ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΟΥ "Γ.Ν.Α. ΛΑΙΚΟ"



κε Οικονόμου,

σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή και σας παρακαλούμε να την διαβιβάσετε στην Δ/νση Εφαρμογών Προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΟΚΑΝΑ και την Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου προκειμένου να ενημερωθούν για τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί η Μονάδα ειδικά μετά τις τελευταίες πρόσφατες αθρόες εισαγωγές νέων ασθενών.


Η Μονάδα του ΓΝΑ «Λαϊκό» λειτουργεί εδώ και 2,5 χρόνια σε ένα πολύ περιορισμένο χώρο που έχει παραχωρηθεί από το παράρτημα του ΓΝΑ «Λαϊκό» που βρίσκεται στην οδό Σεβαστουπόλεως. Προαύλιος χώρος δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια. Η είσοδος της Μονάδας βρίσκεται δίπλα από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου όπου προσέρχονται για καθημερινή βραχεία νοσηλεία ασθενείς με σοβαρές παθήσεις (καρκινοπάθειες, θαλασσαιμαίες, κα).

Η Μονάδα βρίσκεται στον ημιώροφο του κτιρίου και η πρόσβαση γίνεται από ξύλινη σκάλα συν το ότι με απόφαση του Νοσοκομείου το ασανσέρ είναι κλειδωμένο για τον ημιώροφο που βρίσκεται η Μονάδα.

Ο φύλακας είναι ένας για 4 μόνο ώρες και στην διάρκεια αυτών των ωρών, η φύλαξη που παρέχει είναι το λιγότερο πλημμελής καθώς είναι υποχρεωμένος να ελέγχει την είσοδο, το πεζοδρόμιο της Μονάδας και τους χώρους της χορήγησης, της γραμματείας και των γραφείων που είναι στον ημιώροφο.

Από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας, η προσπάθεια για ομαλή και εύρυθμη λειτουργία, προκειμένου να ενσωματωθούμε τόσο στον χώρο του Νοσοκομείου όσο και στην γειτονιά, ήταν τεράστια. Και θεωρούμε ότι το είχαμε πετύχει. Η Μονάδα μας λειτουργούσε μέχρι πρότινος με τρόπο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ για τα δεδομένα των δομών του ΟΚΑΝΑ

Με τον ασύλληπτα πρόχειρο τρόπο που γίνονται οι εισαγωγές εδώ και 1 μήνα, έχει καταλυθεί κάθε έννοια θεραπείας, επιστημονικότητας, ευρυθμίας και σοβαρότητας.

Η αύξηση του αριθμού των μελών του Προγράμματος κατά 70% σε ένα μήνα τινάζει στον αέρα οποιαδήποτε δουλειά έχει γίνει έως σήμερα. Οι παραβατικές και οι επιθετικές, ως βίαιες, συμπεριφορές έχουν πολλαπλασιαστεί και η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι προ ημερών δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα στο Νοσοκομείο που μας φιλοξενεί καθώς 2 μέλη από τα προσφάτως σταθεροποιημένα μπήκαν στην τουαλέτα του κοινού και έκαναν χρήση ουσιών. Αναμενόμενο για χρήστες που κλήθηκαν τελευταία στιγμή να μπουν σε ένα Πρόγραμμα χωρίς καμία προετοιμασία (3 ημέρες μισάωρη Ομάδα Προεισαγωγής, χωρίς να παρακολουθούν και τις 3), χωρίς όριο, χωρίς παρακολούθηση. «Τεμάχια προς χορήγηση». Μέχρι και οι ασθενείς νιώθουν δυσφορία και διαμαρτύρονται για την κατάσταση, καθώς τα τελευταία 2,5 έτη της παρουσίας τους στον χώρο μας οι εικόνες αυτές τους ήταν άγνωστες.

Καθώς η επαγγελματική μας ηθική ΑΠΑΙΤΕΙ να ασχοληθούμε και με τα ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ζητήματα και όχι μόνο με τα ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ, εκφράζουμε την απόλυτη διαμαρτυρία μας ως θεραπευτές, ως εργαζόμενοι αλλά και ως άνθρωποι για τις συνθήκες εισαγωγής των ανθρώπων αυτών σε «Προγράμματα». Διαμαρτυρόμαστε γιατί με την προχειρότητα που γίνονται οι εισαγωγές αυτές καταλύεται οποιαδήποτε επιστημονικότητα και ζητούμε να σταματήσει άμεσα ο παραλογισμός αυτός που έχει εξωθήσει στα όρια προσωπικό και θεραπευόμενους, με τους τελευταίους να έχουν εξεγερθεί για την μετατροπή της Μονάδας σε προέκταση της πιάτσας. Προειδοποιούμε πως υπό αυτές τις συνθήκες η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με συνέπειες πιθανότατα μη αναστρέψιμες. Σε κάθε τέτοια περίπτωση οφείλουμε εκ των προτέρων να σας ενημερώσουμε για τα παραπάνω και ως εκ τούτου ο προσωπικό της Μονάδας δεν θα φέρει καμία ευθύνη για ότι προκύψει στο μέλλον όσον αφορά την ασφάλεια των ασθενών αλλά και την δική μας.

Παρακαλούμε οι παραλήπτες της παρούσης να επιδείξουν την δέουσα προσοχή στις επισημάνσεις και τις προειδοποιήσεις μας και να πράξουν τα ανάλογα.




Το προσωπικό του Γ.Ν.Α. Λαϊκό

Η επιστολή προωθήθηκε από τον Υπεύθυνο της Μονάδας, προς τη Διοίκηση του Οργανισμού, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ και την ΕΠΕΣΥ

Σχόλια