ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ



        Η Διοίκηση αποδέχτηκε το αίτημα του Συλλόγου να παρευρίσκονται στην σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ   μέλη του Δ.Σ. και να παρέμβουν στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οργανισμού για όλα τα θέματα που αφορούν τον ΟΚΑΝΑ.
       Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, πριν ξεκινήσουν τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου τις τοποθετήσεις τους, ενημέρωσε πως η Διοίκηση προχώρησε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών των δομών ( μικρό ταμείο των μονάδων, καθαρίστριες, έξοδα κίνησης οχημάτων, αναλώσιμα κ.α). Οι τοποθετήσεις ξεκίνησαν, από το πάγιο αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων να παρίσταται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ του ΟΚΑΝΑ,  γιατί σε Οργανισμούς με τόσο ιδιαίτερο κρίσιμο αντικείμενο εργασίας, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και η άποψη των εργαζομένων που τον απαρτίζουν.

       Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, συνέπεια της υποχρηματοδότησής του, και την εύλογη ανησυχία που η κατάσταση αυτή δημιουργεί στους εργαζόμενους και θεραπευόμενους. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα (έλλειψη αντιδραστηρίων, υποκατάστατων, ακαταλληλότητα χώρων, έλλειψη προσωπικού κ.α) και τη δυσκολία που προκαλούν στη λειτουργία των μονάδων . Ο Πρόεδρος είπε πως , και με βάση γενικότερες ρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας, είναι πολύ πιθανό να ρυθμιστούν ευνοϊκά για τον Οργανισμό υποχρεώσεις που κουβαλάει από το παρελθόν. Ανέφερε επίσης πως όλα πια γίνονται σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας. Συγκεκριμένα για το πρόβλημα έλλειψης suboxone  ο κ. Κατρίνης είπε πως υπογράφηκε η σύμβαση προμήθειας του φαρμάκου, και το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα.
      Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου ενημέρωσαν τα μέλη του Δ.Σ του ΟΚΑΝΑ, για το γεγονός πως δεν έχει ακόμα υπογραφεί επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε, για το γεγονός ότι συγκεκριμένοι όροι παλιότερων συμβάσεων παραβιάστηκαν και δεν εφαρμόστηκαν (π.χ απόδοση επιδόματος ισολογισμού), και πως ο Οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους (μη πληρωμή δόσεων δανείων, αργιών, μη απόδοση κρατήσεων για το Τ.Α.Σ.Ε.Ο και ταμείο Συλλόγου). Ο Πρόεδρος ανέφερε πως για το θέμα της Σ.Σ.Ε  η Διοίκηση και ο Σύλλογος είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις και πως πρόθεσή του είναι να υπογραφεί αυτή σύντομα. Για το θέμα της πληρωμής των υποχρεώσεων του Οργανισμού προς τους εργαζόμενους ανέφερε πως συμφωνήθηκε αύτη να γίνεται από εδώ και στο εξής σε μηνιαία βάση, και θα ακολουθήσει κάποιος διακανονισμός για όσα οφείλονται μέχρι σήμερα.
       Στο τέλος έγινε και εκτενή συζήτηση σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας που καλούνται να εργαστούν οι μονάδες του Οργανισμού, και ιδιαίτερα στην τελευταία εισήγηση του αναπληρωτή Διευθυντή Εφαρμογών για την χορήγηση εξωτερικών δοσολογιών (Τ.Η) με τον τρόπο που περιγράφεται στο έγγραφο που εστάλη στις μονάδες υποκατάστασης. Ο Πρόεδρος είπε πως η συγκεκριμένη οδηγία αναστέλλεται μέχρι να βγει κοινό πόρισμα από την Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου Εργαζομένων και την Επιστημονική Επιτροπή της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ.
      Στους φόβους που εκφράστηκαν από τα μέλη του Συλλόγου περί απολύσεων προσωπικού καθώς και στις ερωτήσεις  για το πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Οργανισμού, σύσσωμο το Δ.Σ του Οργανισμού ανέφερε πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, καθώς αυτό δεν ορίζεται πουθενά από τις κατευθύνσεις που δίνει επί του θέματος το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σχόλια