Επιστολή της ΕΠΕΣΥ στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ

Τα προγράμματα μείωσης της βλάβης αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης της εξάρτησης από τα ναρκωτικά ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης και εμφάνισης επιδημιών από μολυσματικές ασθένειες. Η διεθνής βιβλιογραφία επιβεβαιώνει την εμπειρία του συνόλου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ όσο αφορά την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων υποκατάστασης με προϋπόθεση την παροχή όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένων ιατρικών υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας καθώς και  αντίστοιχων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Ο έλεγχος  με συχνές ουροληψίες αποτελεί ένα από τα απαραίτητα εργαλεία που χρησιμοποιούνται διεθνώς στα προγράμματα υποκατάστασης, ενώ η χρήση των κατάλληλων φαρμακοτεχνικών μορφών υποκατάστατων διασφαλίζει την ασφάλεια της χορήγησης δόσεων για χορήγηση εκτός των προγραμμάτων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία για όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στον ΟΚΑΝΑ. Τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ λειτουργούν στα όρια του προσωπικού ασφαλείας και στο μίνιμουμ των αναγκαίων αναλώσιμων υλικών που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των μελών των προγραμμάτων.

 Η έλλειψη παθολόγων αφήνει ακάλυπτες τις ιατρικές ανάγκες  του πληθυσμού των εξαρτημένων την ίδια περίοδο,  που ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς πάσχει από HIV λοίμωξη και από σοβαρές ηπατοπάθειες μεγάλη μείωση έως κατάργηση των ουροληψιών λόγω έλλειψης των απαραίτητων αντιδραστηρίων στερεί τους θεραπευτές από ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και αυξάνει τους κινδύνους από την παράλληλη χρήση άλλων πλην του χορηγούμενου υποκατάστατου ουσιών. Η ανυπαρξία εμβολίων για την ηπατίτιδα Α και Β έχει ακυρώσει στην πράξη τα προγράμματα εμβολιασμού που συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η πρόσφατη μείωση των εξετάσεων που διενεργεί το Εργαστήριο της ΜΑΒΥ δυσχεραίνει τα μέγιστα το έργο της παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων και του συνιστώμενου από διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες περιοδικού ελέγχου σε έναν πληθυσμό κατά κύριο λόγο ανασφάλιστων ατόμων με σοβαρή σωματική νοσηρότητα. Επιπλέον σε όλα αυτά προστίθεται και η πλημμελής φύλαξη των μονάδων λόγω της περικοπής του ωραρίου των φυλάκων.
Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία ωθούν τις μονάδες να γίνουν ωρολογιακές βόμβες για την δημόσια υγεία, τις τελευταίες μέρες βιώνουμε για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά τη στιγμή στις μονάδες Βουπρενορφίνης, την έλλειψη των υποκατάστατων. Οι μονάδες σε όλη την Ελλάδα είτε έχουν ξεμείνει από το υποκατάστατο Βουπρενορφίνης με ναλοξόνη (suboxon) είτε τελειώνει από στιγμή σε στιγμή και λειτουργούν οριακά με το σκεύασμα της βουπρενορφίνης (prenorvin). Γνωρίζοντας τη χημική σύσταση του συγκεκριμένου φαρμάκου και τους κινδύνους που ενέχει η μη επιτηρούμενη χορήγηση του και των προβλεπομένων από το πλαίσιο όσων αφορά τη μη επιτηρούμενη χορήγηση των υποκατάστατων  καθιστάτε αδύνατη η λήψη Take Home στα μέλη των προγραμμάτων. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αναγκαστική καθημερινή παρουσία τους στα προγράμματα με επακόλουθο την ανατροπή της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής τους καθώς και ο κατακερματισμός της ήδη ταραγμένης θεραπευτικής σχέσης λόγω όλων των άλλων προηγούμενων ελλείψεων .
Η επιστημονική επιτροπή του Συλλόγου Εργαζομένων θεωρεί ότι η κατάσταση δεν είναι δυνατόν αν συνεχισθεί ως έχει και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να καλύψει τις ανάγκες των προγραμμάτων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ με βάση τα διεθνώς αποδεκτά επιστημονικά πρότυπα. Οποιαδήποτε λύση εκ των ενόντων και χωρίς την κάλυψη σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό καθώς  και σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό δημιουργεί κινδύνους και εγείρει σοβαρά ζητήματα επιστημονικής δεοντολογίας αλλά και ηθικής.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η προβλεπόμενη εισαγωγή νέων ασθενών και μάλιστα μαζικά και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως εξαγγέλλει η Διοίκηση του Οργανισμού, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς να δημιουργηθεί κίνδυνος τόσο για τους νεοεισερχόμενους όσο και για τους ήδη υπάρχοντες ασθενείς.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ και εμείς ως Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ είμαστε όλα τα χρόνια αυτοί που έχουμε θέση ως βασική προτεραιότητα μας την απορρόφηση της λίστας αναμονής.
Παραμένουμε στη διάθεση της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ με σκοπό την υποστήριξη του δικαιώματος των εξαρτημένων σε αξιοπρεπή και ολοκληρωμένη θεραπεία.


Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Σχόλια