ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

10/11/2014
Σχετικά με την χρηματοδότηση του προγράμματος «Streetwork» του ΟΚΑΝΑ
 
Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Σχετικά με την χρηματοδότηση του προγράμματος «Streetwork» του ΟΚΑΝΑ

Σκοπός του προγράμματος Streetwork του ΟΚΑΝΑ, ήταν η ένταξη των τοξικομανών σε πρόγραμμα απεξάρτησης και κατόπιν, ομαλής επανένταξής τους στην κοινωνία. Συγκεκριμένα, απασχολούμενοι στο πρόγραμμα προσέγγιζαν τοξικομανείς στον δρόμο, προσπαθώντας να τους πείσουν να συμμετάσχουν στα σχετικά προγράμματα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ.
 Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρέθεσε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο πρόγραμμα, οι απασχολούμενοι σε αυτό προσέγγισαν 1200 χρήστες, εκ των οποίων οι 300 πείσθηκαν να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης και 180 άτομα παραπέμφθηκαν σε προγράμματα ή σε φορείς υγείας. Παράλληλα, παρασχέθηκαν και άλλες βοήθειες όπως διευθέτηση φορολογικών υποχρεώσεων και έκδοση αστυνομικής ταυτότητας, που θα εξασφάλιζε την αποφυγή καθημερινών συλλήψεων, μακροχρόνιων χρηστών για εξακρίβωση στοιχείων.
Παρατηρούμε λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι αποδοτικό, έχοντας σημαντική συνεισφορά στην περίθαλψη των χρηστών. Ωστόσο, η λειτουργία του προγράμματος τίθεται εν αμφιβόλω καθώς λήγει η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ.
Κατόπιν τούτων,
 
 
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Υπάρχει πρόβλεψη ένταξης του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ, 2016-2020; Αν όχι, σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος;
 
Οι ερωτώσες Βουλευτές
Μαρία Γιαννακάκη
Μαρία Ρεπούση

Σχόλια