουστο του 2011 έχει αποφασίσει να συνεχίσει τη λειτουργία του προγράμματος με χρηματοδότηση από τον τακτικό του προϋπολογισμό, δεν πήρε κανένα μέτρο σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η ίδια τύχη περιμένει και το δεύτερο πρόγραμμα «streetwork», καθώς και το «εναλλακτικό πρόγραμμα φυλάκισης ανηλίκων», αφού στις 7 Γενάρη λήγει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και οι συμβάσεις των 20 εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτά.
Το «Εναλλακτικό πρόγραμμα φυλάκισης εφήβων» έχει στόχο όσοι ανήλικοι συλλαμβάνονται για αδικήματα που αφορούν και σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών να μην παραπέμπονται σε δίκη, αλλά να παραπέμπονται σε «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης. Χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να αντιμετωπίσει τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και εμπόδια. Στους λίγους μήνες που κατάφερε να λειτουργήσει, από τον Ιούλη έως τώρα, παρείχε τις υπηρεσίες του σε 100 εφήβους.

Σχόλια