ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ


Μετά την κοινοποίηση της απόφασης του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ, της συνεδρίασης την 4/9/2014, σχετικά με το θέμα της καταβολής του επιδόματος ισολογισμού για τα έτη 2010,2011 και 2012 στους εργαζόμενους στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Οργανισμού, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω.

Το Δ.Σ. στην απόφασή του αποδέχεται μεν την υποχρέωσή του για την καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους εργαζόμενους, εκφράζει δε την επιφύλαξή του σε αναμονή των απαντήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου.

 Αλήθεια επιφύλαξη ως προς τι; Ως προς τη νομιμότητα του επιδόματος;

Η νομιμότητα είναι ένα αντικειμενικό μέγεθος και όποιος προσπαθεί να την ερμηνεύσει υποκρύπτει σκοπιμότητες.

Οι επανειλημμένες γνωμοδοτήσεις, για το θέμα, της νομικής υπηρεσίας του Οργανισμού, η κατηγορηματική θέση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία όλως περιέργως δεν μνημονεύεται στην απόφαση, και όπως αυτή αναλύεται στο φύλλο εργατικής διαφοράς 320/6-8-2014, δεν είναι αρκετές για να άρουν τις επιφυλάξεις σας;

Οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις όπου, ρητά και συνομολογημένα από τις Διοικήσεις του Οργανισμού, περιγράφουν τα δικαιώματα των εργαζομένων άρα και τις υποχρεώσεις της Διοίκησης προς αυτούς, έχουν κάποια αξία για σας;       

Επιπρόσθετα για πρώτη φορά γίνεται μνεία, σε απόφαση σχετική με το θέμα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Με προηγούμενη απόφασή σας έχετε απευθύνει ήδη το σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στο Ελεγκτικό Συνέδριο χωρίς να νιώσετε την ανάγκη της «ασφάλειας» του Γενικού Λογιστηρίου.

Αλήθεια πως προέκυψε το Γενικό Λογιστήριο; Ποιος είναι ο θεσμικός του ρόλος; Μήπως έχει επεκταθεί και στο ρόλο του Δικαστή;

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τόσο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, συγκροτούνται από ανθρώπους με επιστημονική επάρκεια και κύρος που πολλές φορές τους δίνει τη δυνατότητα να αντισταθούν σε παρεμβάσεις και επιρροές μικροπολιτικών παιχνιδιών.  

Γνωρίζουμε επίσης ότι το Γενικό Λογιστήριο, η εμπειρία μας άλλωστε γι’ αυτό είναι πολύ πρόσφατη, είναι μια κυβερνητική υπηρεσία η οποία συγκροτείται από υπαλλήλους που έχουν την υποχρέωση να επιβάλλουν και να παρακολουθούν την εκτέλεση της οικονομικής πολιτικής των μνημονίων και άρα υποχρεωμένους να τηρούν τις εντολές των πολιτικών προϊσταμένων τους.

Μήπως λοιπόν η ανάγκη υποβολής σχετικού ερωτήματος στο Γενικό Λογιστήριο, επιλέγεται από το Δ.Σ. του Οργανισμού, γιατί είναι περισσότερο πολιτικά προσβάσιμο και άρα πολύ εύκολο να αποσπαστεί ένα έγγραφο που να αντιστρατεύεται και να αμφισβητεί το δικαίωμα των εργαζομένων;

 

Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι η επιφύλαξη που εκφράζεται στην απόφασή σας, γεννά μεγαλύτερες επιφυλάξεις σε μας, καθώς τα παραπάνω ερωτήματα εύλογα μας δημιουργούν την υποψία ότι οι επιφυλάξεις σας εμπεριέχουν κακοπιστία και ενδεχόμενα υποκρύπτουν παρελκυστικό σχεδιασμό για την κατάργηση του δικαιώματος των εργαζομένων.

 

Η δεύτερη παρατήρησή μας, αφορά στο σκέλος της απόφασης που αφορά στο τρόπο και στο διάστημα καταβολής του επιδόματος στους δικαιούχους συναδέλφους.

Η οικονομική πραγματικότητα του Οργανισμού, είναι μια παράμετρος που πάντοτε έχει καθορίσει τις προτεραιότητες μας, σε συνάρτηση με τις ανάγκες των θεραπευτικών αναγκών των μελών των Προγραμμάτων. Αυτό μας οδηγεί να σεβαστούμε τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν για την ικανοποίηση του δικαιώματός μας.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε τον προτεινόμενο διακανονισμό, με δεδομένα τα προαναφερόμενα ερωτηματικά που εγείρει η απόφασή σας.

Θεωρούμε ότι προς επίδειξη καλής πίστης από πλευράς της Διοίκησης του Οργανισμού  και για να περιορισθεί κάθε υποψία που δυναμιτίζει τις σχέσεις των εργαζομένων με τη Διοίκηση, με ότι αυτό συνεπάγεται, θα πρέπει να υπάρξει άμεση καταβολή και πάντως όχι πέρα του πρώτου 15μέρου του Οκτωβρίου, ενός ποσοστού 20% της συνολικής οφειλής σε κάθε εργαζόμενο και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί σε 4 διμηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα καταβληθούν τον Δεκέμβρη του 2014, τον Φλεβάρη, τον Απρίλη και τον Ιούνιο του 2015. Σε περίπτωση όμως, που υπάρξει επιπρόσθετη οικονομική επιχορήγηση του Οργανισμού, θεωρούμε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα από μέρους σας για άμεση τακτοποίηση της εκκρεμότητας.

Το ποσό που ζητάμε άμεσα να καταβληθεί δεν ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ποσό το οποίο θεωρούμε ότι δεν υπερβαίνει την οικονομική δυνατότητα του Οργανισμού στην παρούσα φάση.

 

Σε κάθε περίπτωση σας γνωρίζουμε ότι, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους για τη συζήτηση της σχετικής αγωγής κατά την ορισθείσα δικάσιμο, καθώς και για κίνηση ποινικής δίωξης, μέχρι και την εξόφληση της υποχρέωσης της Διοίκησης προς αυτούς.              

Σχόλια