ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ. Παράνομο το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ!

         Παράνομο το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ!   

       Γράφει:            

    Θυμάστε την υπόθεση Δαραβίγκα στον ΟΚΑΝΑ; Σας έχω νεώτερα. Ο διορισμός του ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, εδώ και 4 μήνες, η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ είναι ουσιαστικά στον «αέρα», καθώς η σύνθεση του Δ.Σ. δεν είναι σύννομη!

Υπενθυμίζω ότι το Δ.Σ. διορίστηκε στις 6 Ιουνίου του 2014 (ΦΕΚ 326/6-6-2014) και ενώ είχε ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός. Είχε προκληθεί σάλος γιατί είχε διοριστεί ο δημοσιογράφος Γιάννης Δαραβίγκας, ως αναπληρωτής πρόεδρος του οργανισμού. Λίγες ημέρες αργότερα απομακρύνθηκε από το Μάκη Βορίδη με εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Λοιπόν σήμερα σας αποκαλύπτω ότι μακάρι το πρόβλημα να ήταν ο Δαραβίγκας. Πρακτικά, ο εν λόγω διορισμός του Δ.Σ. είναι παράνομος, καθώς προσκρούει στον Νόμο περί Ναρκωτικών Ν. 4139/20-3-2013. Ειδικότερα, το άρθρο 52 του νόμου αναφέρει ρητώς για το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ ότι:
«Στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο υποχρεωτικά μετέχουν ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου δίωξης ναρκωτικών και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) ή οι αναπληρωτές τους. Από τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να είναι ένας πτυχιούχος σχολών επιστημών υγείας, ένας ανθρωπιστικών επιστημών (ψυχολόγος, κοινωνιολόγος) και ένας επιστημών νομικής με αναγνωρισμένο έργο στον οικείο τομέα. Στο Δ.Σ. του Ο.ΚΑ.ΝΑ., μπορεί να συμμετέχουν και μέλη Δ.Ε.Π. των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ειδικοτήτων σχετικών με τη δράση και τους σκοπούς του Οργανισμού…».
Σύμφωνα όμως με το ΦΕΚ 326/6-6-2014 το Δ.Σ. περιλαμβάνει εκτός από τον πρόεδρο, τρεις οικονομολόγους (Γεώργιο Μαριδάκη, Δήμητρα Παναγιωτοπούλου, Δημήτριο Παπαθεοδωρόπουλο) και μία νοσηλεύτρια (Ελένη Τσάγκαρη).
Βέβαια, η τελευταία δεν είναι μία «τυχαία» νοσηλεύτρια. Είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), η οποία είναι ανώνυμη εταιρεία, θυγατρική του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ενδιαφέρον έχει εδώ το γεγονός ότι η κα Τσάγκαρη είναι μάρτυρας κατηγορίας σε βάρος του ΟΚΑΝΑ στη διένεξη του οργανισμού με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την καταγγελία της προγραμματικής σύμπραξης μεταξύ των δύο φορέων. Σύμπραξη που είχε αντικείμενο τη δημιουργία θεραπευτικών μονάδων του ΟΚΑΝΑ.
Είναι φανερό λοιπόν ότι η σύσταση του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία διότι δεν περιλαμβάνει, μέλος ανθρωπιστικών επιστημών (ψυχολόγος, κοινωνιολόγος), όπως επίσης και επιστήμονα Nομικής.
Συνεπώς, όλες οι αποφάσεις που έχει λάβει το Δ.Σ. από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα είναι κυριολεκτικά «στον αέρα» και όποιος τις προσβάλει θα δικαιωθεί. Η ευθύνη προφανώς ανήκει στη Ζέτα Μακρή, που είχε την αρμοδιότητα μέχρι τον Ιούνιο, αλλά και στον Άδωνι Γεωργιάδη.
Πληροφορίες μου πάντως υποστηρίζουν ότι ο Μάκης Βορίδης είναι πλήρως ενήμερος – εδώ και καιρό – για το παράνομο του πράγματος. Και ως άριστος νομικός γνωρίζει τις πιθανές επιπλοκές Όμως, μένει απαθής. Τυχαίο; Δεν νομίζω…

Σχόλια